Ηράκλειο, αποστολή
Κάθε άλλο παρά… ιδανικά κύλησε η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας των Νέων Ανδρών τις τελευταίες εβδομάδες αφού ο Κώστας Μίσσας δεν μπόρεσε ούτε για μία στιγμή να δουλέψει έχοντας το μυαλό του αποκλειστικά και μόνο στα εντός παρκέ δεδομένα. Η “γαλανόλευκη” ταλαιπωρήθηκε αρκετά τόσο εξαιτίας της “περιπέτειας” με την ενσωμάτωση των τριών παικτών του Ολυμπιακού στην αποστολή όσο και με τους διαρκείς τραυματισμούς που άλλαζαν συχνά πυκνά τα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού.
Ενδεικτικά, θυμίζουμε πως το φετινό καλοκαίρι ολοκληρώθηκε άδοξα για τους Κωστή Γόντικα (κάταγμα στον καρπό) και Γιάννη Καραμαλέγκο (κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο) από την πρώτη κιόλας μέρα της προετοιμασίας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ο Διαμαντής Σλαφτσάκης (σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών).
Κι αν για ένα διάστημα η Εθνική έδειχνε… ήρεμη, μετά και την ενσωμάτωση των Δημήτρη Αγραβάνη – Ιωάννη Παπαπέτρου – Ανδρέα Χριστοδούλου στην προετοιμασία, δύο ακόμη τραυματισμοί ήρθαν να προκαλέσουν σημαντικούς “πονοκεφάλους“. Μπορεί το διάστρεμμα που υπέστη ο πρώτος μία μέρα πριν την έναρξη του “Γιώργος Κολοκυθάς” να αποδείχθηκε επιπόλαιο, αλλά μόνο τέτοιο δεν ήταν αυτό που υπέστη ο “Πάπι” στη χθεσινή προπόνηση.
Συμπερασματικά αποδεικνύεται πως είναι πολλά τα προβλήματα και οι εξωγενείς δυσκολίες, αλλά αυτό που μετράει από εδώ και πέρα είναι τι γίνεται εντός των τεσσάρων γραμμών. Εκεί όπου η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών θα προσπαθήσει για το καλύτερο μπροστά στο κοινό της.
Το eBasket.gr βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες στο Ηράκλειο για να σας μεταφέρει τα πάντα από τη μεγάλη γιορτή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η αρχή γίνεται με την παρουσίαση της “γαλανόλευκης”, που φέτος θα κοιτάξει να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρσι, όπου τερμάτισε στην πέμπτη θέση.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα “συν” και τα “πλην” του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όπως αυτά προκύπτουν από τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών που απαρτίζουν φέτος την αποστολή.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Γεμάτο ρόστερ
Εν αντιθέσει με πέρσι, η Εθνική ομάδα των Νέων Ανδρών μοιάζει να είναι πιο “γεμάτη”. Μπορεί για δεύτερη σερί χρονιά να… υπολείπεται σε εμπειρία (αφού προέκυψαν πολλές απουσίες 94αρηδων), αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Αντίθετα, το γεμάτο ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Κώστας Μίσσας, παρά τις πολλές απουσίες, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να ανακατεύεται η τράπουλα και να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες.
Υπεροπλία στη φροντ λάιν
Ποιο ήταν το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας πέρσι; Η λειψανδρία στη γραμμή των ψηλών. Εκεί όπου φέτος μοιάζει πιο δυνατή και πιο πλήρης. Οι πέντε παίκτες που απαρτίζουν τη φροντ λάιν της “γαλανόλευκης” (Δημήτρης Αγραβάνης, Μιχάλης Καμπερίδης, Γιάννης Κουζέλογλου, Γιώργος Διαμαντάκος, Πάρης Μαραγκός) είναι όλοι τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές. Μα πάνω απ όλα είναι παίκτες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν για σχήματα κάθε λογής, ανάλογα με το τι θέλει να κερδίσει η ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, οι Κουζέλογλου και Αγραβάνης μπορούν να απειλήσουν από την περιφέρεια αφού διαθέτουν εξαιρετικό σουτ τριών πόντων, ο Καμπερίδης να αλλάξει τον ρυθμό με την αμυντική του προσήλωση και την έφεση που έχει στα κοψίματα, ο Διαμαντάκος να πετύχει αρκετούς πόντους από το “ζωγραφιστό” και να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς, ο Μαραγκός να σκοράρει από μέση απόσταση και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο λόου ποστ.
Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τουλάχιστον όσον αφορά τις θέσεις “4” και “5” ο Κώστας Μίσσας δεν λόγο να αγχώνεται.
