Ραντεβού στα τυφλά

diamantidis spanoulis

diamantidis-spanoulis

kogasΑπό σήμερα μπαίνουμε επισήμως σε ρυθμούς πρεμιέρας, ήτοι σε ρυθμούς ντέρμπι (αιωνίων). Ένα ντέρμπι που μπορεί να κρίνει από… τίποτα, μέχρι και τα πάντα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, αφού όλοι γνωρίζουν πως αν νικήσει ο Παναθηναϊκός, δύσκολα θα προλάβει ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, κουβαλώντας το -2 από την περσινή περίοδο.

Ζητούμενο, λοιπόν, για ένα παιχνίδι που ενδέχεται να είναι “χωρίς αύριο” (σε κάθε περίπτωση καθοριστικό) ο βαθμός ετοιμότητας. Κι η εικόνα των δύο δεν είναι καθαρή, γιατί απλά δεν υπάρχει μέτρηση. Ούτε το τουρνουά στην Κρήτη, παρότι εξόχως ενδιαφέρον και με σημαντικές ομάδες, ούτε η… παγκόσμια μονομαχία στη Βραζιλία (ακούγεται πιο σημαντικό απ’ όσο είναι και αυτό το αναλύσαμε τις προάλλες) δίνουν στίγμα.

Ο Ολυμπιακός θα παίξει χωρίς τον Λο κι, αν κρίνουμε από την περσινή… επαφή των δύο “αιωνίων“, οσάκις αγωνίστηκε χωρίς τον Αμερικανό είχε πρόβλημα. Αλλά κι ο Παναθηναϊκός παίζει χωρίς τον καλύτερο παίκτη του στους αγώνες με τους “ερυθρόλευκους” (Ούκιτς).

Υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα εκατέρωθεν. Από τη μια όλη η… αεροπορία (πλην Πρίντεζη) και ο Μάντζαρης, από την άλλη Φώτσης, Μπατίστ, Παππάς, Γιάνκοβιτς και… Κάρι. Γιατί είναι αλήθεια πως ο Αμερικανός δείχνει γιατί ήταν ο πρώτος παίκτης που ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε γράψει στο σημειωματάριο του, όταν πέρυσι ανέλαβε τα ηνία των “πράσινων“.

Ζήτημα πρώτο: Αν και αλτικοί, αν και στα… μέτρα των αντιπάλων τους, μπορούν οι Πέτγουεϊ, Σίμονς να φορέσουν το κουστούμι των Γκιστ και Λάσμε; Το αν τους πάει θα φανεί στον καθρέπτη και γνωστό σε όλους τους παροικούντες στην μπασκετική Ιερουσαλήμ πως καθρέπτης του παίκτη είναι το παρκέ.

Ζήτημα δεύτερο: Μπορούν να αντέξουν στην πίεση τόσο μεγάλων αγώνων; Ερώτημα που απευθύνεται ευθέως και στους Παππά – Γιάνκοβιτς. Όλοι οι εν Ελλάδι αθλητές ονειρεύονται να είναι μέρος ενός ντέρμπι “αιωνίων“, αλλά λίγοι αντέχουν στη… φωτιά.

Το γεγονός ότι το ΣΕΦ θα είναι άδειο μπορεί να είναι καλό και κακό. Από τη μια καλό γιατί δεν υπάρχει η πίεση του κόσμου, από την άλλη ακόμα κι οι… χτύποι της καρδιάς ακούγονται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ζήτημα τρίτο: Θα μετρήσει το περσινό εντυπωσιακό 3-0 του Παναθηναϊκού στους τελικούς; Το σίγουρο είναι πως ενδεχόμενη επικράτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχει λιγότερο έντονους κραδασμούς για τον Αργύρη Πεδουλάκη, απ’ ότι αν συμβεί το αντίθετο.

Μπορεί να μιλάμε για νέα περίοδο, αλλά καθενός η προίκα μεταφέρεται. Όπως και οι… σκελετοί στην ντουλάπα και κανείς δεν θέλει να τον στοιχειώσει ένα αποτέλεσμα.

Βέβαιον είναι ότι οι συνθήκες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξίσου πρόωρο ραντεβού των δύο είναι διαφορετικές. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει το αξιόμαχο, κάτι που πέρυσι ήταν το μοναδικό ζητούμενο της ιστορίας.

Για τους απανταχού λάτρεις της ίντριγκας και των συμπτώσεων, γι’ αυτούς που διαβάζουν τα ζώδια και ψάχνουν εκ (μπασετικού) θεού σημάδια, υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημείο συζήτησης την επομένη του ντέρμπι:
Ο Ολυμπιακός προέρχεται από μια μεγάλη (είπαμε, ακούγεται πιο σημαντικό απ’ όσο είναι) διεθνή επιτυχία.

Πέρυσι προέρχονταν από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά οι δύο νίκες στο Λονδίνο ουδόλως τον βοήθησαν στην εντός συνόρων προσπάθεια να κρατήσει τα σκήπτρα του. Τώρα επιστρέφει από τη Βραζιλία με άλλες δύο νίκες στις αποσκευές. Σε ενδεχόμενη ήττα θα αρχίσουμε να μιλάμε για… παραδόσεις.

Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Υπάρχουν πολλά ζητούμενα και ελάχιστα δεδομένα, άρα πάμε για ένα… ραντεβού στα τυφλά.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…