Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Ιωνικός: Ήρθε για να… φύγει (pics)

Ιωνικός: Ήρθε για να… φύγει (pics)

ionikos afieroma9

Όταν ξεκινούσε το περσινό πρωτάθλημα της κορυφαίας ερασιτεχνικής κατηγορίας της Αθήνας, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στα Ιλίσια. Όμως, ο Ιωνικός Ν.Φ. κατάφερε να κερδίσει στους τελικούς των πλέι οφ της Α’ ΕΣΚΑ τον Ηλυσιακό (του Αντώνη Φώτση) και μαζί την άνοδο για τη Γ’ εθνική κατηγορία της ερχόμενης (φετινής) σεζόν.

Η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας έρχεται από πολύ μακριά, καθώς είναι μία από τις ιστορικότερες στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ και πηγαίνει πολύ μακριά, καθώς η διοίκησή της κάνει ό,τι μπορεί για να την επαναφέρει εκεί που ανήκει, δηλαδή στα «μεγάλα σαλόνια».

Το ebasket.gr βρέθηκε στο κλειστό «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» (σ.σ. για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΟΚ) και μίλησε, τόσο με στελέχη από τη διοίκηση της ομάδας, όσο και με τους παίκτες, οι οποίοι ετοιμάζονται για την πρόκληση της νέας χρονιάς.

Στόχος του Ιωνικού Ν.Φ., αυτή τη σεζόν -όπως ομολογούν όλοι- είναι να παίξει καλό μπάσκετ και γιατί όχι, να μην διεκδικήσει την άνοδο στη Β’ εθνική κατηγορία. Ενθουσιασμός υπάρχει, το ρόστερ στελεχώθηκε με εξαιρετικούς παίκτες, ο Μάριος Δεσποτάκης είναι ένας προπονητής που συνδυάζει το όνομά του με επιτυχίες.

«Ομοιογένεια κι επίγνωση»
ionikos afieroma6

Ο Μάνος Αποστολάκης μάς υποδέχθηκε στο κλειστό. Αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, είναι ο άνθρωπος που λύνει όλα τα προβλήματα. Ως… καλωσόρισμα μάς είπε:

«Ο Ιωνικός αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο, αλλά αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Τα τελευταία χρόνια κι ειδικά με την περσινή πορεία η ομάδα αρχίζει και ξαναβρίσκει την αίγλη των παλαιότερων ετών. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Η ομάδα μας κράτησε τον βασικό της κορμό και πήρε κάποια έμπειρα παιδιά, δύο εξ αυτών είχαν βγει από τα σπλάχνα της, κάτι που πιστεύω ότι θα μας κάνει μία από τις ανταγωνιστικές ομάδες της κατηγορίας. Έχουμε ομοιογένεια, έχουμε παιδιά που γνωρίζουν ότι το βάρος της φανέλας που φορούν είναι δυσανάλογο της κατηγορίας που αγωνιζόμαστε».

«Αφήστε μας να ονειρευόμαστε»
ionikos afieroma2

– Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;
«Δεν θα σου κρύψω ότι έχουμε θέσει τον πήχη ψηλά. Θέλουμε να κατακτήσουμε την άνοδο, αλλά βασικός στόχος είναι παίξουμε καλό μπάσκετ και να το χαρούμε, τόσο εμείς, όσο και ο κόσμος της Φιλαδέλφειας, που αρχίζει και μας στηρίζει ξανά, που έρχεται στο γήπεδο και που -είναι δεδομένο- τον θέλουμε δίπλα μας.

Όνειρο της ομάδας είναι να γίνει μελλοντικά ένας αντίστοιχος Προμηθέας, ή Λαύριο, οι οποίοι ετοιμάζονται να παίξουν φέτος στην Ευρώπη. Ποιος δεν θα ήθελε να δει αυτό το όνειρο να υλοποιείται; Βέβαια, είναι λίγο μακρινό ακόμα, αλλά έχουμε δικαίωμα στο όνειρο.

Οι δύο αυτές ομάδες (Προμηθέας και Λαύριο) έκαναν φέτος πάρα πολύ καλή δουλειά και για μένα οι Πατρινοί με αυτά που κατάφεραν φέτος είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας. Στα χνάρια τους, παίρνοντας ενέργεια και δύναμη από την ιστορία μας, προσαρμόζοντας στα δικά μας δεδομένα τον τρόπο που λειτούργησαν, θέλουμε να βαδίσουμε».

– Είναι έτοιμη η ομάδα να ανταπεξέλθει στη Γ’ Εθνική;
«Βεβαίως! Η ομάδα έχει κάνει τα πλάνα της κι είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει, τόσο στα ταξίδια, όσο και στις νέες προκλήσεις της Γ’ Εθνικής κατηγορίας».

ionikos afieroma8

– Η παρουσία ενός έμπειρου παίκτη στην ομάδα, όπως ο Νίκος Πέττας. Θα παίξει κομβικό ρόλο;
«Σαφώς και η εμπειρία του Νίκου είναι κάτι που θα εμπνεύσει και τα υπόλοιπα παιδιά. Θα κάνει τη διαφορά, σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Πάντα, όμως, μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα».

