Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μονακό – Παναθηναϊκός 90-91 (vid)

Μονακό – Παναθηναϊκός 90-91 (vid)

Λεσόρ, Μονακό, Παναθηναϊκός

Τεράστια νίκη ο Παναθηναϊκός με «buzzer» τού Γκριγκόνις.

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, έχανε ακόμα και με 15 πόντους, όμως δεν παράτησε τον αγώνα, εκμεταλλεύτηκε όλα τα λάθη των αντιπάλων του και κυρίως την ανοησία του Οκόμπο, ο οποίος έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα τού Αταμάν για μια… ζαριά. Ο Γκριγκόνις στην εκπνοή ευστόχησε, ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Μονακό (90-91), πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη φετινή του νίκη.

Ίσως δεν έχει νόημα να το συζητάμε συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός έτσι θα πορευτεί ως το τέλος, στηριγμένος στην επίθεσή του, καθώς η άμυνα δεν ήταν… προτεραιότητα, στο χτίσιμο της ομάδας. Οι 47 πόντοι, που πέτυχε η Μονακό στο πρώτο ημίχρονο, ήταν εξ ορισμού πολλοί, όμως οι «πράσινοι» ακολούθησαν κι αν ήταν πιο προσεκτικοί η διαφορά θα ήταν μικρότερη των 8 πόντων (47-39).

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά, με τον Σλούκα να έχει ρυθμό, τον Γκριγκόνις να πιστεύει στο σουτ του και τον Γκραντ να βάζει αρχικά δύσκολα στον Τζέιμς. Ο Λεσόρ πάλευε, ο Μήτογλου χωρίς να βγάζει μάτια ήταν εκεί κι η ελληνική ομάδα είχε αξιώσεις. Προηγήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου κι έκλεισε με +3 (19-22). Με περισσότερη προσοχή θα μπορούσε να έχει και μεγαλύτερο μπόνους.

Ο Ναν δεν ήταν σε καλή βραδιά, είχε μόνο άστοχα σουτ, οι αλλαγές χάλασαν την όποια αμυντική ισορροπία, ενώ οι γηπεδούχοι όσο περνούσε ο χρόνος «διάβαζαν» πιο σωστά αυτά που τους έδινε η άμυνα. Το κακό ήταν τα τρία φάουλ του Λεσόρτ, που μεγάλωσαν το κενό στο «κουτί» κι η Μονακό το εκμεταλλεύτηκε.Ο Παναθηναϊκός έχασε 11 πόντους σε 10 λεπτά κι αίφνης βρέθηκε να κυνηγά, χωρίς πάντως η διαφορά να είναι μη αναστρέψιμη.

Η αφύπνιση του Ναν

Για 20 λεπτά ήταν άποντος, στο τρίτο δεκάλεπτο πέτυχε μόλις έναν πόντο, αλλά έμελλε να είναι ο παίκτης που θα άλλαζε το παιχνίδι. Και θα ήταν MVP ο Ναν, αν δεν του… έκλεβε τη δόξα ο Γκριγκόνις. Πριν φτάσουμε στο φινάλε, ας ακολουθήσουμε τη ροή της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός ήταν κακός (κυρίως αμυντικά) στο τρίτο δεκάλεπτο και βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 15 πόντους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν δέχθηκε μοιρολατρικά την τύχη του.

Αν και μπήκε στην τελευταία περίοδο με μειονέκτημα 11 πόντων (67-56), βρήκε στο πρόσωπο του Ναν τον παίκτη, που θα άναβε τη σπίθα. Νωρίτερα ο Βιλντόζα είχε κρατήσει «ζωντανή» την ομάδα του με 2/2 τρίποντα, όμως ο Παναθηναϊκός είχε δρόμο ακόμα. Ο Ναν άρχισε να φορτώνει πόντους το αντίπαλο καλάθι, να παίζει άμυνα, να μοιράζει ασίστ. Τα έκανε όλα, όμως και πάλι το ματς έμοιαζε να γέρνει προς την αντίπερα όχθη.

Τα λάθη των διαιτητών

Στο τέλος το ματς έγινε ρουλέτα, με τους διαιτητές να κάνουν δύο συνεχόμενα λάθη, ένα για κάθε ομάδα. Ο Ερνανγκόμεθ (εκτός κλίματος) έκανε επιθετικό, τη στιγμή που το ματς ήταν ισόπαλο. Σωστό σφύριγμα κι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παίξει άμυνα. Φάουλ του Ισπανού, μετά το χαμένο ριμπάουντ, στον Μοντεγιούνας. Παραδόξως πώς δεν χρεώθηκε αντιαθλητικό.

Στην αμέσως επόμενη φάση, με το σκορ στο 85-84 κι έπειτα από άστοχο σουτ του Ναν, ο Τζέιμς πήρε φάουλ στο σουτ για τρεις πόντους. Δεύτερο λάθος, θα μπορούσε να είναι καταδικαστικό, καθώς ο Αμερικανός είχε 3/3. Ο Παναθηναϊκός βρήκε μια άμυνα και δύο καλάθια, με Σλούκα και Λεσόρ κι έφερε το ματς στα ίσα, 20’’ πριν τη λήξη.

Ο Βιλντόζα έκανε φάουλ στα 2’’ κι ο Οκόμπο πέτυχε το καλάθι, έχοντας και μια συμπληρωματική βολή. Θέλησε να τη χάσει, αλλά το έκανε εξόφθαλμα, με αποτέλεσμα οι διαιτητές (ορθώς) να δώσουν την μπάλα στην ελληνική ομάδα και μάλιστα στην πλευρά της επίθεσης. Ο Αταμάν σχεδίασε την τελευταία επίθεση, η μπάλα έφτασε στον Γκριγκόνις, ο οποίος με σουτ στην εκπνοή «έκλεψε» τη νίκη. Τη σημαντικότερη μέχρι την επόμενη…

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 47-39, 67-56, 90-91.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…