Κεντρική Ψαγμένα Εφές – Παναθηναϊκός 71-68 (vid)

Εφές – Παναθηναϊκός 71-68 (vid)

grant panathinaikos efes jpg

«Πλήρωσε» τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός και ηττήθηκε από τη «μισή» Εφές

Ο Παναθηναϊκός έφυγε με άδεια χέρια από την Τουρκία, καθώς ηττήθηκε με 71-68 από την Εφές. Οι «πράσινοι» ανέτρεψαν διαφορά 14 πόντων, βρέθηκαν μπροστά στο σκορ, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφεραν. Οι φιλοξενούμενοι πλήρωσαν τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (η Εφές είχε 19 επιθετικά ριμπάουντ). Μοιραίος ο Μήτογλου, ο οποίος αστόχησε σε σουτ τριών πόντων στο φινάλε του ματς.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Οι πράσινοι ήταν άστοχοι, ενώ ήταν τραγικοί κυρίως αμυντικά και γρήγορα βρέθηκαν στο -10 (14-4). Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η Εφές είχε τον πλήρη έλεγχο και είχε μπλοκάρει όλα τα ατού των φιλοξενουμένων. Ο Αταμάν ήταν έξαλλος με τους παίκτες του και προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να τους αφυπνίσει (23-15).

Η Εφές συνέχισε στο ίδιο έργο και στη δεύτερη περίοδο. Οι Τούρκοι, αν και άστοχοι έξω από τη γραμμή των 6,75μ., έπαιρναν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο (είχαν συνολικά 14 έναντι 7 των πρασίνων) και δεν δυσκολεύτηκαν να κρατήσουν το προβάδισμα τους (27-17). Στην αντίπερα, η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν καλύτερη και ήταν εξίσου άστοχοι από το τρίποντο (2/8).

Ο Αταμάν έπρεπε νωρίς να διαχειριστεί και το πρόβλημα του Σλούκα με τα φάουλ (2). Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, αλλά τα λάθη τους επέτρεψαν στο τριφύλλι να μπει ξανά στο παιχνίδι. Ο Μήτογλου πέτυχε συνεχόμενους πόντους, παρότι μέχρι το 18′ δεν είχε κανέναν, και ξεκλείδωσε την τουρκική άμυνα. Παράλληλα, ο Ναν πρόσφερε λύσεις επιθετικά και με μπάζερ μπίτερ τρίποντο στο φινάλε του 20λεπτου μείωσε στους 6 πόντους (37-31). Ο Γιλμάζ στο πρώτο μέρος στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε και αποχώρησε από την αναμέτρηση.

Ο Παναθηναϊκός εν αντιθέσει με το πρώτο ημίχρονο μπήκε δυνατά και με σερί 6-0 έφερε στα ίσια την αναμέτρηση για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της αναμέτρησης (38-38). Ο Λεσόρ ήταν κυρίαρχος και στις δύο πλευρές του παρκέ και ήταν ο κύριος εκφραστής για τους φιλοξενούμενους. Οι πράσινοι αν και δέχθηκαν και αυτοί σερί 6-0 κατάφεραν να απαντήσουν με σερί 7-0 και με τρίποντο του Μήτογλου πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά (44-45). Τα πολλά λάθη του τριφυλλιού σ΄ακόμη ένα δεκάλεπτο (6 στο 3ο και 13 συνολικά) δεν του επέτρεψαν να χτίσουν διαφορά και να νοιώσουν πιο «ασφαλείς» (50-52).

Τα επιθετικά ριμπάουντ παρέμειναν «πληγή» για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έδινε δεύτερες ευκαιρίες στην Εφές και αυτή έλεγε «ευχαριστώ» (59-58). To ντέρμπι συνεχίστηκε με τις δύο ομάδες να μην μπορούν να ξεκολλήσουν η μία από την άλλη (63-65). Οι πράσινοι, όμως, δεν έβαλαν μυαλό και χάριζαν τα ριμπάουντ στους Τούρκους. Τρία λεπτά πριν το τέλος και οι γηπεδούχοι μετρούσαν 16(!) επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Ναν στα κρίσιμα «μίλησε» και με ένα μεγάλο τρίποντο 1,51′ πριν το τέλος έδωσε αέρα τριών πόντων στον Παναθηναϊκό (65-68). Η Εφές απάντησε και πήρε κεφάλι στο σκορ. Με καλάθι του Τζόουνς και 3 βολές του Λάρκιν έδωσε προβάδισμα στην Εφές (70-68) 49,7″ πριν το τέλος! Ο Σλούκας έκανε λάθος στην επίθεση. Ο Έλληνας γκαρντ προσπάθησε μόνος του, αλλά δέχθηκε εν τέλει το στοπ. Στην επόμενη φάση ο Λάρκιν αστόχησε σε τρίποντο, αλλά η Εφές πήρε ακόμη δύο επιθετικά ριμπάουντ και ο Τόμπσον κέρδισε 2 βολές 7,4” πριν το φινάλε. Ο Αμερικανός γκαρντ ευστόχησε σε 1/2 και έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να στείλει το ματς στην παράταση.

Ο Μήτογλου βρέθηκε αμαρκάρηστος μετά την πάσα του Σλούκα, αλλά το σουτ του βρήκε στόχο και η Εφές πήρε τη νίκη με 71-68.

Τα δεκάλεπτα: 23-15, 37-31, 50-52, 71-68

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Ψαγμένα

Δειτε επισης

Το… σιμουλτανέ τού Μπαρτζώκα

Η πιο δύσκολη… κίνηση στο σκάκι τού Μπαρτζώκα. Ειλικρινά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση το…