Κεντρική Διεθνή Η παρακαταθήκη του ”Ντούντα”

Η παρακαταθήκη του ”Ντούντα”

ivkovic

ivkovic

Η απόφαση του Ντούσαν Ίβκοβιτς να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Σερβίας έβαλε… τελεία σε πέντε απολύτως επιτυχημένα χρόνια όπου ο ”Ντούντα” οδήγησε τους ”πλάβι” σε μία νέα εποχή. Ας θυμηθούμε την πορεία του 70χρονου κόουτς στον πάγκο των Σέρβων.

Ο ”σοφός” ανέλαβε μία ομάδα σχεδόν διαλυμένη, με καταρρακωμένη ψυχολογία μετά τις απανωτές αποτυχίες του 2005 και του 2007. Ειδικά στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου (2005) οι ”πλάβι” παρατάχθηκαν με αυξημένες απαιτήσεις, με όλα τους τα αστέρια, υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά ”ναυάγησαν” και κατέληξαν στην όγδοη θέση.

Η πανωλεθρία αυτή συνεχίστηκε και το 2007 στην Ισπανία όπου η Σερβία με προπονητή τον Ζόραν Σλάβνιτς κατέλαβε την δέκατη τρίτη θέση. Κάπου εκεί η σερβική Ομοσπονδία το πήρε απόφαση και το 2008 παρέδωσε τα… κλειδιά στον Ντούσαν Ίβκοβιτς, για να βγάλει το ”κάρο” από τη… λάσπη.

Αποτέλεσμα; Ο έμπειρος τεχνικός δοκίμασε να αλλάξει συνταγή και όχι απλά έτυχε, αλλά… πέτυχε. Έδωσε ευκαιρίες σε νέα παιδιά, όπως μεταξύ άλλων ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Μάρκο Κέσελ, ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς, συνέβαλλε στην εξέλιξη τους και εκεί που δεν το περίμενε κανείς επανέφερε τους ”πλάβι” στην ζώνη των μεταλλίων σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα από επτά χρόνια με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009.

Επειδή λοιπόν ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, το ρόστερ έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο και την επόμενη χρονιά στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας η τέταρτη θέση φανέρωνε την επιστροφή των Σέρβων στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα.

Η φιλοσοφία παρέμεινε απαράλλαχτη, οι ταλαντούχοι παίκτες έβρισκαν σκαλοπάτι αναγνώρισης της αξίας τους μέσω της Εθνικής και οι Σέρβοι έδωσαν το ”παρών” σε άλλα δύο Ευρωμπάσκετ, όπου τερμάτισαν όγδοοι το 2011 στην Λιθουανία και έβδομοι το 2013 στην Σλοβενία.

Ένας κύκλος έκλεισε λοιπόν με την απομάκρυνσή του, ωστόσο η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του είναι σημαντική. Ο ”Ντούντα” υπήρξε ο ”αρχιτέκτονας” των τελευταίων επιτυχιών των ”πλάβι”, αφού και το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας βελτίωσε και υπήρξε ”παιδαγωγός” προς τους νέους παίκτες οι οποίοι είναι έτοιμοι να βγουν μπροστά. Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, ο αντικαταστάτης του θα αναλάβει βαρύ φορτίο και οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…