Κεντρική Διεθνή Πέσιτς: Τέλος από την Εθνική Σερβίας

Πέσιτς: Τέλος από την Εθνική Σερβίας

Σβέτισλαβ Πέσιτς

Μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, ο Πέσιτς τελειώνει από την Εθνική Σερβίας.

Την απόφαση να αποχωρήσει από τον πάγκο της Εθνικής Σερβίας γνωστοποίησε ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων 2024 στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή πρότεινε να αποχωρήσουν οι Σερβικές ομάδες από την Αδριατική Λίγκα και να δημιουργήσουν μία δική τους, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον στο σερβικό μπάσκετ.

Ο 74χρονος τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στη σερβική ιστοσελίδα “rts.rs” και μίλησε για όλα, λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Μουντομπάσκετ και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από την Εθνική Σερβίας.
Σε ότι αφορά το μέλλον του σερβικού μπάσκετ είπε: «Μιλάω για το μέλλον. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάποιος άλλος προπονητής θα έρθει στη θέση μου. Μετά από αυτόν θα ακολουθήσουν άλλοι», είπε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια έκανε μία ενδιαφέρουσα πρόταση: «Δεν νομίζω ότι έχουμε μία πυραμίδα ανταγωνισμού όπου αποτελεί προτεραιότητα η παραγωγή παικτών. Έχουμε Σέρβους παίκτες σε όλες τις λίγκες που δεν έχουν προοπτική ώστε να επανδρώσουν τις μεγάλες ομάδες μας και την εθνική ομάδα», δήλωσε αρχικά ο Πέσιτς, για να προσθέσει με νόημα: «Σε ένα-δύο χρόνια η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας λογικά θα πάρουν πρόσκληση από τη EuroLeague και θα γίνουν μέτοχοι. Αυτό θα γίνει 100%. Τι θα κάνουμε τότε;».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν χρειάζεται οι ομάδες μας να παίζουν στην Αδριατική Λίγκα. Δεν λέω να την ακυρώσουμε τη λίγκα. Αλλά πρέπει να επιστρέψουμε εκεί που ανήκουμε. Να έχουμε μία επαγγελματική σερβική λίγκα. Τώρα όμως, τώρα. Μόλις ολοκληρωθεί ο Ολυμπιακός κύκλος. Πριν ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη EuroLeague.

Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Λιθουανίας. Έκαναν επαγγελματική λίγκα, έθεσαν κανόνες. Παίζουν στο πρωτάθλημά τους και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη Σερβία, μόνο ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν παίζουν στην Ευρώπη. Καμία άλλη ομάδα, για χρόνια. Πώς θα αναπτυχθούμε έτσι; Μόλις όμως δημιουργήσουμε μία σερβική λίγκα, θα μπορέσουν οι ομάδες να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Πρέπει να ενωθούμε με την Ευρώπη, τον κόσμο και όχι μόνο με την περιοχή της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, την οποία λατρεύω».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Η Τσινέκε στο Μεξικό… σημαίνει και εκτός Εθνικής ομάδας(;)

Η Έλενα Τσινέκε συνεχίζει στο Μεξικό, τί σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή της στην Εθνική Η …