Κεντρική Ασίστ Basketbase Ξεψαρωμένοι νεοφώτιστοι

Ξεψαρωμένοι νεοφώτιστοι

kifisia pagkos

kifisia-pagkos

petridis-giorgosΓια κάθε νεοφώτιστη ομάδα της Α1 ο πρωταρχικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή. Η Νέα Κηφισιά έφτασε σε αυτόν από νωρίς, τα Τρίκαλα τα έχουν ουσιαστικά καταφέρει και απομένει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην μεγάλη σεζόν και μαθηματικά.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι… ξεψαρωμένων νεοφώτιστων αφού όχι μόνο δεν αρκούνται σε αυτό αλλά κοιτάζουν και πιο ψηλά αφού είναι πιθανό να αγωνιστούν αμφότερες στα πλέι οφ. Δεν είναι και λίγο για μία ομάδα ερχόμενη από την Α2 να συμμετέχει στα πλέι οφ της Α1. Σίγουρα δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

Τα τελευταία 20 χρόνια αυτό έγινε μόνο από έξι ομάδες και μόνο σε δύο σεζόν κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη οχτάδα και οι δύο νεοφώτιστοι. Ήταν η σεζόν 1998-1999 όταν τα κατάφεραν Νήαρ Ηστ και Μαρούσι και η σεζόν 2011-2012 όταν ΚΑΟΔ και Ρέθυμνο αγωνίστηκαν στα πλέι οφ. Με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής τα είχε καταφέρει και ο Παπάγου της σεζόν 1994-1995 παρότι δεν ήταν στην οχτάδα της κανονικής περιόδου.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι μόνο σε τρεις περιπτώσεις ο πρωταθλητής της Α2 υποβιβάστηκε την επόμενη χρονιά. Δεν υπολογίζουμε σε αυτές, την περίπτωση του Ρεθύμνου της περιόδου 2007-2008 που ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία ως τρίτο παίρνοντας την θέση του πρωταθλητή τότε Σπόρτιγκ.

Σαφώς περισσότερες είναι οι περιπτώσεις των δευτεραθλητών της Α2 που επέστρεψαν αμέσως στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία (εννιά στα 19 προηγούμενα χρόνια).

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΑΓΟΡ

Πάντως όπως φαίνεται και από τον πίνακα που παραθέτουμε οι νεοφώτιστοι υποβιβάζονται με μικρότερη συχνότητα απ’ ότι στο παρελθόν ενώ η καλύτερη ομάδα που εμφανίστηκε σε αυτό το διάστημα από την Α2 στην Α1, βάσει αποτελεσμάτων τουλάχιστον το Ρέθυμνο της περιόδου 2011-2012 που τελείωσε την κανονική περίοδο με απολογισμό 15-9 στην κανονική περίοδο.

Ένα ρεκόρ που θεωρητικά τουλάχιστον “απειλεί” η Νέα Κηφισιά που τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος είναι στο 12-10. Παίζοντας κατά σειρά με Ρέθυμνο εντός, Απόλλωνα εκτός, Ολυμπιακό εντός και Πανελευσινιακό εκτός έδρας, η Νέα Κηφισιά με τρεις νίκες θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του ΑΓΟΡ και με τέσσερις θα δημιουργήσει ένα νέο αν και αυτό το σενάριο μοιάζει απίθανο.

Το ebasket παρουσιάζει σήμερα τα ζευγάρια των ομάδων που ανέβηκαν από την Α2 από το 1994-1995 και τα αποτελέσματα που είχαν ένα χρόνο μετά στην Α1.

pinakaki81

Σημειώσεις:
– Με αστερίσκο εμφανίζονται οι ομάδες που αν και νεοφώτιστες τερμάτισαν στην πρώτη οχτάδα της κανονικής περιόδου ενώ ως σεζόν αναφέρεται αυτή στην οποία αγωνίζονταν στην Α2 και αποτελέσματα αυτά που είχαν την επόμενη σεζόν στην Α1.
– Την σεζόν 2003-2004 το Παλαιό Φάληρο δεν αγωνίστηκε στην Α1 αν και είχε τερματίσει 2ο την προηγούμενη περίοδο στην Α2. Στην θέση του αγωνίστηκε ο Ηλυσιακός.
– Την σεζόν 2007-2008 το Ρέθυμνο αγωνίστηκε στην Α1 αντί του Σπόρτιγκ
– Την σεζόν 2008-2009 η Καβάλα αγωνίστηκε στην Α1 έχοντας συγχωνευτεί με το Πανόραμα που την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει 2ο στην Α2.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…