Κεντρική Αρθρογράφοι Λαζαρίδης Η Τσαρούχα, ο Λιόλιος κι η υποχρέωσή μας

Η Τσαρούχα, ο Λιόλιος κι η υποχρέωσή μας

Τσαρούχα, Λιόλιος, Παλαιστίνη

Τα θύματα γίνανε θύτες, με δικαίωμα ρελάνς. Απαράδεκτη η ενέργεια της Τσαρούχα.

Στον αγώνα μπάσκετ της Elite League, Πανιώνιος – Μύκονος, θα περίμενε κανείς ντιρεκτίβα από την ΕΟΚ (του Λιόλιου) για ενός λεπτού σιγή, για τα θύματα ΟΛΩΝ των πλευρών της σφαγής στη Μέση Ανατολή. Αντί αυτού, όταν οι φίλαθλοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, κι όχι φυσικά στη Χαμάς, δέχτηκαν προειδοποίηση από τη Βάσω Τσαρούχα για να σταματήσουν.

Δεν κρατάν πιά ούτε τα προσχήματα, για να μας υπενθυμίζουν τον ολοκληρωτισμό της «αυτοκρατορίας του κακού». Δεν επιτρέπεται καμία άποψη πέραν της επίσημης, που μέσω των αργυρώνητων ΜΜΕ, προσφέρεται ως εγκεφαλικό υπόθετο, που διευκολύνει την αποδοχή του κυβερνητικού αφηγήματος των προθύμων. Έτσι δικαιολογούνται εγκλήματα πολέμου, εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες, και δικαιώνεται η επιλογή για τη… σωστή πλευρά της ιστορίας, που από ότι φαίνεται είναι στα δεξιά του φασισμού.

Υποθέτω ότι η παρατήρηση δεν ήταν πρωτοβουλία της κ. Τσαρούχα, αλλά απαράδεκτη ντιρεκτίβα της Ομοσπονδίας του Βαγγέλη Λιόλιου, που αφενός βάζει τους διαιτητές σε δύσκολη θέση, κάνοντας τους αντιπαθητικούς στους φιλάθλους, δημιουργώντας εστίες έντασης, κι αφετέρου αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και του Συντάγματος, και συγκεκριμένα το «Άρθρο 11 – Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης».

Το παράδειγμα της Σέλτικ

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης, ή μετάδοσης πληροφοριών, ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών κι αδιακρίτως συνόρων».

Αν ο κ. Λιόλιος δεν είναι τόσο ευαίσθητος, σε τέτοιου είδους θεμελιώδεις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και προτιμά τον ρόλο του κυβερνητικού παρακολουθήματος, και του κομματάρχη, δίνοντας αντιπαροχή την αξιοπρέπεια του, ας σκεφτεί ότι τέτοιου είδους εξαρτήσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν είναι αποδεκτές, όχι μόνο από τις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά και από το σύνολο του φίλαθλου κόσμου.

Πρέπει να του γίνει συνείδηση ότι ο χώρος του αθλητισμού δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, αλλά τους περιέχει όλους. Πρέπει να μάθει να κινείται με γνώμονα αυτή την παραδοχή. Κι αυτός, κι η Τσαρούχα, κι όποιος άλλος.

Δεν μπορούν τέτοιες ενέργειες να μένουν αναπάντητες. Είναι (και) δική μας υπόθεση να δείξουμε ότι δεν περνούν τέτοιου είδους πρακτικές. Ας μιμηθούμε το παράδειγμα των οπαδών της Σέλτικ και ας εμφανιστούμε στα γήπεδα με σημαίες της Παλαιστίνης.

Ο φασισμός δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μίλτος Λαζαρίδης
Περισσότερα σε Λαζαρίδης

Δειτε επισης

Μακάμπι: Ανακοίνωση για την είσοδο του κόσμου στο γήπεδο

Παρουσία φιλάθλων της θα υποδεχθεί η Μακάμπι τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι. Με τουλάχιστον…