Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Η Α1 στο πιάτο σας

Η Α1 στο πιάτο σας

balls pagos

balls-pagos-paraxeni

Το πρωτάθλημα αρχίζει κι εμείς επιχειρήσαμε μέσα από μια σύντομη ματιά, να σας προσφέρουμε ρεκόρ, παράξενα κι ενδιαφέροντα στοιχεία, που αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε, λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς.

ball Ένας Κινέζος στην Α1
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αγωνισθεί μπασκετμπολίστας από την Κίνα. Πρόκειται για τον σέντερ Σανγκ Πινγκ τον οποίο απέκτησε το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός.

ball Ο… 12αρης Παπανικολόπουλος
Ο Νίκος Παπανικολόπουλος που θα φορέσει τη φανέλα του Ίκαρου Χαλκίδας θα σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ, αφού ο Ίκαρος θα γίνει η 12η ομάδα του στα 16 σεζόν στην Α1 μετά τις ΑΕΚ, Νήαρ Ηστ, Άρη, Ιωνικό Ν.Φ., Ολυμπιακό, ΑΕ Λάρισας, Περιστέρι, Κολοσσό Ρόδου, Ηρακλή, Ηλυσιακό, Πανελευσινιακό.

ball Ο Χατζής των ρεκόρ
Ο Νίκος Χατζής χρειάζεται 177 πόντους και 8 τρίποντα για να ανέβει στην 1η θέση όλων των εποχών στην Α1 σε σκόρερ και τρίποντα, ξεπερνώντας τον Αγγελο Κορωνιό και στις δύο κατηγορίες (5.180 πόντοι και 636 τρίποντα).

ball Γίναμε… NCAA
Συνολικά 15 παίκτες, οι 11 Αμερικανοί, δύο Σέρβοι, ένας Σενεγαλέζος και ο Έλληνας Γιάννης Παπαπέτρου θα παίξουν σε ομάδες της Α1, προερχόμενοι κατευθείαν από κολέγια των ΗΠΑ και το NCAA. Τους περισσότερους (4) θα έχει η ομάδα των Τρικάλων και από τρεις ο Κολοσσός Ρόδου και ο Ηλυσιακός.

ball Πρωτάθλημα χωρίς Γιάννη…
Οι Γιάννηδες φτιάχνουν μία ομάδα μόνοι τους και έχουν και αναπληρωματικούς στο φετινό πρωτάθλημα. Το ίσως πιο διαδεδομένο ελληνικό όνομα συναντάται 14 φορές στα ρόστερ των ομάδων της Α1 (σχεδόν ένας ανά ομάδα…), ενώ ακολουθούν με 10 “συμμετοχές” ο Νίκος και ο Δημήτρης.

ball Η γενιά των 37ρηδων
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης του ΠΑΟΚ είναι ο γηραιότερος παίκτης του πρωταθλήματος, αφού ανήμερα την πρεμιέρα θα είναι 37 ετών 6 μηνών και 7 ημερών ,έχοντας γεννηθεί στις 5 Απριλίου 1976. Στα ρόστερ των 14 ομάδων και μάλιστα έχοντας μεγάλη συμμετοχή σε αυτές, περιλαμβάνονται δύο ακόμη “37ρηδες”. Πρόκειται για τον γεννημένο στις 3 Ιουνίου Νίκο Χατζή του Ηλυσιακού και τον Αντώνη Ασημακόπουλο του Άρη, που γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου.

ball Ο Κολόβης για το ρεκόρ
Ο πιτσιρικάς (ακόμη μαθητής λυκείου) Γιάννης Κολόβης αν παίξει φέτος με τη φανέλα του ΚΑΟΔ θα γράψει ιστορία, ως ένας από τους νεαρότερους που έπαιξαν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Κολόβης, τον οποίο ο ΚΑΟΔ απέκτησε το καλοκαίρι από τους Τιτάνες Δράμας ,είναι γεννημένος το 1998 και κάλιστα θα μπορούσε να είναι ακόμη και… γιος των Χαραλαμπίδη, Χατζή και Ασημακόπουλου!

ball Μπέγκιτς ο… γίγαντας
Ο Σλοβένος γίγαντας του Ολυμπιακού, Μίρζα Μπέγκιτς, είναι έτοιμος να γράψει ιστορία. Ή καλύτερα να την… ισοφαρίσει. Βλέποντας τον κόσμο από τα 221 εκατοστά του θα γίνει ο 2ος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος, μετά τον Πριστ Λότερντεϊλ του Περιστερίου, με αυτό το ύψος που θα παίξει στην Α1. Πάντως, δεν θα είναι ο ψηλότερος που έχει παίξει ποτέ στην Ελλάδα, αφού το ρεκόρ το έχει ο Βρετανός Άλαν Μπάνιστερ (2μ26), ο οποίος τη σεζόν 1996-’97 είχε παίξει για λίγους αγώνες στο Παγκράτι στην Α2.

ball Έλληνες το… 63%
Με βάση τα ρόστερ που έχουν δηλώσει οι 14 ομάδες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, οι Έλληνες που περιλαμβάνονται σε αυτά αποτελούν το 63% των παικτών! Ή αν προτιμάτε οι 121 από τους 194. Φέτος η Α1 θα “εκπροσωπηθεί” από 18 χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Τζαμάικα και το Μεξικό!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…