Θέμα μομφης του Παύλου Πολάκη τέθηκε προ ολίγου στη Βουλή, με τον Χαράλαμπο Αθανασίου να καλεί τον πρόεδρο του Σώματος να λάβει την τελική απόφαση.
Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ακούμε τη λέξη μομφή στα έδρανα της Βουλής.
Μετά την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα και του Σύριζα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης για το πως διαχειρίστηκαν την πανδημία, πρόταση για μομφή εναντίον του Παύλου Πολάκη τέθηκε προ ολίγου στη Βουλή, με τον Χαράλαμπο Αθανασίου να καλεί τον πρόεδρο του Σώματος να λάβει την τελική απόφαση.
Αφορμή για την ένταση που επικράτησε ήταν η αναφορά του κ. Πολάκη στην υπόθεση Novartis, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, να αντιδρά έντονα.
Ο κ. Αθανασίου αφού ζήτησε από τον κ. Πολάκη να «επανέλθει στην τάξη» και να τοποθετηθεί επί του προς ψήφιση νομοσχεδίου, τελικώς αφαίρεσε τον λόγο από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και διέκοψε τη συνεδρίαση, θέτοντας θέμα για μομφή και ζητώντας από τον πρόεδρο του Σώματος να λάβει την τελική απόφαση.
Ωστόσο, ο πρώην Υπουργός δεν κατέβαινε από το βήμα της Βουλής αναγκάζοντας τον Αντιπρόεδρο να κλείσει τα μικρόφωνα και τελικά να διακόψει μια ώρα μετά τη συνεδρίαση.
Τι είναι η ανάκληση στην τάξη και η στέρηση του λόγου
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 78, η ανάκληση στην τάξη μπορεί να μην επιβληθεί από τον Πρόεδρο, αν ο Βουλευτής ανακαλέσει όσα είπε ή εκφράσει τη λύπη του για όσα έπραξε ή δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τη στάση του και αυτές κριθούν ικανοποιητικές.
Αν μετά την ανάκλησή του στην τάξη, ο Βουλευτής προβεί σε ικανοποιητική επανόρθωση, ο Πρόεδρος που τον είχε ανακαλέσει στην τάξη δίνει εντολή να διαγραφούν από τα Πρακτικά τα επίμαχα σημεία της ανεπίτρεπτης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς του, της ανάκλησης την τάξη και της σχετικής συζήτηση.
Στο άρθρο 79 του Κανονισμού της Βουλής, ωστόσο, ορίζεται πως αν ο Βουλευτής που ανακλήθηκε στην τάξη συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά του, ο Πρόεδρος μπορεί να του στερήσει τον λόγο έως το τέλος της συζήτησης του θέματος κατά την οποία ανέκυψε το ζήτημα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Βουλής, έως το τέλος της συνεδρίασης.
Πριν του στερήσει το δικαίωμα του λόγου, ο Πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον Βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο Πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή στέρησης του δικαιώματος του λόγου.
Τι είναι η μομφή
Στο άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής επισημαίνεται ότι σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων των προηγούμενων άρθρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον του βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενη στο άρθρο 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά.
Μετά την πρόταση του Προέδρου για απόδοση μομφής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε λεπτά της ώρας το πολύ, μετά τις οποίες, εάν ο πρόεδρος διατηρεί την πρότασή του, η Βουλή αποφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση. Η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή συνεπάγεται αυτοδικαίως την περικοπή του 1/4 της μηνιαίας αποζημίωσής του.
Δεν υπέβαλε μομφή κατά του Παύλου Πολάκη ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.
Μπορεί να μην υπέβαλε τελικά πρόταση μομφής ο Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο, μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας – μέσω του αντιπροέδρου της Βουλής, Αθανάσιου Μπούρα – ότι δεν θα επιτρέψει «στον Παύλο Πολάκη να μετατρέψει το χώρο της Βουλής σε χώρο φθηνού ακτιβισμού και κατάληψης».
Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας:
«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα και μου ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής για σήμερα. Ο κ. Τασούλας, μου προσέθεσε ότι ο κ. Πολάκης, του οποίου αφαιρέθηκε ο λόγος, δεν θα μεταβάλει τον χώρο του Κοινοβουλίου σε χώρο φθηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς τον. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες. Διακόπτεται η συνεδρίαση της Βουλής και θα συνεχιστεί αύριο».