Την ώρα που η συζήτηση για την απόφαση του ΕΣΑΚΕ έχει… ανάψει, ο Βαγγέλης Τσάπας έρχεται να δείξει μια εντελώς διαφορετική οπτική, καθώς ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα, για την οποία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Με την ιδιότητα του ανθρώπου, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα οικονομικά, καταθέτει μια άποψη, η οποία αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον.Αναλυτικά η επιστολή του:
«Θετικό» βρέθηκε το ελληνικό μπάσκετ στον Covid -19
Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος σ’ όλα τ’ αθλητικά sites της χώρας κι όχι μόνο… Το ελληνικό μπάσκετ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με υπερήλικα, με χρόνια προβλήματα υγείας, που ξαφνικά προσβλήθηκε από το θανατηφόρο ιό για τις ευπαθείς αυτές ομάδες…
Την ώρα, λοιπόν, που ο ασθενής είναι στην εντατική και προσπαθεί να επιβιώσει, όλοι οι παροικούντες στην… Ιερουσαλήμ του μπάσκετ ασχολούνται με το δίχως νόημα δίλημμα για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα της ΕΚΟ Basket League. Πότε, δηλαδή, και πόσο θα πληρωθούν και το πιο οξύμωρο, αν του χρόνου θα έχει δέκα έξι (16) ομάδες το πρωτάθλημα, ώστε φαινομενικά να «βολευτούν» όλοι.
Αυτή τη στιγμή, όλη αυτή η συζήτηση είναι χωρίς κανένα απολύτως νόημα και βέβαια εκτός τόπου και χρόνου. Η παγκόσμια κοινότητα αυτήν την εποχή περνά μια πρωτόγνωρη δοκιμασία σε δύο άξονες.
Πρώτος άξονας είναι το υγειονομικό, που όλοι παρακολουθούμε με αγωνία. Δεύτερος είναι ο οικονομικός άξονας, ο οποίος δείχνει να έχει ολέθριες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο…
Σε οικονομικό επίπεδο οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού στην παγκόσμια οικονομία, μέχρι στιγμής, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις συνέπειες των δύο παγκόσμιων πολέμων και του κραχ του ’29… Αν η κατάσταση που βιώνουμε εκτραχυνθεί κι άλλο, όλα τα προαναφερθέντα θα μοιάζουν με χάδι, μπροστά σ’ αυτά που έρχονται.
Η ελληνική οικονομία την περίοδο 2008-2015 γνώρισε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην παγκόσμια ιστορία και την ώρα που δειλά δειλά έκανε μια προσπάθεια να ορθοποδήσει έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα τεράστια και απότομη ύφεση.
Αν δεν υπήρχε η ελπίδα του άμεσου ή έμμεσου τυπώματος χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μιλούσαμε ήδη για ερείπια και καμένη γη. Όμως, επειδή ανήκουμε σ’ έναν μεγαλύτερο οργανισμό, με ισχυρά αντανακλαστικά και εφεδρείες, ελπίζουμε ότι μετά απ’ όλη αυτή τη δοκιμασία, θα βρεθούν κάποια σημεία, όπου η γη δεν θα είναι καμένη και θα χτίσουμε πάνω σ’ αυτά.
Όταν θα ηρεμήσει αυτή η κατάσταση κι όταν βρεθεί ένας πάτος σ’ αυτή τη χωρίς… φρένα απίστευτη πτώση, τότε μόνο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.
Αν ο ασθενής που μολύνθηκε από τον ιό επιζήσει, έχει την υποχρέωση να αλλάξει και να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η κουβέντα τότε θα είναι αναγκαστικά από τα θεμέλια. Κι όπως και να είναι τότε τα πράγματα, ένα είναι το σίγουρο: Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά.
Ίσως τελικά η «προσβολή» του ελληνικού μπάσκετ από τον Covid -19 να είναι η ευκαιρία για να αναγεννηθεί. Για σκεφτείτε λίγο πιο θετικά…».