Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Φασούλας: «Ποιος πληρώνει το Προοολυμπιακό;»

Φασούλας: «Ποιος πληρώνει το Προοολυμπιακό;»

Φασούλας, Λιόλιο

Ο Παναγιώτης Φασούλας ζητά διαφάνεια. Τι θα κάνει ο Βαγγέλης Λιόλιος;

Με δήλωσή του, στη σελίδα τού συνδυασμού «Πρώτα το Μπάσκετ», ο Παναγιώτης Φασούλας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα, προς τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο: Ποιος πλήρωσε, για να έρθει το Προολυμπιακό τουρνουά στην Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, αφού τονίζει ότι ΟΛΟΙ είμαστε στο πλευρό της Εθνικής, ζητά το αυτονόητο: Να υπάρξει (επιτέλους, λέμε εμείς) διαφάνεια.

Αναλυτικά η δήλωση:
«Με ιδιαίτερη χαρά όλος ο κόσμος του μπάσκετ υποδέχθηκε την είδηση της ανάληψης του Προολυμπιακού τουρνουά από την ελληνική ομοσπονδία. Μια χαρά, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η έδρα της Εθνικής ομάδας θα είναι το εμβληματικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο ιερός ναός του ελληνικού μπάσκετ.

Αυτονόητη η στήριξή μας σε προπονητή και παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά κι οι ευχές μας για μια ιστορική πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ταυτόχρονα, όμως, από την ΕΟΚ, που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, περιμέναμε αναλυτική ενημέρωση για το συνολικό κόστος της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης.

Με βάση πολλά δημοσιεύματα ξέρουμε ότι, η FIBA από κάθε διοργανώτρια χώρα των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά απαιτεί την καταβολή 2.4 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το λειτουργικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται περίπου σε επιπλέον 1.5-2 εκ. ευρώ.

Τα ποσά επιβεβαιώνονται κι από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Επιστημών (αρμόδιου και για θέματα αθλητισμού) της Λετονίας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του χρηματοδότησε τη λετονική ομοσπονδία μπάσκετ με συνολικό ποσό 2.7 εκατομμυρίων.

Ρωτάμε τον πρόεδρο της ΕΟΚ, ή όποιον άλλον αρμόδιο μπορεί να απαντήσει:

Από πού εκταμιεύτηκε το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό 4-4.5 εκατομμυρίων; Επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός της ομοσπονδίας, συμμετείχε η κυβέρνηση προσφέροντας κάποιο μέρος, ή καλύπτοντας ολόκληρη τη δαπάνη, υπήρξε παρέμβαση χορηγών, ή κάποιων σπουδαίων ευεργετών του μπάσκετ;

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν η προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε πληρώσει ένα αδιευκρίνιστο ποσό -κάποιοι έκαναν λόγο για 800.000 δολάρια- ώστε να δοθεί wild card στην Εθνική Ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, υπήρχε -δικαίως- το αίτημα για πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια.

Δεν δόθηκε ποτέ συγκεκριμένη απάντηση, πλην της αόριστης και αόρατης συμβολής κάποιου χορηγού της ομοσπονδίας. Προφανώς δεν υπήρξε ποτέ και διαφάνεια.

Για να μην θυμηθούμε, λοιπόν, και την παροιμία «άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» καλούμε την ΕΟΚ να ενημερώσει για το ακριβές κόστος και την εκταμίευση των χρημάτων, που θα στοιχίσει το προολυμπιακό τουρνουά του καλοκαιριού.

Το οφείλει στο φίλαθλο κοινό, αλλά κυρίως στα σωματεία μέλη της, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικά πιεστικό οικονομικό πλαίσιο».

Ο Παναγιώτης Φασούλας έθεσε το ερώτημα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε, για παράδειγμα, αν και πώς θα αντιδράσει ο Βασίλης Ντάκουρης, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της «διαφάνειας» κι είχε (ΟΡΘΩΣ) κατακεραυνώσει τον τότε πρόεδρο, Γιώργο Βασιλακόπουλο, επειδή δεν ενημέρωσε -ως όφειλε- τα σωματεία μέλη της ΕΟΚ για το ποιος πλήρωσε τη wild card. Για να δούμε αν θα μείνει πιστός στις αρχές του, ή όσα έλεγε κι έκανε ήταν μέχρι να πιάσει… θέση και να φωτογραφίζεται σε διάφορα φόρουμ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Σλούκας: «Αφιερώνουμε τη νίκη στον Πάρη»

Εξαιρετικά αφιερωμένη στον Πάρη Δερμάνη η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι, από τον Κ…