«Άκρως επαγγελματίας»

– Μεγάλη είναι και η εμπειρία του προπονητή, Μάριου Δεσποτάκη. Θεωρείτε πως η παρουσία του θα σας ανεβάσει επίπεδο;
«Από την πρώτη στιγμή που γνώρισα τον κόουτς Δεσποτάκη κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άκρως επαγγελματία προπονητή. Μας αρέσει, τόσο σε εμάς, όσο και στους αθλητές, να είναι η ομάδα σε επαγγελματικά πρότυπα και να λειτουργεί υπό τις οδηγίες του Μάριου».

– Γιατί να έρθει να σας στηρίξει ο κόσμος της Νέας Φιλαδέλφειας;
«Πρέπει να μας υποστηρίξει, γιατί αποδείξαμε από πέρυσι ότι παίζουμε ωραίο μπάσκετ και ότι είμαστε υγιές σωματείο. Είμαστε άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό για την πόλη. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις Ακαδημίες του συλλόγου, με καλούς προπονητές και υπεύθυνους τμημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε τον κόσμο, να έρθει κοντά μας και να του αποδείξουμε ότι είμαστε εμείς εδώ κι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε».

«Μπάσκετ αρχών»
ionikos afieroma1

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον κόουτς του Ιωνικού Ν.Φ., Μάριο Δεσποτάκη, αναφορικά με τους στόχους του, αλλά και το γεγονός ότι αποδέχτηκε την πρόταση της ομάδας της Νέας Φιλαδέλφειας, αν και πέρυσι προπονούσε σωματείο μεγαλύτερης κατηγορίας.

«Ο Ιωνικός είναι σοβαρή και ιστορική ομάδα. Η συζήτηση που έγινε ήταν πολύ καλή και αυτά που ειπώθηκαν με ικανοποίησαν, όποτε ήταν μία εύκολη απόφαση, την οποία έλαβα δίχως δεύτερη σκέψη. Οι άνθρωποι του συλλόγου με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή».

– Στόχος είναι η άνοδος, ή μία καλή πορεία στη Γ’ Εθνική κατηγορία;
«Στόχος της ομάδας είναι να πρωταγωνιστήσει. Έχουμε δυνατό ρόστερ, άρα μπορούμε. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να παίζουμε καλό και σωστό μπάσκετ, αυτό που λένε «μπάσκετ αρχών». Θέλουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται στο τέλος της χρονιάς κι αν αυτό είναι αρκετό, τότε να ανεβούμε κατηγορία».

– Ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς θα είστε με την άνοδο, ή αν η ομάδα έχει παίξει καλό μπάσκετ;
«Αν αυτή η ομάδα που έχουμε παίξει σωστό και καλό μπάσκετ, θα πετύχει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την άνοδο. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα».

– Οι έμπειροι παίκτες που αποκτήθηκαν, θα βοηθήσουν;
«Ναι, η προσθήκη σημαντικών παικτών, όπως ο Νίκος ο Πέττας θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα μας. Είναι σημαντικό να έχεις παιδιά που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο».

«Να αγαπήσουν το μπάσκετ»
ionikos afieroma7

Και μιας και ο λόγος για τον Νίκο Πέττα, ήταν ο επόμενος που συναντηθήκαμε και μας είπε για τους στόχους της ομάδας.

– Γιατί αποφάσισε να συνεχίσεις την καριέρα σου στον Ιωνικό Ν.Φ;
«Όταν μιλάς με σωματεία όπως ο Ιωνικός, που έχουν τόσο καλή οργάνωση, τότε η απόφαση είναι εύκολη».

– Ποιος είναι ο στόχος φέτος;
«Η ομάδα ήρθε πέρυσι από την Α’ ΕΣΚΑ. Αισιοδοξούμε ότι θα κάνουμε μία πολύ καλή πορεία φέτος και στο βάθος του μυαλού μας είναι η άνοδος».

– Οι συμβουλές σου προς τους νέους παίκτες;
«Θα τους έλεγα πως πρέπει να βάλλουν ως προτεραιότητα το μπάσκετ, αν θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει να δουλεύουν διαρκώς, αν θέλουν να φτάσουν ψηλά. Αν αγαπήσουν το μπάσκετ θα τους αγαπήσει και αυτό».

«Δεν είναι αυτοσκοπός»
ionikos afieroma4

Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από το «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» αν πρώτα δεν συναντούσαμε τον Κώστα Μουμπάρακ, έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της περσινής επιτυχίας του Ιωνικού Ν.Φ.

«Η διαφορά από την Α’ ΕΣΚΑ στη Γ’ Εθνική είναι μεγάλη. Είναι πιο επαγγελματικά πλέον τα πράγματα. Μου αρέσει που είμαστε μέλη αυτής της ομάδας κι ελπίζω το τέλος αυτής τις σεζόν να μας βρει χαρούμενους και υγιείς».

– Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς;
«Κάθε παίκτης θα έλεγε ότι η άνοδος είναι το… ιδανικό. Εγώ δεν θέλω να πω ότι αυτό είναι αυτοσκοπός, αλλά αυτό θα ήθελα».

ionikos afieroma3

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής… από συνήθεια

Το τρίτο σερί πρωτάθλημα κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατέκτησε το πρωτάθλη…