Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Καλύτερο πρόσωπο και… νίκη

Καλύτερο πρόσωπο και… νίκη

curry gomelsky1

curry gomelsky1

Διαφορετικός αντίπαλος, ίδια… πειράματα!
Μία μέρα μετά τη βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (72-49), ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ καλύτερος απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, της οποίας επιβλήθηκε με 80-74 στο μικρό τελικό του “Γκομέλσκι Καπ” που διεξάγεται στη Ρωσία. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν πιο πιεστική στην άμυνα, κάτι που σε συνδυασμό με την επιθετική έξαρση του Ραμέλ Κάρι (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) της έδωσε τη νίκη απέναντι στους “κυανοκίτρινους”.

Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, δεν έχει καμία απολύτως ουσία (όπως ισχύει και για το χθεσινό) αφού αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τη σημερινή αναμέτρηση είναι πως οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη παρουσιάστηκαν πιο συγκεντρωμένοι στις δύο πλευρές του παρκέ.

Είπαμε, άλλωστε, πως το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους προπονητές στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας είναι το τι γράφει το ταμπλό του γηπέδου

Ο Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Διαμαντίδη – Κάρι – Ματσιούλις – Φώτση – Σκορδίλη στη βασική πεντάδα, με τον Έλληνα σέντερ να έχει ρόλο… αναχαίτισης του Σχορτσανίτη στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Κάτι το οποίο πέτυχε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό για περίπου τρία λεπτά, οπότε και αντικαταστάθηκε, με τον Γκιστ να περνά στο παρκέ.

Έτσι, οι “πράσινοι” είχαν, όπως και χθες, το δίδυμο των ΦώτσηΓκιστ στη φροντ λάιν με σκοπό να ελέγξουν τα ριμπάουντ και να “μπλοκάρουν” την επίθεση της Μακάμπι Τελ Αβίβ μέσα από τις διαρκείς αλλαγές στα σκριν.

Μία τακτική που απέδωσε καρπούς αφού οι Ισραηλινοί έμοιαζαν… μπερδεμένοι σε κάποιες περιπτώσεις. Παρόλ’ αυτά έβρισκαν τον τρόπο να “πληγώσουν” την “πράσινη” άμυνα, κυρίως εκμεταλλευόμενοι τις αργές περιστροφές που τους έδιναν την ευκαιρία να βρεθούν αρκετές φορές μόνοι τους με το καλάθι.

Όλα αυτά, όμως, δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο για τον Παναθηναϊκό αφού η εντυπωσιακή εμφάνιση του Κάρι στο πρώτο δεκάλεπτο κάλυπτε όλες τις αδυναμίες της “πράσινης” άμυνας. Ο Αμερικανός γκαρντ σημείωσε 15 πόντους στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα και παίρνοντας βοήθειες από τον Μπατίστ έφερε το τριφύλλι στο +3 (21-24).

Ο υψηλός ρυθμός που απέκτησε το παιχνίδι στο δεύτερο δεκάλεπτο φαίνεται πως… αποσυντόνισε την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, η οποία δεν είχε απάντηση στο ζον πρες που εφάρμοσε η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Όταν, μάλιστα, ο Κάρι πέρασε εκτός παρκέ για να πάρει ανάσες, τότε οι Ισραηλινοί βρήκαν την ευκαιρία να μπουν σε θέση οδηγού. Ο Παππάς ήταν διστακτικός στην επίθεση με αποτέλεσμα να μην τον “νιώθει” η άμυνα της Μακάμπι και κάπως έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε με τους “κυανοκίτρινους” να βρίσκονται μπροστά στο σκορ με 45-39.

Η περσινή… συνταγή, πάντως, με τον Ματσιούλις στη θέση “4” ήταν αυτή που έδωσε τη λύση για τον Παναθηναϊκό στην επανάληψη. Ο Λιθουανός αγωνίστηκε ως πάουερ φόργουορντ δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην ισραηλινή άμυνα και βοηθώντας, παράλληλα, στην κυκλοφορία της μπάλας έδωσε τη δυνατότητα στο τριφύλλι να αντεπιτεθεί.

Έτσι, οι “πράσινοι” πήραν γρήγορα ξανά κεφάλι στο σκορ (48-49 στο 25’), ενώ δύο λεπτά αργότερα το προβάδισμά τους έφτασε σε διψήφια επίπεδα (48-60), με τον επιθετικό πλουραλισμό να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τους νταμπλούχους Ελλάδος.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την τελευταία περίοδο με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι στους έντεκα πόντους (54-65) και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να μην έχει τις “απαντήσεις” που θα ήθελε απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού (62-70 στο 34’).

Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε στο ελάχιστο στα τελευταία λεπτά αφού η άμυνα των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ δεν ήταν αυτή που θα τους επέτρεπε να κάνουν την ολική επαναφορά, κι έτσι το τριφύλλι έφτασε με σχετική άνεση στην τελική επικράτηση (74-80) καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο “Γκομέλσκι Καπ“.

Τα δεκάλεπτα: 21-24, 45-39, 54-65, 74-80.
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Μπλατ): Ράις 4, Σμιθ 23 (4), Ίνγκλς 13 (2), Τάιους 5, Πνίνι 12 (2), Οχαγιόν 4, Κοέν, Λάντενσμπεργκ 2, Σχορτσανίτης 11.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 10 (2), Κάρι 27 (5), Μπατίστ 10, Φώτσης 4, Λάσμε 4, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 4, Παππάς 4, Ματσιούλις 6, Γιάνκοβιτς 1, Σκορδίλης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…