Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Η Γενική Συνέλευση της ντροπής

Η Γενική Συνέλευση της ντροπής

Βαγγέλη Λιόλιο συγκράτησέ τους Συνέλευση

Πόση ντροπή μπορεί να χωρέσει σε μια Γενική Συνέλευση; Όση δεν φαντάζεστε.

Αν κάποιος βιντεοσκοπούσε τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΟΔΚΕ, θα είχε απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει όλο τον χώρο του μπάσκετ: Γιατί έχει πάει κατά διαόλου η ελληνική διαιτησία. Χθες δόθηκαν όλες οι απαντήσεις, που συνοψίζονται σε μια φράση: Επειδή δεν υπάρχουν προσωπικότητες.

Αντικείμενο της Γ.Σ. ήταν η διαμάχη με τους τρεις πρώην ΚΕΔάρχες (Νίκο Ζαβλανό, Κώστα Μητσόπουλο και Κώστα Κορομηλά). Η Συνέλευση αποφάσισε -τρομερά πράγματα- ότι τα έξοδα της διαμάχης κι ενδεχομένως ό,τι επιδικαστεί στους τρεις που κινούνται νομικά, θα καλύπτονται από τους Συνδέσμους (δηλαδή από τους διαιτητές) κι όχι από το Δ.Σ. της ΟΔΚΕ.

Σε απλά ελληνικά: Τα έκανε μαντάρα ο Ελευθεριάδης και θα πληρώσουν άλλοι τον λογαριασμό. Ωραία πράγματα. Έτσι διοικώ κι εγώ, όχι την ΟΔΚΕ, τον πλανήτη ολόκληρο. Αλλά δεν έμειναν μόνο εκεί, οδηγούν σε διαγραφή τους τρεις πρώην διαιτητές και παράγοντες.

Πόσο ψέμα αντέχεις;

Στη Γενική Συνέλευση πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Ντάβαρης και φορτισμένος είπε ότι όταν έφτασαν οι κλήσεις από τη δικαιοσύνη, ένεκα της προσφυγής των τεσσάρων (πλέον έμειναν τρεις, αφού «έφυγε» ο Στέλιος Συμεωνίδης) το παιδί του τον ρώτησε «μπαμπά τι έκανες;».

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, αλλά αλήθεια Παναγιώτη, όταν τιμωρούσατε τους πρώην συναδέλφους σας, τα παιδιά τους πετούσαν αετό; Τώρα, που τους διαγράφετε, τα παιδιά τους θα ρωτήσουν, ή εκείνα είναι απόπαιδα; Πώς μπορείς εσύ, που βίωσες τέτοια αρνητική κατάσταση να υποβάλλεις τους παλιούς σου φίλους σε αυτή τη διαδικασία;

Αλλά αν θέλετε να νιώσετε βαθιά συγκίνηση, δεν έχετε παρά να διαβάσετε άλλο ένα μήνυμα του Ελευθεριάδη, προς τον Νίκο Ζαβλανό, την εποχή που ο Παντελής πίστευε ότι θα νικήσει στις δικαστικές αίθουσες, αλλά έσπασε τα μούτρα του:

«Όλα θα διορθωθούν Νίκο. Ούτε εγώ, ούτε εσύ κακία δεν είχαμε και δεν θα έχουμε ποτέ μέσα στην καρδιά μας. Οι παρεξηγήσεις είναι για να λύνονται. Εκατέρωθεν λάθη έγιναν τότε κι από τους δύο θεσμούς, χωρίς λόγο. Στο λέω ειλικρινά γιατί για σένα και τον Στέλιο έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ, γιατί είσαστε άνθρωποι που σας αγαπώ».

Μιλάμε για σαπουνόπερα. Τα διαβάζεις και σε πιάνει μια αηδία. Στη Γενική Συνέλευση της ντροπής, ο Παντελής ήταν έξαλλος με τους τρεις. Πάνε οι αγάπες, πάει η εκτίμηση, πάει η γλυκανάλατη προσέγγιση. Άλλος Παντελής. Με ξένα κόλλυβα (αν πληρώνουν άλλοι) κάνω κι εγώ το λιοντάρι.

