Κεντρική Ελευσίνα Καλό ταξίδι…

Καλό ταξίδι…

amerikanos kallimarmaro

amerikanos-kallimarmaro

Μαζί με ολόκληρη την μπασκετική(και όχι μόνο) χώρα, πενθεί και η ΚΑΕ Πανελευσινιακός για τον χαμό του Γιώργου Αμερικάνου. Η ΚΑΕ με επίσημη ανακοίνωση αποχαιρετά έναν από τους στυλοβάτες του αθλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η οικογένεια του Πανελευσινιακού θρηνεί μαζί με όλη την Ελληνική Καλαθοσφαίριση το χαμό ενός τεράστιου παίκτη και στυλοβάτη του αθλήματος, το Γιώργο Αμερικάνο.

Ο Γιώργος Αμερικάνος είχε υποστεί διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο μήνες πριν αλλά ακόμα και στην κλίνη αγωνιζόταν όπως είχε μάθει να κάνει στους αθλητικούς στίβους. Τελικά ο οργανισμός του δεν άντεξε και σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 απεβίωσε.
Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες της καλαθοσφαίρισης ξεκίνησε από τη ΧΑΝ Νικαίας και γιγαντώθηκε με μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος με την ΑΕΚ (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968).

Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, που ήταν επιτυχίες πρωτόγνωρες για το ελληνικό μπάσκετ και πέρασαν πολλά χρόνια πριν επαναληφθούν. Στον τελικό του Κύπελλο Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους, κυριολεκτικά μία ομάδα μόνος του. Στην Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε 68 φορές και σημείωσε 1076 πόντους (μ.ο. 15,8). Τη σεζόν 1986-87 ανέλαβε την ομάδα της ΑΕΚ από τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή.

Η τελευταία βολή του Γιώργου Αμερικάνου ήταν προς την αιωνιότητα και τον ευχαριστούμε γιατί μας έμαθε μπάσκετ και μας χάρισε ανεπανάληπτες χαρές αναλλοίωτες στο χρόνο.
Καλό παράδεισο Αμερικάνε…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • kolossos priftis

    “Να είμαστε ανταγωνιστικοί”

    Με ανεβασμένη ψυχολογία –μετά την εντυπωσιακή αν μη τι άλλο ανατροπή κόντρα στον Ίκαρο Χαλ…
  • paraskevas mouratidis

    “Συγκέντρωση και προσοχή”

    Δύσκολο έργο θα έχει ο Άρης κόντρα στον ανεβασμένο ψυχολογικά –μετά την εντυπωσιακή ανατρο…
  • Mpogris Charalabidis proponisi PAOK

    “Επικερδές” φιλικό

    Χωρίς νικητή (65-65) ολοκληρώθηκε το φιλικό του ΠΑΟΚ κόντρα στην Λουκόιλ, με τους δυο προπ…
Περισσότερα από Νίκος Κώνστας
Περισσότερα σε Ελευσίνα

Δειτε επισης

Νίκος Κούτουλας: Σε μια ακόμη μεταγραφική κίνηση προχώρησε ο Πανελευσινιακός Α.Ο.

Με σταθερά βήματα συνεχίζει ο Πανελευσινιακός να δημιουργεί το ρόστερ του εν όψει της νέας…