Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Το… σιμουλτανέ τού Μπαρτζώκα

Το… σιμουλτανέ τού Μπαρτζώκα

Ο προβληματισμός τού Μπαρτζώκα

Η πιο δύσκολη… κίνηση στο σκάκι τού Μπαρτζώκα.

Ειλικρινά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει διαχειριστεί (ειδικά φέτος) ουκ ολίγες δυσκολίες. Έπρεπε να κάνει κινήσεις υψηλού ρίσκου και τις έκανε. Γι’ αυτό οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο φάιναλ φορ, γι’ αυτό έχουν κατακτήσει δύο εγχώριους τίτλους, γι’ αυτό ο προπονητής αναφέρεται -και από τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους- ως… «σκακιστής».

Για τον οργανισμό τού Ολυμπιακού το Βερολίνο είναι ο επόμενος σταθμός, για τον Μπαρτζώκα όμως ήδη υπάρχει μια παρτίδα κι η κίνηση που θα κάνει είναι καθοριστική για να μπορέσει να την κερδίσει. Βλέπετε, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 10 ξένους, από τους οποίους εύκολα αφαιρεί κανείς τους δύο (Σίκμα και Μπραζντέικις), αλλά και πάλι δεν φτάνουν.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να δηλώσει επτά ξένους για τα πλέι οφ και στα χέρια του Μπαρτζώκα υπάρχουν οκτώ χαρτιά. Ένα πρέπει να το «κάψει». Από τους οκτώ κανείς δεν είναι… πιόνι. Θα θυσιάσει αξιωματικό ή πύργο; Μιλάμε για σιμουλτανέ υψηλού επιπέδου και για πρόβλημα, που δεν έχει εύκολη λύση.

Έμπλεξε την κατάσταση ο ΜακΚίσικ

Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στην… παρτίδα. Οι δύο πύργοι δύσκολα πέφτουν. Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μουστάφα Φαλ μοιάζουν να έχουν κλειδώσει τις δύο από τις επτά θέσεις, για τους παίκτες που θα μετέχουν των ελληνικών πλέι οφ. Απομένουν πέντε θέσεις.

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος μοιάζει να είναι ακλόνητος. Από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού ο Αμερικανός είναι βασικό γρανάζι στη μηχανή τού Μπαρτζώκα, οπότε μας μένουν πέντε παίκτες για τέσσερις θέσεις.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έμοιαζε να είναι εύκολη λύση, με τις εμφανίσεις προ της σειράς των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα. Πλέον, όντας ο πραγματικός MVP της πρόκρισης, όντας σε εξαιρετική κατάσταση, διεκδικεί θέση. Προσφέρει ενέργεια, παίζει άμυνα, έχει το «ένας εναντίον ενός» όσο κανείς, είναι ο καλύτερος στο ανοιχτό γήπεδο και στο drive.

Ο Αζάια Κάνααν μπορεί να έχει κάνει κακή σειρά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, αλλά συνολικά είναι η πιο αξιόπιστη περιφερειακή λύση, αφήστε που έχει και παράδοση καλών αγώνων κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Άλεκ Πίτερς είναι ευάλωτος στην άμυνα, αλλά μαζί με τον Κάνααν είναι οι καλύτεροι σουτέρ, που ανοίγουν τις κλειστές άμυνες, που… μεγαλώνουν το γήπεδο. Παρότι έχει κι αυτός κάμψη στην απόδοσή του, δεν βλέπω πώς θα τον αφήσει έξω ο κόουτς. Και ποιον να αφήσει;

Ο Φιλίπ Πετρούσεφ δίνει λύσεις στον Μπαρτζώκα και ο κόουτς τού Ολυμπιακού τον εμπιστεύεται. Στα καλά του παιχνίδια είναι απολαυστικός, είναι καλύτερος ριμπάουντερ από τον Πίτερς, λίγο soft αλλά με εξαιρετικές κινήσεις κι αίσθηση του καλαθιού.

Σε μια απλοϊκή προσέγγιση ο Μόουζες Ράιτ θα μπορούσε να είναι ο παίκτης που δίχως δυσκολία θα έμενε εκτός πλέι οφ. Μόνο που ο Αμερικανός ταιριάζει γάντι με τον Λεσόρ κι έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό, όντας καθοριστικός στις νίκες επί των «πρασίνων» στον τελικό τού Κυπέλλου και στον αγώνα στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα.

Πραγματικός πονοκέφαλος

Δεν επιχειρούμε να μπούμε στο μυαλό τού Μπαρτζώκα, όμως υπάρχει κάποιος που να πει με σιγουριά «αυτός μένει εκτός»; Θυμηθείτε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η επιλογή (λογική και σε μεγάλο βαθμό επιβεβλημένη) να μείνει εκτός πλέι οφ ο Κάνααν δεν δικαιώθηκε, αν κρίνουμε από τις μετέπειτα εμφανίσεις του στο Κάουνας.

Ακόμα και σήμερα συζητιέται τι θα είχε γίνει στον τελικό με τη Ρεάλ, αν έπαιζε περισσότερο ο Αμερικανός. Πολύ πιθανόν να συζητάμε γι’ αυτόν που θα μείνει εκτός ελληνικών πλέι οφ. Και να σκεφτείτε ότι για τον Μπαρτζώκα θα υπάρχει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη κίνηση, καθώς αφού επιλέξει τον ένα που θα στείλει στην εξέδρα, πρέπει κάθε βραδιά να αφαιρεί κι έναν από τους επτά… αξιωματικούς του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ελλάδα – Πολωνία 78-73

Θετικό το πρώτο «τεστ» της Εθνικής Ελλάδας. Η Εθνική Ανδρών βρέθηκε να χάνει με διψήφια δι…