Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Τα φώτα στο Βίλνιους

Τα φώτα στο Βίλνιους

euroleague prokrimatika2013

euroleague-prokrimatika2013

Δεκαεφτά (17) ημέρες έμειναν μέχρι την επίσημη έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του ευρωπαϊκού διασυλλογικού μπάσκετ, της Ευρωλίγκα. Οι είκοσι τρεις (23) από τις είκοσι τέσσερις ομάδες που θα απαρτίζουν τους τέσσερις ομίλους της φετινής διοργάνωσης είναι ήδη γνωστές, αλλά υπάρχουν ακόμα… ανοιχτοί λογαριασμοί. Κι αυτό γιατί εκκρεμότητα αποτελεί μία θέση στον τέταρτο όμιλο, του οποίου επικεφαλής είναι ο Παναθηναϊκός.

Αύριο, λοιπόν, στρέφονται τα φώτα στο Βίλνιους της Λιθουανίας και πιο συγκεκριμένα στη Siemens Arena, εκεί όπου οι οκτώ μονομάχοι θα “διασταυρώσουν τα ξίφη τους” με έπαθλο το τελευταίο εισιτήριο για τους ομίλους της Ευρωλίγκα. Ας δούμε, όμως, τι θα δούμε στα προκριματικά…

Το πρώτο τζάμπολ της προκριματικής διαδικασίας θα γίνει ανάμεσα στην ιταλική Βαρέζε -των πάλαι ποτέ μεγάλων επιτυχιών- και της Όλντεμπουργκ, τελευταίας ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Μπουντεσλίγκα (2009) πριν αρχίσει η… κυριαρχία της Μπάμπεργκ.

Η ομάδα του Φαμπρίτσιο Φράτες κατάφερε πέρυσι να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της Serie A, αλλά λόγω κολλήματος της φιναλίστ Ρόμα πήρε την wild card εξασφαλίζοντας, έτσι, τη συμμετοχή της στα προκριματικά. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Σεμπάστιαν Μαχόφσκι τερμάτισε δεύτερη στο γερμανικό πρωτάθλημα -πίσω από τη Μπάμπεργκ– και βρέθηκε να διεκδικεί μια θέση στους ομίλους της Ευρωλίγκα.

Τη σκυτάλη θα πάρει το ζευγάρι της οικοδέσποινας Λιέτουβος Ρίτας και της μόνιμης πρωταθλήτριας Λετονίας -τα τελευταία χρόνια- Ρίγα. Η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν, αλλά και του “δικού μας” Αντρέα Γλυνιαδάκη και των γνωστών μας -από την παρουσία τους στα ελληνικά παρκέ- Ρενάλντας Σεϊμπούτις, Μιλένκο Τέπιτς και Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους φιλοδοξεί να βρεθεί και πάλι στους ομίλους της Ευρωλίγκα βάζοντας τέλος στον… ευρωπαϊκό μονόλογο της Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία αποτελεί το μόνιμο εκπρόσωπο της “Λιέτουβα” στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, το συγκρότημα του Ραμούνας Μπουτάουτας ελπίζει ότι στη δεύτερη συμμετοχή του στα προκριματικά της Ευρωλίγκα (στην πρώτη συμμετοχή αποκλείστηκε από την Άλμπα Βερολίνου τη σεζόν 2011-2012) θα είναι πιο τυχερό και θα καταφέρει να βρεθεί -για πρώτη φορά στην ιστορία της- στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, η δευτεραθλήτρια Ρωσίας Χίμκι θα τεθεί αντιμέτωπη με το αουτσάιντερ των προκριματικών, τη βελγική Οστάνδη. Ο Ρίμας Κουρτινάιτις και οι παίκτες του ευελπιστούν να μπουν στους ομίλους της Ευρωλίγκα για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσον αφορά την Οστάνδη, κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Βελγίου μετά το 2007 με οδηγό το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Ματ Λοτζέσκι, και έτσι της δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης μετά από μια δεκαετία.

Τελευταίο παιχνίδι για την φάση των προημιτελικών, που έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, είναι αυτό μεταξύ της φιναλίστ του τουρκικού πρωταθλήματος Μπάνβιτ και της πρωταθλήτριας Τσεχίας Νίμπουργκ.

Η δευτεραθλήτρια Τουρκίας παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στο Δημήτρη Ιτούδη (ο Ανδρέας Πιστιόλης είναι ο άμεσος συνεργάτης του) θέτοντας υψηλούς στόχους για τη φετινή χρονιά. Ένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την είσοδο της Μπάνβιτ στους ομίλους της Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της.

Από την άλλη πλευρά το συγκρότημα του Κεστούτις Κεμζούρα φιλοδοξεί να “σπάσει το ρόδι” και η τέταρτη διαδοχική της φορά στα προκριματικά της Ευρωλίγκα να συνοδευτεί με μία πρόκριση στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι νικητές των τεσσάρων ζευγαριών θα συναντηθούν την Πέμπτη και αυτοί που θα καταφέρουν να επικρατήσουν θα διεκδικήσουν την τελευταία θέση που έχει μείνει κενή στον όμιλο του Παναθηναϊκού την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 2 Οκτωβρίου
(18:00) Βαρέζε – Όλντενμπουργκ
(20:30) Λιέτουβος Ρίτας -Ρίγα

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου
(18:00) Χίμκι – Οστάνδη
(20:30) Νίμπουργκ – Μπάνβιτ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου
(18:00) Βαρέζε/Όλντενμπουργκ – Λιέτουβος Ρίτας/Ρίγα
(20:30) Χίμκι/Οστάνδη – Νίμπουργκ-Μπάνβιτ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου
(20:30) Τελικός

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Κούκοτς: «Ο Γκος άλλαξε το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό»

Ο Τόνι Κούκοτς δηλώνει πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο κορυφαίος όλων. Ο Τόνι Κούκοτς πα…