Το IRS στην Ευρωλίγκα με αριθμούς!…
Είναι μια μικρή επανάσταση. Η χρήση τού IRS άλλαξε πολλά στο μπάσκετ, ειδικά στην Ευρωλίγκα, όπου πλέον είναι ταυτόσημο της διαδικασίας ενός αγώνα. Το Instant Replay System, ή αλλιώς η επίκληση στην τεχνολογία για να διορθωθεί ενδεχόμενο λάθος έχει θεοποιηθεί, έχει δαιμονοποιηθεί, έχει φανατικούς υποστηρικτές, έχει επικριθεί ότι χαλάει τον ρυθμό και καθυστερεί τις αναμετρήσεις.
Ως γενική αρχή υποκειμενικά θα πούμε πως ό,τι βοηθά στην αξιοπιστία τού αθλήματος είναι καλοδεχούμενο. Με τη βοήθεια του Σπύρου Γκόντα, στη σειρά podcast «Γκρίζο Φόντο», που εγκαινίασε το ebasket και σας καλούμε να την παρακολουθήσετε γιατί θα έχει… καλούδια, καταγράψαμε με αριθμούς της χρήση τού IRS.
Την προηγούμενη περίοδο (2023-’24) υπήρξαν συνολικά 17.784 αποφάσεις διαιτητών (παραβάσεις, φάουλ κτλ). Προσέξτε, για να μην μπερδευτούμε: Μιλάμε για τις αποφάσεις, όχι για μη αποφάσεις. Δεν καταγράφεται αν δεν έχει δοθεί κάποιο οφθαλμοφανές φάουλ, ή μια παράβαση που έβγαζε μάτι. Αναφερόμαστε στις φάσεις όπου ακούστηκε οι σφυρίχτρα των διαιτητών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοργανώτριας αρχής, οι 2.916 αποφάσεις που πήραν οι διαιτητές ήταν λανθασμένες. Δεν το λες και μικρό νούμερο, αλλά το μπάσκετ πλέον παίζεται σε μεγάλες ταχύτητες και ενίοτε οι «γκρίζοι» δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Πάμε, όμως, να δούμε τι τρέχει με το IRS.
Μεγάλο κέρδος για… μικρό κόστος
Υπήρξαν 1.152 περιπτώσεις, ήτοι 3.5 ανά παιχνίδι στις οποίες κρίθηκε απαραίτητη η προσφυγή στο IRS. Από αυτές οι 606 αφορούσαν challenge των κόουτς και 536 περιπτώσεις που από μόνοι τους οι διαιτητές πήγαν στην οθόνη, διαπίστωσαν το λάθος και το διόρθωσαν. Το 1/3 (204/606) των παρεμβάσεων των προπονητών ήταν πετυχημένο. Μιλάμε συνολικά για 34% επιτυχίας των challenge. Την ίδια στιγμή στο 32% (171/536) ανέρχεται το ποσοστό, που οι διαιτητές άλλαξαν την απόφασή τους, πηγαίνοντας μόνοι τους στο IRS.
Παρατηρείται αύξηση στην παρέμβαση των προπονητών, για την οποία έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά αυτό είναι λογικό, καθώς από τη μία έμαθαν να χειρίζονται το… όπλο που έχουν στα χέρια τους, από την άλλη η Ευρωλίγκα τους παρότρυνε να το πράξουν.
Ο μέσος χρόνος ανά περίπτωση χρήσης του IRS είναι 50’’ και ο συνολικός μέσος χρόνος που παρατείνεται η διάρκεια είναι 3.5 λεπτά ανά αγώνα. Αξίζει, όπως και να το δει κανείς, να καθυστερήσει 3.5 λεπτά, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστο. Βεβαίως, είναι αρκετές οι περιπτώσεις των διαιτητών που το παρακάνουν. Εδώ μιλάμε με μέσους όρους, είναι συναντήσεις που βαριόμαστε να βλέπουμε τους «γκρίζους» μπροστά στο τραπέζι τής Γραμματείας.
Τι κάνουν Μπαρτζώκας και Αταμάν
Όσο το παιχνίδι… ανάβει, τόσο πετυχημένα είναι τα challenge των κόουτς. Ανά περίοδο έχουν επιτυχία σε 12% (πρώτο δεκάλεπτο), 19% (δεύτερο δεκάλεπτο), 30% (τρίτο δεκάλεπτο) και 38% (τέταρτο δεκάλεπτο). Από αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνει κανείς ότι στο πρώτο μισό είναι πιο… χαλαρή η επιλογή να δείξουν το παραλληλόγραμμο και να ζητήσουν προσφυγή στο IRS.
Πάμε και στις ελληνικές ομάδες, σημειώνοντας ότι την περσινή σεζόν πρώτη στα ζητούμενα challenge (όχι σε ποσοστά επιτυχίας) ήταν η Μπαρτσελόνα. Καμία έκπληξη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι 3ος στο αίτημα για επανεξέταση, αλλά μόλις 16ος σε πετυχημένα challenge. Ο Εργκίν Αταμάν είναι 4ος στη λίστα εκείνων που ζητούν από τους διαιτητές να ξαναδούν τη φάση και 12ος σε ποσοστά ευστοχίας.
Ποιος είναι ο κορυφαίος στα challenge; Ο γνωστός μας από τη θητεία του στην ΑΕΚ, Λούκα Μπάνκι, που ως προπονητής τής Βίρτους κατακτά έναν άτυπο τίτλο. Όχι πως θα πάρει κάποιον άλλο με αυτή την ομάδα στην Ευρωλίγκα… Στην 6η θέση συναντήσαμε τον Αντρέα Τρινκιέρι. Πού ξέρετε, μπορεί στο μέλλον να αποτελεί στοιχείο, που θα προσμετράμε πριν επιλεγεί από ένα κλαμπ ο κόουτς.
Αν θέλετε όσα διαβάσατε και όχι μόνο, να τα ακούσετε, ακολουθήστε μας στα podcast που κάνουμε…