Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Μπαρτζώκας: Ο πιο… ριζοσπάστης «δογματικός» κόουτς

Μπαρτζώκας: Ο πιο… ριζοσπάστης «δογματικός» κόουτς

Ο κόουτς Μπαρτζώκας

«Ιανός» ο Γιώργος Μπαρτζώκας, εξελίσσεται διαρκώς.

Το 90% των προπονητών μπάσκετ είναι… δογματικοί. Το «my way» είναι τρόπος έκφρασης και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που αυτοί καλούνται να πάρουν την τελική απόφαση. Ενίοτε να ζήσουν και να «πεθάνουν» με τις αποφάσεις τους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι… παράξενο τρένο.

Το ότι είναι πετυχημένος δεν περιμένατε ούτε εμένα να το καταγράψω, ούτε την κατάκτηση του κυπέλλου. Δύο συνεχόμενες φορές προπονητής της χρονιάς στην Ευρωλίγκα, ματαιώνει την ανάγκη συζήτησης περί αυτού. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό τής επιτυχίας του; Κατά τη γνώμη μου, ο Μπαρτζώκας μπορεί και ισορροπεί σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις, είναι σαν τον… Ιανό: Έχει δύο πρόσωπα.

Από τη μια ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι δογματικός. Κανείς δεν τεκμηριώνει δικαίωμα αποφυγής των αμυντικών του καθηκόντων. Όλα ξεκινούν από το πίσω μέρος τού γηπέδου. Αυτό είναι το κυρίαρχο προπονητικό του δόγμα, αλλά όχι το μόνο. Οι παίκτες οφείλουν να μειώσουν την ντρίμπλα, καθώς «η μπάλα κινείται γρηγορότερα από αυτούς». Ιδανικά θα ήθελε να εκδηλώνεται επίθεση, δίχως να ακουστεί ο ήχος της πάνω στο παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας που διαρκώς… αλλάζει

Συνήθως τα «δόγματα» οδηγούν σε απόλυτες απόψεις. Ο κόουτς Μπαρτζώκας συνδυάζει από τη μια την πίστη σε αρχές, οι οποίες είναι απαράβατες («δόγματα») και από την άλλη τη διαρκή αλλαγή απόψεων, ανάλογα με τη στιγμή, την εποχή, την ανάγκη.

Ξεκίνησε με προτίμηση στους mobile center και κατέληξε με δύο «τυρανόσαυρους» (ΦαλΜιλουτίνοφ), οι οποίοι μια χαρά «δένουν» μεταξύ τους, δημιουργώντας μια απίστευτα ισχυρή front line, όταν είναι υγιείς. Ήταν δυσανεκτικός σε αλλαγές μεσούσης της περιόδου κι έκανε όσες χρειάστηκαν, για να βρει λειτουργικό σχήμα και να αποκτήσει βάθος ρόστερ και μέγεθος.

Ταυτόχρονα δεν πέταξε κανέναν παίκτη στον… Καιάδα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο ΜακΚίσικ να κόβει το διχτάκι, ο Σίκμα να πανηγυρίζει τις νίκες, στις οποίες είναι αμέτοχος, ο Ράιτ να είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στη χρονιά, ο Πετρούσεφ το next big thing κι ο Μήτρου-Λονγκ μπαίνει στα παπούτσια του Γκος, ο οποίος ήταν η απολύτως «δογματική» επιλογή του προπονητή τού Ολυμπιακού.

Κάνουμε ένα νοητικό άλμα και λέμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μείνει στην ιστορία τού μπάσκετ για τον… ριζοσπαστικό δογματισμό του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…