Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74 (vid)

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74 (vid)

Γκος, Ολυμπιακός, Παρτιζάν

Ο Ολυμπιακός τής ανατροπής, ο Γκος που… ψάχναμε.

Απίστευτο, αλλά αληθινό. Ο Ολυμπιακός έφερε τα πάνω κάτω στη «Σταρκ Αρένα» και με εκπληκτικό τέταρτο δεκάλεπτο, στο οποίο έτρεξε σκορ 28-10 νίκησε την Παρτιζάν, καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη τη συμμετοχή της στην πρώτη δεκάδα. Για να συμβεί αυτό ο Μπαρτζώκας έκανε ματ στον Ομπράντοβιτς με τους τρεις κοντούς κι ο Γκος έκανε παιχνίδι καριέρας με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Το 69-74 είναι ενδεικτικό της συγκλονιστικής άμυνας που έπαιξαν οι «κόκκινοι».

Ο Ολυμπιακός έδειχνε όλο το βράδυ τάσεις μπασκετικής αυτοχειρίας. Ξεκίνησε χάνοντας όλα τα ριμπάουντ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Πίτερς ήταν άσφαιρος, αλλά κυρίως είχε προβλήματα στην άμυνα. Ο Ουόκαπ αφοσιώθηκε στο μαρκάρισμα του Πάντερ, ο Κάνααν προσπαθούσε χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά, ο Παπανικολάου ήταν καλός, ο Φαλ δεν πήρε μπάλες. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 22-17, που -τηρουμένων των αναλογιών- μια χαρά ήταν.

Ο Σίκμα είχε να παίξει από τον αγώνα με την Μπάγερν, αλλά ήταν καλύτερος από τον Πίτερς. Η δεύτερη πεντάδα έπαιξε καλύτερη άμυνα, προστάτεψε καλύτερα το καλάθι, μάζεψε ριμπάουντ και με οδηγό τον Γκος έφερε την ανατροπή. Ο Ολυμπιακός πήγε στο 28-28, αλλά γκρέμισε σε ένα λεπτό ό,τι έχτιζε για εννέα.

Λάθος (αβίαστο) του Λαρετζάκη, λάθος του Γκος και μια φάση όπου ο Πονίτκα κέρδισε δύο φάουλ (το ένα αντιαθλητικό από τον ΜακΚίσικ), πήγε στη γραμμή των βολών και με 4/4 έδωσε αέρα οκτώ πόντων στην Παρτιζάν. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πίτερς που επέστρεψε έκανε δεύτερο προσωπικό φάουλ κι οι γηπεδούχοι πήγαν στο +10, για να λήξει το ημίχρονο με 40-32. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πήρε κάτι από εννέα εξαιρετικά λεπτά, αλλά βγήκε και χρεωμένος.

Στο ίδιο έργο θεατές

Συνηθίσαμε να γίνεται η κόκκινη αντεπίθεση στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός, όμως, με την αρχική πεντάδα στο παρκέ εμφάνισε τα ίδια συμπτώματα. Χαμένα ριμπάουντ, υποχρέωση να παίζει στην επίθεση διαρκώς πέντε εναντίον πέντε, λίγες ιδέες, ακόμα λιγότερες λύσεις. Η περίοδος έληξε στο -13 (59-46) κι όλα έμοιαζαν χαμένα. Η εικόνα έλεγε Παρτιζάν, αλλά ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Με τον Γκος στο παρκέ ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος κι ο προπονητής του αποφάσισε να παίξει το χαρτί του «small ball». Τρεις κοντοί (Γκος, Ουόκαπ, Λαρεντζάκης), ο Παπανικολάου στο «4» κι ο Φαλ να καθιστά απαγορευτική την είσοδο στο «κουτί». Γρήγορα τέσσερα ομαδικά φάουλ, για να δείξει στους «μελανόλευκους» ότι δεν θα πάρουν τίποτα εύκολα κι όλα γύρισαν τούμπα.

Γκος και Ουόκαπ εξαφάνισαν τον Ντοζίερ και τον Πάντερ, που ήταν κινητήριοι μοχλοί στην επίθεση. Έκλεψαν μπάλες, βγήκαν στον αιφνιδιασμό, έφεραν τα πάνω κάτω, κράτησαν χαμηλά τους Σέρβους και με μια επική ανατροπή κέρδισαν στην τέταρτη περίοδο με 28-10. Το 69-74 ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη της σπουδαίας αμυντικής προσέγγισης, καθώς ο Ολυμπιακός κράτησε μια ομάδα των 80+ πόντων κάτω από τους 70.

Ο Γκος ήταν συγκλονιστικός, με σπουδαία αμυντική στοχοπροσήλωση, αλλά και 17 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 κλεψίματα για 3 λάθη. Ο Ουόκαπ, άποντος στο πρώτο μισό, τέλειωσε το ματς με 11 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, κανένα λάθος και… όμηρο τον Πάντερ. Ο Ολυμπιακός έκανε «ματ» με τους δύο κοντούς, αλλά και τον Λαρεντζάκη να βοηθά στην άμυνα, να παίρνει δύο κρίσιμα ριμπάουντ, που μετατράπηκαν σε 3/4 βολές όταν κρίνονταν τα πάντα. Σταθερά καλός ο Παπανικολάου, πάλεψε ο Φαλ.

Ο Μπαρτζώκας έδεσε κόμπο τον Ομπράντοβιτς κι ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη από τις τρεις νίκες, ώστε να τερματίσει όσο ψηλότερα μπορεί, αλλά κυρίως να μείνει στην εξάδα, μια κι η Μακάμπι έφτασε στις 19 νίκες και διεκδικεί ό,τι μπορεί να πετύχει, ακόμα και να βγάλει έξω από τους έξι προνομιούχους όποιον πιαστεί… κορόιδο.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 40-32, 59-46, 69-74.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Η Τσινέκε στο Μεξικό… σημαίνει και εκτός Εθνικής ομάδας(;)

Η Έλενα Τσινέκε συνεχίζει στο Μεξικό, τί σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή της στην Εθνική Η …