Σκύβουν το κεφάλι οι διαιτητές

Με εξαίρεση τη Μαρία Κάλφα, η οποία έχει απομείνει ΜΟΝΗ να διασώσει το κύρος της διαιτησίας, οι υπόλοιποι ήταν βουβοί, με σκυμμένο κεφάλι, λέγοντας «ναι» σε όλα. Ο Αδριανός Παυλόπουλος ρώτησε αν μπορεί να μιλήσει, του απαγορεύτηκε και λούφαξε, όπως συνηθίζει να κάνει. Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος ακολουθεί τον Παντελή, ο Κωνσταντίνος Μπούσιας ήταν χαμένος στα μηνύματα…

Ήταν εκεί κι οι πρόεδροι των Συνδέσμων. Αυτοί αποτέλεσαν το σώμα της Συνέλευσης. Το πνεύμα (ελπίζω) πρόθυμο, η σαρξ αδύναμη να αρθρώσει λόγο, πλην του Κώστα Πουρσανίδη από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όταν η ΟΔΚΕ αποφασίζει (ΚΑΚΩΣ) ποιος θα παίξει, οι ενεργοί διαιτητές κάνουν την πάπια. Έτσι εμφανίζονται κι εξαφανίζονται διαιτητές, έτσι παίζουν παρότι έχουν περάσει το όριο ηλικίας κάποιοι (δεν αναφέρομαι στους δύο της Basket League), έτσι ελπίζουν ότι θα πάρουν ορισμό σε μεγαλύτερη από το μπόι τους κατηγορία.

Πάμε στην ουσία: Αν δεν μπορούν να πουν στο συνδικαλιστικό τους όργανο τη γνώμη τους, περιμένετε να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε προέδρους ΚΑΕ και δη τους «μεγάλους»; Το γράφω ξεκάθαρα: Όσοι ενεργοί διαιτητές μετείχαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση είναι ακατάλληλοι να σφυρίζουν ακόμα και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Πρέπει να τους πάρουν τη σφυρίχτρα. Δεν έχουν ανάστημα, δεν έχουν θάρρος, δεν κάνουν για διαιτητές.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος θέλει ηθικούς ανθρώπους δίπλα του. Είναι –αλήθεια- ηθικό να μην δίνεται ο λόγος, παρά μόνο σε όσους βγάζουν φιλιππικούς υπέρ του προέδρου; Είναι αλήθεια- ηθικό να έχει πάντα δίκιο ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ και να μην υπάρχει παρά μία (την οποία επιχειρούν να πνίξουν) αντιπολιτευτική φωνή;

Αυτή τη διαιτησία ονειρεύεσαι πρόεδρε; Αυτούς θέλεις για συνεργάτες σου; Μήπως πρέπει να αναρωτηθείς, αφού δεν το κάνει η ΟΔΚΕ, γιατί τρεις διαιτητές πρώτης γραμμής είναι «ελεγχόμενοι», κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα; Μήπως πρέπει εκτός από το να καλείς στην Επιτροπή Δεοντολογίας όποιον διαμαρτύρεται να αντιληφθείς ότι οι ομάδες «βράζουν» με τους διαιτητές;

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Για κάθε Ντάβαρη κι Ελευθεριάδη, για κάθε Σπυρόπουλο (για παράδειγμα), που αποδέχεται όλες τις αποφάσεις της ΟΔΚΕ, δίχως να υψώσει φωνή, για κάθε κακή διαιτησία, από κακούς διαιτητές, που δεν τολμούν να μιλήσουν στη Γενική τους Συνέλευση, υπεύθυνος είσαι εσύ Βαγγέλη Λιόλιο και κανείς άλλος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: «Ένα ακόμα παιχνίδι» (vid)

Δείτε όλα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός, κ…