Όλα είναι έτοιμα για το πρώτο φετινό Σεμινάριο που θα γίνει στο Αγρίνιο και ο Κώστας Μίσσας μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητηθούν ενώ εξέφρασε και κάποιους προβληματισμούς που έχει. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:
“Ξεκινάει το πρώτο Σεμινάριο της σεζόν και υπάρχει ένας σχεδιασμός για έναν μεγαλύτερο αριθμό Τοπικών Σεμιναρίων. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία κι άλλους φορείς. Ουσιαστικά ο στόχος τους είναι η επιμόρφωση, ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες δίνονται κάποιες κατευθύνσεις ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν το καλό του αθλήματος”, τόνισε αρχικά για την παρουσία του στο Σεμινάριο και συνέχισε για το θέμα που θα αναλύσει:
“Πέρα από κάποια δεδομένα και σταθερές που υπάρχουν στην γενική αμυντική κι επιθετική τακτική μέσα στην εξέλιξη του αθλήματος υπάρχουν κάποιες προσαρμογές, οι οποίες οδηγούνται από το γίγνεσθαι των χρονικών περιόδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σταθερές είναι δεδομένες. Πολλές φορές βλέπουμε πράγματα στην τακτική από το παρελθόν να επανεμφανίζονται, ώστε να ανανεωθούν οι εικόνες είτε στην επίθεση είτε στην άμυνα”.
“Ο συνδυασμός μίας μορφής τακτικής που εμφανίζεται στην συγκεκριμένη περίοδο έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση το υλικό που έχεις στα χέρια σου ώστε οι αθλητές ή οι αθλήτριες να μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη προσαρμογή. Σήμερα το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο κινείται μέσα από τις ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες που υποστηρίζουν το αντίστοιχο ταλέντο σε όποιο επίπεδο κι αν υπάρχει”.
Για την σημασία της διεξαγωγής των Τοπικών Σεμιναρίων, ο Κώστας Μίσσας κατέληξε: «Θεωρώ απαραίτητο να γίνονται Σεμινάρια με συγκεκριμένα θέματα, στα οποία μεγάλο ποσοστό πρέπει να καλύπτει την βελτίωση και την εξέλιξη των νεαρών παικτών. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από τους προπονητές κάτι που δείχνει τον προβληματισμό και την θέληση επιμόρφωσης που υπάρχει”.
“Οι προπονητές έρχονται, κάνουν ερωτήσεις, μοιράζονται τις σκέψεις τους και τις παρατηρήσεις τους κάτι που είναι πολύ θετικό. Με αυτά τα δεδομένα ίσως θα έπρεπε να γίνουν ακόμα περισσότερα. Προσωπικά πιστεύω ότι Σεμινάρια με θέματα μικρών ηλικιών θα πρέπει να γίνονται και στις μεγάλες πόλεις. Υπάρχει μία τέτοια σκέψη φέτος”.