Ζούμε στην εποχή της νοσταλγίας. Στη θύμηση κάτι οικείου. Ακόμη και αν αυτό είναι αποκρουστικό. Εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας, το αποτέλεσμα είναι οι μετρημένοι (μπασκετικοί) πόντοι.
Ένας 20χρονος τολμά να… ξεθάψει κάτι που έπρεπε να μείνει βαθιά στα κατάστιχα του ΝΒΑ. Ως κάτι αδιανόητο. Ουχί θελκτικό, μολονότι, όπως θα διαβάσετε, εξαιρετικά ουσιαστικό.
Ξεκίνησε δειλά από την περσινή σεζόν, όταν ακόμη ήταν μέλος του πανεπιστημίου του Λούιβιλ. Και συνεχίζει ακόμη και τώρα, όποτε έχει την ευκαιρία, στα παρκέ του ΝΒΑ, ως επαγγελματίας.
Ο Τσινάνου Ονουάκου έχει επιλέξει έναν ασυνήθιστο τρόπο να εκτελεί τις ελεύθερες βολές που κερδίζει. Για τους Αμερικανούς η ορολογία αναφέρεται ως “το σουτ της γιαγιάς”. Εμείς εδώ προτιμούμε την… κουτάλα! Όπως και αν το ονομάσει κανείς, δεν είναι και τόσο μπασκετικό. Κι όμως! Τα… ράσα δεν κάνουν τον παπά. Και ο Ονουάκου έχει δημιουργήσει το δικό του μύθο εκεί που χαράζεται η γραμμή των ελεύθερων βολών.
Την επομένη των Χριστουγέννων, ο 20χρονος ρούκι έκανε το ντεμπούτο με τη φανέλα των Ρόκετς, έχοντας γαλουχηθεί νωρίτερα στην αναπτυξιακή Λίγκα του ΝΒΑ.
Η αναμέτρηση κόντρα στο Φίνιξ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το… χαλαρό πλαίσιο του “σκορ και θέαμα“. Η είσοδός του στο τελευταίο δωδεκάλεπτο, τον έφερε (επιτέλους) στη γραμμή. Η μπάλα και στα δύο χέρια. Τα πόδια λυγίζουν και η μπάλα παίρνει μία γλυκιά καμπύλη μέχρι να φτάσει στο αντίπαλο καλάθι. Πόντος! Επανάληψη και ακόμη ένας πόντος!
Η αλήθεια είναι πως ο απόφοιτος του Λούιβιλ είχε στείλει τις… προειδοποιήσεις του. Οσοι νόμισαν ότι θα εγκαταλείψει το περίεργο στυλ του, δεν δικαιώθηκαν. Το δοκίμασε (με επιτυχία) στο Summer League. Το επανέλαβε (βρίσκοντας ξανά στόχο) στο Πεκίνο σε έναν αγώνα προετοιμασίας. Το έκανε και εκεί που μετράει.
Αν ο προπονητής του στο Λούιβιλ, ο… δαιμόνιος Ρικ Πιτίνο, παρακολουθούσε το παιχνίδι, θα αισθάνονταν δικαιωμένος. Αυτός, βλέπετε, είναι ο… υπαίτιος για την αλλαγή των δεδομένων. Ο Πιτίνο έπεισε τον Ονουάκου να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, δείχνοντάς του ένα βίντεο με υλικό σχεδόν απαρχαιωμένο.
Αυτό ήταν που έπεισε οριστικά τον Αμερικανό σέντερ να μην υπολογίζει τίποτε παραπάνω από τους πόντους που θα πετυχαίνει με τούτη τη μέθοδο. Τι του έδειξε; Μα φυσικά τον προηγούμενο κύριο που σούταρε τόσο προκλητικά και ευστοχούσε δίχως αμφιβολία, τον Ρικ Μπάρι!
Ο MVP των τελικών και πρωταθλητής το 1975 με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς είναι ακόμη (έχοντας αποσυρθεί από το 1980) ένας από τους εύστοχους αθλητές στο ΝΒΑ, αγγίζοντας το 90% (με 5.713/6.397 βολές στην καριέρα του). Για να κατανοήσετε το μέγεθος της ευστοχίας του, 36 χρόνια μετά, βρίσκεται στην 7η θέση των πιο εύστοχων αθλητών, έχοντας μπροστά του μερικούς από τους πλέον… σεσημασμένους του είδους, τους Στιβ Νας, Στεφ Κάρι, Μαρκ Πράις, Πέτζα Στογιάκοβιτς, Τσόνσι Μπίλαπς και Ρέι Αλεν.
Ανάμεσα στις δύο χρονιές του στο πανεπιστήμιο, ο Τσινάνου Ονουάκου διαφοροποίησε το στυλ του και τα ποσοστά του ανέβηκαν κατά 12 μονάδες (από 46,7% σε 58,9%).
“Ο Θεός να τον έχει καλά που διαθέτει το κουράγιο να κάνει κάτι τόσο ανορθόδοξο. Θαυμάζω την προσπάθειά του”, έχει δηλώσει σχετικά ο Ρικ Μπάρι. Και πώς να μην το κάνει…
Στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αλλάξει… μυαλά και στυλ στον Σακίλ Ο’ Νιλ, τον πλέον θηριώδη σέντερ που πέρασε από το ΝΒΑ, με παροιμιώδη αστοχία στις ελεύθερες βολές. “Συγνώμη Ρικ, δεν μπορώ να το κάνω. Προτιμώ να σουτάρω με μηδενικό ποσοστό. Είμαι τόσο cool γι’ αυτό”, είχε εξομολογηθεί πως του απάντησε ο Σακ, αναφέροντας το συμβάν στον λόγο της εισόδου του στο Hall Of Fame.
Κι όμως! Ειδικοί ανέλυσαν, μέτρησαν και κατέληξαν. Έχοντας ως σημείο αναφοράς έναν άλλον αθλητή που δεν… αντέχει τις βολές: τον ΝτιΑντρε Τζόρνταν. Υποστήριξαν πως αν ο σέντερ των Κλίπερς (1.059/2.470 βολές καριέρας, με ποσοστό 42,9%) προτιμούσε την… κουτάλα, θα είχε 1.000 παραπάνω πόντους στην καριέρα του!
Υπάρχει και το παράδειγμα του Αντρέ Ντράμοντ. Μόνο σε ένα παιχνίδι της περσινής σεζόν, ο σέντερ των Πίστονς αστόχησε σε 23 ελεύθερες βολές (!), όσες απώλεσε σε δύο ολάκερες σεζόν ο Μπάρι. Αμφότεροι οι δύο σέντερ προτιμούν να δουλεύουν ακόμη και με προγράμματα εικονικής πραγματικότητας παρά να δοκιμάσουν την τεχνική της… γιαγιάς.
Ο Ονουάκου έχει περάσει και από τα μέρη μας ως μέλος της Εθνικής ομάδας των (χρυσών) Ηνωμένων Πολιτειών, στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 19 ετών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2015. Τότε ήταν που επέλεξε την κουτάλα και κάθε φορά που πήγαινε στη γραμμή, τα κινητά τηλέφωνα δεν σταματούσαν να καταγράφουν τα… κατορθώματά του.