Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ξεκαθάρισμα “λογαριασμών”

Ξεκαθάρισμα “λογαριασμών”

vasilakopoulos1

vasilakopoulos1

kogasΗ Εθνική πήρε τη Wild Card, θα είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, εκεί όπου… ανήκει. Έγινε πολύς λόγος όλο αυτό το διάστημα, καθένας πήρε θέση (υπέρ ή κατά της “πληρωμής” για τη συμμετοχή), οπότε τώρα που… έχουμε δει το έργο, μπορούμε να συζητήσουμε με δεδομένα.

Ο υπογράφων υπεραμύνθηκε της άποψης να πληρώσουμε για να πάρουμε τη wild card, χωρίς όμως να δώσει “λευκή επιταγή” στον νόμιμο διαχειριστή της υπόθεσης (Βασιλακόπουλο). Τώρα που τα λεφτά δόθηκαν, που η συμμετοχή κατακτήθηκε δικαιωματικά, πάμε να δούμε την επόμενη μέρα και πώς “πρέπει” να είναι αυτή.

Η περιβόητη χορηγία

Πολλοί αμφισβητούν ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν (όσα κι αν είναι αυτά, αφού και το 800.000 ευρώ αμφισβητείται από την πλευρά Βασιλακόπουλου) προέκυψαν από τη χορηγία της Eurobank. Της ίδιας τράπεζας που αύριο θα μας στέλνει διαταγές πληρωμής και θα απειλεί να πάρει τα σπίτια μας, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση…

Όλοι αμφισβητούν όλους κι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει αυτή την αμφισβήτηση και να βάλει στη θέση τους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Τέρενς Κουίκ, είναι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Να δείξει τα σχετικά αποδεικτικά που πήρε από την τράπεζα και να “βουλώσει στόματα“.

Φαντάζομαι πως 800.000 ευρώ (αυθαίρετα λέμε αυτό το ποσό) δεν μπαίνουν σε… βαλίτσα, ή σε σακούλες σκουπιδιών. Παίρνεις μια επιταγή από την τράπεζα, όπου αναγράφεται η αιτιολογία, τη στέλνεις στη FIBA και καθάρισες.

Φαντάζομαι πως και η Eurobank, που δεν είναι εν κρυπτώ χορηγός της Εθνικής, δεν θα έχει αντίρρηση να δοθεί στη δημοσιότητα αυτό το χαρτί, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Διαφορετικά, πολλοί μπορεί να σκεφτούν πολλά.

Η κρατική επιχορήγηση

Επειδή δεν έχουν όλοι υποχρέωση να γνωρίζουν περί αναγκαίων και ικανών συνθηκών επιχορήγησης των ομοσπονδιών, να σημειώσουμε πως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ΔΕΝ δικαιούται να χρησιμοποιήσει χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, έστω και για να “τσοντάρει” για τη wild card.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Δεν λέμε ότι το έκανε, λέμε ότι δεν δικαιούται να το πράξει. Κι αυτό γιατί τα χρήματα που παίρνει από το κράτος έχουν “κωδικούς” και δεν μπορούν να δοθούν όπου ο πρόεδρος και η διοίκηση της εκάστοτε ομοσπονδίας θέλει.

Ήτοι, αν έχεις πάρει χρήματα με “κωδικό” που (για παράδειγμα) αφορά στην Εθνική και σου λείψουν χρήματα από την Α2 κατηγορία, ακόμα κι αν έχεις πλεόνασμα στον “κωδικό” της Εθνικής δεν μπορείς να τα μεταφέρεις. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά και οι δύο βουλευτές, που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση στη Βουλή…

Η κρατική επιχορήγηση βγαίνει βάσει προϋπολογισμού της εκάστοτε ομοσπονδίας, εν προκειμένω της ΕΟΚ, και πέρυσι κανείς δεν… προϋπολόγισε ούτε ότι η Εθνική θα μείνει εκτός Παγκοσμίου, ούτε ότι η FIBA θα επέβαλε “χαράτσι“, άρα δεν μπορούσε να προϋπολογιστεί τέτοια δαπάνη…

Περί επαγγελματικού μπάσκετ

Το τί θα πει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν το γνωρίζω. Αν κρίνω από την εν γένει στάση του, δεν θα πει τίποτα, θα μείνει στις δάφνες της “νίκης” του. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να ξαναπεί είναι το… ανάθεμα προς το επαγγελματικό μπάσκετ και τους επαγγελματίες παράγοντες.

Αν δεν είναι επαγγελματική δραστηριότητα αυτή η διαπραγμάτευση για τη wild card, τότε τί είναι; Γιατί ερασιτέχνες να αγοράζουν θέση για 800.000 ευρώ δεν υπάρχουν. Επαγγελματικό είναι το μπάσκετ και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Άλλωστε, τόσα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, δεν θυμάμαι παρά τον Γιώργο Βασιλακόπουλο να ηγείται της ΕΟΚ. Προσωπικά δεν θυμάμαι να τον παρακολουθώ να κάνει κάτι άλλο, άρα είναι κι αυτός επαγγελματίας παράγοντας, που κάνει επαγγελματικά deal κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα τα κάνει και καλά.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…