Αν κάποιος διαιτητής πάρει λάθος αποφάσεις (λειτουργώντας κάτω από την πίεση του χρόνου, ενίοτε με περιορισμένο οπτικό πεδίο, με παίκτες και των δύο ομάδων να επιχειρούν με flopping να υφαρπάξουν το σφύριγμά του) κινδυνεύει από τη δαμόκλειο σπάθη της ΚΕΔ/ΕΟΚ. Κι έτσι πρέπει να είναι, αφού οι εφαρμοστές των κανονισμών ελέγχονται για το κατά πόσο λειτούργησαν θετικά ως προς την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Αν τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ, χωρίς πίεση χρόνου, με την πολυτέλεια του βίντεο και την άνεση της εν ψυχρώ (κι όχι σε συνθήκες αυξημένου στρες) απόφασης, ΔΕΝ αποδίδουν δικαιοσύνη, ποιος έχει την αρμοδιότητα να τους κρίνει; Υπόκεινται σε έλεγχο, ή κάνουν ό,τι τους γουστάρει;
Έχουμε το παράδειγμα του Πουρσανίδη, του οποίου η τιμωρία πρώτα διοχετεύτηκε σε λαθρόβια blog, μετά προαναγγέλθηκε ραδιοφωνικά κι αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα. Ορθώς τιμωρείται, αφού το σφύριγμά του λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα ένα παιχνίδι, έστω κι αν η διαδικασία είναι διάτρητη (επ’ αυτού θα γράψουμε αύριο), για να μην πω άθλια.
Την ίδια στιγμή τρεις διαιτητές μετέτρεψαν έναν αγώνα (Φιλαθλητικός – Αγία Παρασκευή) σε υλικό σεμιναρίων, αποτελούν (τα σφυρίγματά τους) παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά αντί να τιμωρηθούν επιβραβεύονται με διαρκείς ορισμούς και δη σε επίπεδο Α1.
Αν τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ θεωρούσαν ότι η διαιτησία των Ανδρικόπουλου – Διμπινούδη – Καλογερόπουλου δεν ήταν “προβληματική“, αναρωτιέμαι γιατί επέλεξαν να δείχνουν συγκεκριμένες φάσεις από το παιχνίδι, γιατί αναρωτιόταν ο Κώστας Κορομηλά “τί σφύριξε ο άνθρωπος;“. Όχι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά πρόσφατα στην Πάτρα μπροστά σε ακροατήριο από διαιτητές και παράγοντες.
Από τη στιγμή που οι ίδιοι αποδέχονται ότι υπήρξαν τραγικά λάθη, περισσότερα του ενός (που έκανε ο Πουρσανίδης), γιατί δεν τιμωρούνται; Μήπως το λάθος του Πουρσανίδη δεν ήταν το επιθετικό του ΜακΚόλουμ, αλλά ότι δεν είναι ταμίας στον ΣΕΔΚΑ, όπως ο κ. Ανδρικόπουλος; Είναι άσχετα θέματα μεταξύ τους; Μήπως δεν είναι τόσο “φίλος” με την Κεντρική Επιτροπή, όσο ο κ. Διμπινούδης, ή ο κ. Καλογερόπουλος;
Ας μας εξηγήσουν τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΟΚ ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τιμωρηθεί ένας (ή περισσότεροι) διαιτητής, να γνωρίζουμε κι εμείς. Διαφορετικά, κρίνοντας εξ αποτελέσματος, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τιμωρείται όποιος δεν είναι… κολλητός.
Υ.Γ.: Το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν οι τρεις διαιτητές. Λες κι αν μείνουν 1-2 αγωνιστικές εκτός δράσης θα αλλάξει κάτι. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία, να υπάρχουν αρχές και όροι στο παιχνίδι, οι τιμωρίες (ή οι μη τιμωρίες) να εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κι εντέλει να κρίνονται οι κρίνοντες…