Αθλητικά γκαρντ
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της φετινής φουρνιάς της Εθνικής Νέων είναι το γεγονός πως οι περιφερειακοί της είναι καλοί αθλητές. Τί σημαίνει αυτό; Πίεση πάνω στη μπάλα και διάθεση για τρέξιμο όποτε χρειαστεί.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο Στέλιος Πουλιανίτης, ένας γκαρντ που είναι έτοιμος σωματικά για το κορυφαίο επίπεδο. Ως εκ τούτου μπορεί να “βγάλει τη γλώσσα” του αντιπάλου του με την πίεση πάνω στη μπάλα. Κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη. Ο πλεϊμέικερ του ΚΑΟΔ μπορεί να μην είναι εξίσου δυνατός στο πάνω μέρος του κορμιού του, αλλά τα γρήγορα πόδια που έχει του επιτρέπουν να πιέζει διαρκώς τη μπάλα.
Από εκεί και πέρα, ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Ανδρέας Χριστοδούλου είναι αυτοί που θα έχουν πιο πολύ επιθετικό προσανατολισμό αφού είναι οι καλύτεροι σκόρερ της περιφέρειας μας. Το καλό περιφερειακό σουτ τους και τα μακριά χέρια του πρώτου δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παζλ αφού ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο αναφέρουμε τον Μιχάλη Λιάπη. Ο βραχύσωμος γκαρντ είναι ο καλύτερος σουτέρ που διαθέτει αυτή η ομάδα, πράγμα που… απαγορεύει στις αντίπαλες άμυνες να τον αφήσουν ελεύθερο, ενώ στην άμυνα διακρίνεται για την οξυδέρκειά του που του επιτρέπει να κλέβει μπάλες και να οδηγεί σε λάθη τον προσωπικό του παίκτη.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Προβληματική προετοιμασία
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η φετινή προετοιμασία μόνο ήρεμα δεν κύλησε. Απουσίες, τραυματισμοί, προβλήματα και άλλα πολλά δεν επέτρεψαν στον Κώστα Μίσσα να δουλέψει όπως ήθελε. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναγκάστηκε να δουλέψει με άλλο ρόστερ από αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό του. Κάτι που σημαίνει πως ωθήθηκε να αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με αυτά ενδεχομένως να είχε σχεδιάσει σε πρώτη φάση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η ομάδα που θα αγωνιστεί στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κρήτης έχει κάνει μονοψήφιο αριθμό προπονήσεων με την τωρινή της σύνθεση, ενώ ο τραυματισμός του Ιωάννη Παπαπέτρου ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα αναπροσαρμογή των πλάνων. Πρόκειται άλλωστε για τον ηγέτη της “γαλανόλευκης” φέτος.
Σε αυτά προσθέστε και το γεγονός πως οι τρεις “ερυθρόλευκοι” απείχαν από αγωνιστική δράση (άρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη ρυθμού) για περίπου ένα μήνα αφού από το διάστημα που ολοκληρώθηκε η σεζόν μέχρι την περασμένη Δευτέρα που μπήκαν στην Εθνική προπονούνταν μόνοι τους για να διατηρηθούν σε φόρμα.
Χωρίς ηγέτη στο “1”
Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι η Εθνική ομάδα των Νέων Ανδρών είναι η απουσία ηγέτη στη θέση του πλεϊμέικερ. Οι Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και Στέλιος Πουλιανίτης είναι μεν εξαιρετικοί σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, αλλά αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσο θα μπορέσουν να επωμιστούν το βάρος της νευραλγικής αυτής θέσης. Γι αυτό δεν αποκλείεται να βλέπουμε συχνά πυκνά τον Λευτέρη Μποχωρίδη να “κατεβαίνει” στη θέση “1” (σ.σ.: λειτουργεί καλύτερα ως δυάρι και ως ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα σε δεύτερο χρόνο για να “τρέξει” κάποιο “play”) για να λύσει κάποια προβλήματα στη δημιουργία.
Τα αργά πόδια του Διαμαντάκου
Μπορεί στην επίθεση ο Γιώργος Διαμαντάκος να είναι εξαιρετικός και να έχει πληθώρα τρόπων για να σκοράρει, αλλά στο πίσω μέρος του παρκέ αντιμετωπίζει συχνά πυκνά προβλήματα λόγω των αργών ποδιών του. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό καθώς μιλάμε για ένα παιδί που βλέπει τον κόσμο από τα 217 εκατοστά και ζυγίζει κάτι παραπάνω από 120 κιλά.
Ο θηριώδης σέντερ του Παναθηναϊκού είναι μεγάλο κορμί και βαρύ σκαρί με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα στην αναχαίτιση του πικ εν ρολ των αντιπάλων. Γι αυτό το λόγο αρκετές φορές ο Κώστας Μίσσας μετατοπίζει τον Μιχάλη Καμπερίδη στη θέση “5” αφού ο δυναμικός φόργουορντ/σέντερ βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ έχοντας την ικανότητα να παίξει επιθετική άμυνα (hedge out) στα πικ εν ρολ.