Κεντρική Elite League ΕΟΚ: Οι άνθρωποι είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ

ΕΟΚ: Οι άνθρωποι είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ

Λιόλιος, ΕΟΚ, Elite League

Όταν η ΕΟΚ ζητά από τα σωματεία να… παρανομήσουν!

Αυτά που κάνει η διοίκηση του Βαγγέλη Λιόλιου θα αποτελούσαν σενάριο χιουμοριστικής σειράς. Θα έβγαζαν πολύ γέλιο, αν δεν ήταν τόσο τραγικά. Οι αποφάσεις της ΕΟΚ δείχνουν ή πλήρη άγνοια, ή εξυπηρέτηση συμφερόντων. Επειδή για το δεύτερο δεν έχω στοιχεία, θα μείνω στο πρώτο. Οι άνθρωποι είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ.

Χθες (δείτε εδώ) η ΕΟΚ έστειλε στα σωματεία και δημοσιοποίησε γενικότερα την Ειδική Προκήρυξη της Elite League, για την αγωνιστική περίοδο 2024-’25. Στο 2ο άρθρο με τίτλο «προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής» αναφέρεται ότι:

«Τα Αθλητικά Σωματεία και οι Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΚΑΕ) που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα Elite League (Α2 Εθνική Κατηγορία), υποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 16 τού Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων (Πρωταθλημάτων & Κυπέλλων) της ΕΟΚ, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συμμετοχής τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΟΚ, το αργότερο έως την 5η Ιουνίου 2024, ημέρα Τετάρτη».

Τι ζητά η Ομοσπονδία: Να παρανομήσουν τα σωματεία! Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στο τέλος τού δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου. Για τις ομάδες που θέλουν να γίνουν ΚΑΕ ο νομοθέτης ορίζει ότι πρέπει να γίνει καταστατική Γενική Συνέλευση, η οποία θέλει 20 μέρες για να προκηρυχθεί.

Προσέξτε πού είναι το ζήτημα: Αν ο Μίλωνας (για παράδειγμα) δεν έχει αποφασίσει αν θα αξιοποιήσει την άνοδο που κέρδισε στο παρκέ, επειδή τα έξοδα είναι υπέρογκα, επειδή πρέπει να φύγει από τη φυσική του έδρα, ή να κάνει άμεσες (και μεγάλες) παρεμβάσεις, επειδή κάποιοι φοβούνται τα… ύψη, οφείλει να προσφύγει στο κορυφαίο όργανο, τη Γενική Συνέλευση.

Για να προλάβει την ημερομηνία (5 Ιουνίου) πρέπει να καταστρατηγήσει το 20ήμερο, που δίνει ο νόμος, άρα να κάνει παράτυπη πρόσκληση, η οποία φυσικά και μπορεί να προσβληθεί. Κι αυτό δεν είναι το μόνο κακό…

Με το μαχαίρι στο λαιμό

Αν ο Μίλωνας (για παράδειγμα) δεν δηλώσει συμμετοχή στην Elite League, έχει μονόδρομο: Ή να παίξει στην Basket League, ή να υποβιβαστεί στα τοπικά, αλά Ιωνικός Νίκαιας. Δεν έχει η διοίκηση τον χρόνο να συζητήσει με τα μέλη, να κάνει διερευνητικές επαφές με υποψήφιους χορηγούς, να βρει ποιοι θα στελεχώσουν το Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας (ΚΑΕ). Πρέπει να αποφασίσει με το μαχαίρι στο λαιμό.

Αντιθέτως ο ΕΣΑΚΕ δίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Ιουνίου, για να λάβει κάθε σωματείο την απόφαση αν θα παίξει στη «μεγάλη» κατηγορία. Ποιος ο λόγος να πιεστούν να αποφασίσουν Μίλωνας και Πανιώνιος μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας;

Σημειώστε, γιατί πολλοί μπορεί να μην γνωρίζετε (και δεν είναι κακό) ότι δεν μπορεί μια ομάδα να δηλώσει συμμετοχή στην Elite League και μετά να παίξει στην Basket League. Δεν μπορεί (ορθώς) να το έχει δίπορτο. Αλλά δεν πρέπει και να πιέζεται, γιατί στα δικά μου μάτια είναι σαν να λέει η ΕΟΚ «βάλτε το λαιμό στην γκιλοτίνα, πάρτε την πρώτη προσφορά που θα σας έρθει, διαφορετικά κάντε πίσω γιατί υπάρχουν κι άλλοι».

Οι «wild card» φέρνουν και χρήματα στο ταμείο της Ομοσπονδίας, μην ξεχνιόμαστε. Αν, λοιπόν, ο Μίλωνας δεν δεχθεί, υπάρχουν από πίσω ενδιαφερόμενοι, που πληρώνουν για να πάρουν τη θέση του. Αν δεχθεί, ας… πρόσεχε. Βάζει ένα λουκάνικο μπροστά και το κυνηγά σαν το σκυλί. Για να μην το κάνουν οι παράγοντές του, θα υποχρεωθούν να δεχθούν την πρώτη προσφορά, η οποία μπορεί (λέμε, δεν γνωρίζουμε το μέλλον) να είναι και από φιλικό προς τον Βαγγέλη Λιόλιο πρόσωπο.

Απίστευτη προχειρότητα; Αυτό θέλω να πιστεύω, γιατί διαφορετικά θα κάνουμε σύνθετες σκέψεις, που καλό είναι σε πρώτο χρόνο να αποφύγουμε. Κι όλα αυτά γίνονται απέναντι σε ένα σωματείο απολύτως ελεγχόμενο και φιλικά προσκείμενο προς τη διοίκηση Λιόλιου, που δεν διακρίνεται για τη μεγαθυμία της. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν στη θέση τού Μίλωνα ήταν κανένα σωματείο, που είχε ταχθεί ανοιχτά στην πλευρά Φασούλα.

Επί της ουσίας: Άλλη μια απόδειξη πόσο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ είναι η διοίκηση Λιόλιου κι άλλη μια ευκαιρία για τον Μίλωνα, να πανηγυρίσει για την επιλογή που είχε κάνει στις εκλογές. Α, να την ξανακάνει και την επόμενη φορά (αν υπάρξει) ενδέχεται να αποφασίσει μπροστά σε… τρίλεπτο μπασκετοδικείο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Elite League

Δειτε επισης

Προμηθέας: Ανακοίνωσε τον Ντάριους Πέρι

Κάτοικος Πάτρας ο Ντάριους Πέρι. Ύστερα από την ανανέωση του Αντώνη Κόνιαρη, ο Προμηθέας Π…