Μπερδεύτηκε και τους μπέρδεψε η ΟΔΚΕ.
Είπαμε, εμείς κάνουμε ρεπορτάζ. Αφήνουμε στους άλλους να συκοφαντούν και μετά να ξεφτιλίζονται, για να μην φορτωθούν άλλη μια καταδίκη. Άλλωστε άλλοι κάνουν ρεπορτάζ και άλλοι κάνουν εμπόριο. Έκαστος στο είδος τους. Πάμε, λοιπόν, στο ρεπορτάζ μας για την ΟΔΚΕ και το σεμινάριο, στο οποίο κόπηκαν πάνω από 70 διαιτητές.
Έχουμε ήδη αναφέρει δύο ερωτήσεις (δείτε εδώ και εδώ) που η απάντηση της ΟΔΚΕ ήταν λανθασμένη. Αναρωτιέμαι, οι διαιτητές που κόπηκαν είχαν απαντήσει σωστά και κόπηκαν, ή απάντησαν λανθασμένα σε ερωτήσεις (υπάρχουν και τέτοιες), στις οποίες τα σαΐνια τής Ομοσπονδίας δεν έκαναν λάθος.
Τι γίνεται, όμως, όταν μια ερώτηση είναι παραπλανητική; Όταν δεν είναι ξεκάθαρη; Όταν δεν γνωρίζουν αυτοί που την έθεσαν τη σωστή απάντηση; Δείτε παρακάτω και αποθεώστε την ΟΔΚΕ και τον Παντελή Ελευθεριάδη, που εκτίμησε ότι το σεμινάριο ήταν απολύτως πετυχημένο:
Ας δούμε την ερώτηση: «Σχεδόν ταυτόχρονα με την κόρνα, που θα σημάνει τη λήξη του τρίτου τετάρτου, ο Β1 χρεώνεται με τεχνικό σφάλμα. Ο Α6 ζητά να εισέλθει ως αλλαγή στο παιχνίδι και να εκτελέσει την ελεύθερη βολή. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί».
Στο «σωστό» ή «λάθος», η ΟΔΚΕ απάντησε «λάθος».
Η συγκεκριμένη ερώτηση υπάρχει σε πακέτο εκατό ερωτήσεων στο site της ΟΔΚΕ του 2020 (ερ. 96). Η απάντηση που δίνουν (Λάθος) βασίζεται στο παράδειγμα 18/19-3 στα OFFICIAL BASKETBALL RULES INTERPRETATIONS 2018, όπου αναφέρει τα εξής:
At approximately the same time when the game clock signal sounds for the end of a quarter or overtime, B1 is charged with a foul on A1 who is awarded 2 free throws. Either team’s requests:
(a) A time-out.
(b) A substitution.
Interpretation:
(a) A time-out cannot be granted because the playing time for a quarter or overtime has ended.
(b) A substitution can be granted only after A1 both free-throw attempts have been completed and before the interval of play for the next quarter or overtime has ended.
Έχουμε και τη μετάφραση (φυσικά). Παράδειγμα: «Περίπου στον ίδιο χρόνο με την κόρνα της λήξης ενός τετάρτου, ή μιας παράτασης, ο Β1 χρεώνεται με σφάλμα κατά του Α1 στον οποίο χορηγούνται 2 ελεύθερες βολές. Οποιαδήποτε ομάδα, ζητά:
(α) Ένα time out.
(β) Μια αντικατάσταση.
Ερμηνεία: (α) Ένα time out δεν μπορεί να χορηγηθεί, επειδή ο αγωνιστικός χρόνος του τετάρτου έχει λήξει.
(β) Μια αντικατάσταση μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης και των δύο των ελευθέρων βολών του Α1 και πριν το διάλειμμα του παιχνιδιού για το επόμενο τέταρτο ή την παράταση, έχει αρχίσει».
ΟΔΚΕ και ό,τι κάτσει
Ωστόσο, στα OFFICIAL BASKETBALL RULES INTERPRETATIONS 2020 (OBRI 2020) ΔΕΝ βρίσκουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα, ενώ το 2022 έχουμε αλλαγή στον κανονισμό στο «άρθρο 8» (Playing time, tied score and overtime), ο οποίος πλέον και έως τώρα αναφέρει τα εξής (σελ.19):
8.8 If a foul is commited near the end of a quarter and overtime, the referee shall determine the remaining playing time. A minimum of 0.1 second shall be shown on the game clock.
Μετάφραση: Εάν ένα σφάλμα διαπράττεται κοντά στην λήξη του τέταρτου ή της παράτασης, ο διαιτητής θα πρέπει να καθορίσει τον υπολειπόμενο αγωνιστικό χρόνο. Ελάχιστος χρόνος 0.1’’ θα πρέπει να αναγράφεται στο χρονόμετρο του αγώνα.
Επομένως, βάσει του Άρθρου 19 (Substitutions) όπου αναφέρει τα εξής (σελ.26):
19.2.2 A substitution opportunity starts when:
• For both teams, the ball becomes dead, the game clock is stopped and the referee has ended the communication with the scorer’s table.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Η ευκαιρία για αντικατάσταση αρχίζει όταν:
• Και για τις δύο ομάδες, η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του αγώνα σταματά και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με τη γραμματεία.
• Και για τις δύο ομάδες, η μπάλα νεκρώνει μετά από τελευταία πετυχημένη ελεύθερη βολή.
• Για την ομάδα που δεν σκόραρε, σημειωθεί καλάθι όταν το χρονόμετρο του αγώνα δείχνει 2:00, ή λιγότερο για το τέλος του 4ου τετάρτου και σε κάθε παράταση.
Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και οι δύο ομάδες έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν αλλαγή.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι από το 2022 και έπειτα δεν υπάρχει στους κανονισμούς, ή στα OBRI o όρος «σχεδόν ταυτόχρονα», έχοντας αντικατασταθεί από το «κοντά στο τέλος» (near the end), επομένως πρόκειται για μία παραπλανητική ερώτηση.
Αλήθεια, αν η ΟΔΚΕ δεν έχει αποσαφηνίσει, όπως κάναμε εμείς τώρα -διάολε δεν έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης σεμιναρίου- πώς περιμένει να γράψουν σωστά οι διαιτητές; Πρόχειροι σε βαθμό κακουργήματος…