Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Βαλένθια 90-73 (vid)

Παναθηναϊκός – Βαλένθια 90-73 (vid)

Σλούκας, Παναθηναϊκός, Βαλένθια

Άνετος και πειστικός ο Παναθηναϊκός, πήγε στο 6-4.

Η Βαλένθια μπορεί στο τζάμπολ να είχε το ίδιο ποσοστό νικών με τους «πράσινους», όμως ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε σε περίπατο την αναμέτρηση και την έκανε να μοιάζει… χαμηλό εμπόδιο. Με πολύ καλά ποσοστά στην επίθεση, ρυθμό και ταχύτητα στην εκτέλεση, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στις «νυχτερίδες» να τον… στοιχειώσουν. Με επιθετικό πλουραλισμό, ισορροπία μέσα κι έξω, επιβλήθηκε με 90-73.

Καταιγιστικός ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 12 λεπτά, με τους παίκτες του να βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι, επέβαλλε πλήρως τον ρυθμό του. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά κι είναι αλήθεια πως δεν χρειάζεται κόπος για να… διαβάσεις το παιχνίδι. Όταν μια ομάδα σουτάρει με 8/11 τρίποντα το 33-18 μοιάζει να είναι λίγο. Έγινε περισσότερο όταν ο Βλιντόζα με το 9/13 τρίποντο διαμόρφωσε το 36-18.

Το λάθος στην ιστορία ήταν ότι ο Παναθηναϊκός από ένα σημείο και πέρα έγινε μονοδιάστατος και τα τρίποντα δεν μπαίνουν πάντα. Κάπως έτσι η Βαλένθια, με τον Οτζελέγιε να βγαίνει μπροστά, έτρεξε σερί 9-0, μείωσε σε 38-27, αλλά και πάλι οι παίκτες τού Αταμάν είχαν λύσεις. Αυτή τη φορά με στοχευμένες επιθέσεις και με βολές στο τέλος τού ημιχρόνου, κράτησαν ένα καλό αβαντάζ (49-35) για το δεύτερο μισό.

Ο Μαντζούκας με 3/3, ο Γκραντ που επίσης ξεκίνησε με 3/3 ήταν οι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν βάθος στην επίθεση, αύξησαν τις λύσεις κι ανέβασαν το σκοράρισμα. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε πόντους από παντού, ο Σλούκας καθοδήγησε καλά τους συμπαίκτες του, δίχως να παραλείψει να σκοράρει, η μπάλα δεν πέρασε ιδιαίτερα στο… κουτί, καθώς τα τρίποντα ήταν κύριος τρόπο έκφρασης. Οι 33 από τους 49 πόντους μπήκαν από την περίμετρο.

Το τέλειωσε νωρίς ο Παναθηναϊκός

Ένα από τα προβλήματα, που όλες οι ομάδες έχουν, είναι ενδεχόμενος εφησυχασμός, όταν η διαφορά (αλλά κι η εικόνα των «μονομάχων») ξεφεύγει. Ο Παναθηναϊκός δεν έπεσε σε αυτή την παγίδα, συνέχισε στην τρίτη περίοδο όπως τέλειωσε τη δεύτερη κι ακόμα καλύτερα. Το 49-35 έγινε 60-38 κι οι «πράσινοι» ένιωσαν ότι… καθάρισαν την μπουγάδα.

Από εκείνο το σημείο και μετά, μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου οι δύο ομάδες ισορρόπησαν, για να κλείσει με το σκορ στο 72-53 κι ο Παναθηναϊκός να έχει όχι μόνο παράσταση νίκης, αλλά και απόλυτη κυριαρχία στο ΟΑΚΑ. Ο Αταμάν απέκτησε αίφνης την άνεση να ξεκουράσει τους βασικούς, θέλοντας να πετύχει δύο πράγματα: Αφενός να μειώσει την καταπόνησή τους, αφετέρου να δείξει και στους υπόλοιπους ότι δεν είναι διακοσμητικοί, ότι έχουν ρόλο και θέση στο ρόστερ.

Η Βαλένθια έτρεξε σερί 7-0 (72-60), οι γηπεδούχοι έκαναν πέντε γρήγορα φάουλ, κι ο Τούρκος προπονητής αναγκάστηκε να επαναφέρει τους παίκτες της πρώτης γραμμής, με τον Γκριγκόνις να κόβει με τρίποντο τα φτερά των φιλοξενούμενων. Οι παίκτες του Μουμπρού προσπάθησαν να επιστρέψουν, μείωσαν σε μονοψήφιο (75-66), αλλά ο Παναθηναϊκός είχε κάνει πολύ δρόμο για να χαλάσει τη βραδιά του.

Ο Βιλντόζα πέτυχε καλάθι, ο Ντέιβις έκανε επιθετικό φάουλ (το 5ο προσωπικό), δέχθηκε τεχνική ποινή, γενικώς τα έκανε θάλασσα και σε χρόνο μηδέν το σκορ πήγε στο 88-70, με τον Λεσόρ να ανεβάζει τη στατιστική του και να προσφέρει στην ομάδα του ισορροπία ανάμεσα στο παιχνίδι εκτός κι εντός «ζωγραφιστού». Τα υπόλοιπα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα.

Τα δεκάλεπτα: 27-18, 49-35, 72-53, 90-73.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα: Sold out και το Game 4

Δεν θα πέφτει καρφίτσα στο Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπα…