Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Σπανούλης: «Όταν σε καλεί η Εθνική, πρέπει να είσαι εκεί» (vid)

Σπανούλης: «Όταν σε καλεί η Εθνική, πρέπει να είσαι εκεί» (vid)

Σπανούλης

Μόνο κάποιο πρόβλημα υγείας θα εμπόδιζε τον Σπανούλη να πάει στην Εθνική.

Προπονητής της Εθνικής ομάδας είναι και επίσημα, εδώ και λίγη ώρα ο Βασίλης Σπανούλης. Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός στις δηλώσεις του, εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την πρόταση – πρόσκληση, ανέλυσε τις σκέψεις του για την Εθνική και εξέφρασε τη χαρά του που συναντά ξανά πρώην συμπαίκτες του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Είναι μία ονειρική στιγμή. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όταν σε καλεί η Εθνική ομάδα πρέπει να ανταποκριθείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σαν Έλληνας στους προκατόχους μου. Σε όλους τους προπονητές που μόχθησαν για να πετύχει νίκες η Εθνική ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, τον Νίκο και τον Δήμο που με εμπιστεύθηκαν.

Θέλω να τονίσω ότι για ακόμα μία φορά η λέξη τιμή είναι λίγη για να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω. Η Εθνική ομάδα δεν είναι σύλλογος, είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων. Ήταν μία ομάδα που ενέπνεε. Να ξανακάνουμε αυτή την ομάδα να νιώσει τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της Εθνικής.

Το να αγωνίζεσαι στην Εθνική είναι ανατριχίλα και τιμή. Πρέπει να είμαστε μαχητές, γενναίοι, να μην έχουμε φόβο στα μάτια μας. Ο Έλληνας είναι μαχητής, ο Έλληνας είναι γενναίος. Το πιο σημαντικό είναι να ενωθούμε. Αφήσαμε μία κληρονομιά και αυτοί οι παίκτες πρέπει να την περάσουν στους επόμενους. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε την κληρονομιά. Να δημιουργήσουμε πρότυπα για να φέρουμε τα παιδιά στο μπάσκετ. Να είναι μία ομάδα με κεφαλαία γράμματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει. Υπάρχει μία μαγιά παικτών που είναι ένα πάρα πολύ καλό σύνολο. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι δεν έχουμε παίκτες. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτά τα παιδιά. Έχουν εμπειρία από Ευρωλίγκα, έχουν πάρει τίτλους.

Για μένα δεν υπάρχει ηλικία. Όποιος είναι έτοιμος και μας ταιριάζει θα είναι στην ομάδα. Πρέπει να χτίσουμε μία ομάδα που θα έχει πολύ καλή χημεία. Είναι σημαντικό να έχουμε όλους τους παίκτες διαθέσιμους για να κάνουμε την επιλογή μέσα από μία πληθώρα παικτών».

Για τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής που αναλαμβάνει: «Το να είμαι προπονητής στην Εθνική είναι τιμή και περηφάνεια. Για μένα δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία γιατί η Εθνική ομάδα είναι περηφάνεια. Η σωστή έκφραση είναι ότι τα πράγματα που δεν έγιναν σωστά στο παρελθόν θα είναι αυτά που θα μας κάνουν πετυχημένους στο μέλλον. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μας αρέσουν τα δύσκολα. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου για το επιτελείο, το επόμενο διάστημα θα μάθετε περισσότερα.

Πάντα ήμουν δίπλα στην Εθνική ομάδα. Η αγάπη πάνω από όλα για την πατρίδα, για τα ιδανικά της. Δεν το βλέπω ούτε σαν πρόκληση. Είναι δεδομένο ότι πάμε να φτιάξουμε μία ομάδα για να πάμε στους Ολυμπιακούς. Άμα δεν τα καταφέρουμε σίγουρα θα το ξαναπροσπαθήσουμε για να τα καταφέρουμε. Μαγικό ραβδάκι δεν έχει κανένας.

Θα συμφωνήσω με τον Νίκο. Είναι μεγάλη τιμή και πραγματικά συγκίνηση που τα έφερε έτσι η ζωή και είμαστε συνεργάτες στην Εθνική ομάδα. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι δίπλα στον Δήμο, στον Δημήτρη, στον Κώστα, στον Σόφο. Είναι κάτι ονειρικό».

Για το κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Έχω μιλήσει με τον Γιάννη, αγαπά παθολογικά την Εθνική ομάδα. Θέλει να τη βοηθήσει πάρα πολύ το καλοκαίρι. Είχε έναν τραυματισμό, αναρρώνει τώρα και τον περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Είναι ένας παγκόσμιος σούπερ σταρ, αλλά ένας ταπεινός σούπερ σταρ. Θέλει να συνεισφέρει τα μέγιστα στην Εθνική ομάδα».

Για το πάθος που βγάζει σε συνδυασμό με την απουσία επιτυχιών τα τελευταία 14 χρόνια: «Αν δεν είχαμε κίνητρο, δεν θα κάναμε τίποτα, όμως δεν χρειάζεσαι κίνητρο για να είσαι στην Εθνική. Ίσως με βλέπετε με τέτοιο πάθος, γιατί ήμουν παίκτης της ομάδας. Μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό το πάθος. Δεν μιλάμε για σύλλογο, αλλά για την πατρίδα μας και τα ιδανικά μας. Όχι μόνο να τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο, αλλά να τον νιώθουμε. Μόνο έτσι θα βγάλουμε κι αυτά που πρέπει στο γήπεδο. Για μένα δεν γίνεται να λέμε για αποτυχίες ή ξηρασία. Όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Χρειάζεται και τύχη, που εμείς όταν παίζαμε την είχαμε. Την είχε και η Γερμανία που παρά ένα σουτ θα έμενε έξω από τα ημιτελικά. Πρέπει να μεταφέρουμε τη θετική μας ενέργεια και όχι να λέμε “αποτύχαμε, χάσαμε”. Να είναι αυτά τα 14 χρόνια ένα μάθημα για τη συνέχεια».

Για το αν τον ανησυχεί η φθορά: “Για μένα η λέξη φθορά και πίεση δεν υπάρχει στη ζωή μου. Πίεση έχει μία οικογένεια που δεν έχει να φάει, πίεση έχουν οι άνθρωποι με αυτά που έπαθαν στη Θεσσαλία… Αυτή είναι η πραγματική πίεση. Δεν σκέφτομαι καμία φθορά, το μόνο που σκέφτομαι είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό. Εμείς οι προπονητές πρέπει να βάλουμε την πειθαρχία και τους ρόλους. Τα φώτα πρέπει να είναι στους παίκτες, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μία γροθιά για να πετύχει το μπάσκετ».

Για το αν τον ανησυχεί αυτό που λέγεται ότι δεν υπάρχει πολύ “υλικό”: “Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα είναι η γκρίνια. Γκρίνια σημαίνει ανασφάλεια, ότι δεν έχω την όρεξη να δουλέψω με ένα παιδί, ότι δεν θέλω να δουλέψω στο γήπεδο παραπάνω ώρες… Εγώ είμαι χαρούμενος που κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι ευλογημένος.
Πάντα υπάρχει λύση για όλα, όταν θέλεις και υπάρχει όρεξη. Παλιά έλεγαν “δεν μπορεί να πετύχει η Εθνική ομάδα, δεν έχει σουτέρ”, και για μια τετραετία βρέθηκε η χρυσή μαγιά. Βάλαμε όμως το εγώ κάτω από την ομάδα. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα την ομάδα και μετά να πάμε στα υπόλοιπα».

Για το τρόπο που θα παίζει η Εθνική: «Θα πάμε στην κατεύθυνση που πρέπει να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Θυμάμαι την Αμερική, δεν θυμάμαι αν ξαναβάλαμε τόσους πόντους. Το πόσο θα πάει ένα παιχνίδι δεν μπορείς να το ορίσεις εσύ, θα το ορίσει ο ρυθμός».

Για τη διαφορά του προπονητή σε σύλλογο και του προπονητή στην Εθνική: «Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι προπονητής στην Εθνική Ομάδα και τελείως διαφορετικό να είσαι στον σύλλογο. Όταν πηγαίναμε στις Εθνικές Ομάδες νιώθαμε ανυπομονησία αγάπη. Αυτό θέλουμε να ξαναφέρουμε στην Εθνική Ομάδα. Η Εθνική Ομάδα δεν είναι σύλλογος. Πρέπει να βάλεις το εγώ σου κάτω από οτιδήποτε άλλο. Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα.

Πρέπει να ακολουθήσουμε μία γραμμή, ένα στιλ μπάσκετ. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε όλο το δέντρο της Εθνικής ομάδας. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Κώστα, του Δημήτρη, του Σόφο, της Εβίνας. Πρέπει να βοηθήσουμε και το γυναικείο μπάσκετ».

Ο Βασίλης Σπανούλης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, εξηγώντας γιατί είπε ναι στην πρόσκληση: «Η Εθνική ομάδα είναι τιμή. Όταν σε καλεί, αν δεν έχεις σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρέπει να είσαι εκεί».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…