Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Ο Ολυμπιακός τής επόμενης μέρας

Ο Ολυμπιακός τής επόμενης μέρας

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός θα είναι τόσο… ίδιος και τόσο διαφορετικός.

Η δίψα για μεταγραφές ενίοτε φτάνει στα όρια της παράκρουσης, ο Ολυμπιακός όμως δεν είναι ομάδα που… αλλάζει δέρμα. Έχει αρχές, έχει έναν προπονητή με φιλοσοφία, διοίκηση που δεν παρασύρεται εύκολα (μετά το 2012) και γεμάτο ρόστερ. «Μα έφυγαν -λένε κάποιοι, όχι παράλογα- οι δύο βασικοί σου δημιουργοί». Ας δούμε ψύχραιμα τα πράγματα.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει επτά ξένους. Τρεις νεοφερμένους (Γκος, Μιλουτίνοφ, Σίκμα), δύο βασικά γρανάζια (Φαλ, ΜακΚίσικ) και δύο, από τους οποίους περιμένει να βγουν μπροστά (Κάνααν, Πίτερς). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κράτησε όσους ήθελε, άφησε να φύγουν εκείνοι που δεν ήθελε και κινήθηκε από νωρίς να πάρει εκείνους που ήθελε.

Η περίπτωση Χίγκινς

Είναι αυτονόητο πως κανείς εκ των επτά (και για άλλους λόγους) ΔΕΝ μπορεί να μείνει εκτός Ελλάδας, όπου (και) ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα χρησιμοποίησης 6+1 ξένων. Οι ψηλοί είναι δύο όλοι κι όλοι, τα δύο «4άρια» επίσης είναι απαραίτητα (και ελλείψει άλλου), ο ΜακΚίσικ είναι παίκτης με τεράστια ενέργεια και προσφορά, παίζει -το λιγότερο- δύο θέσεις. Ο Κάνααν δεν είναι… θερμοσίφωνας να αναβοσβήνει όποτε πατάς το κουμπί κι ο Γκος παίκτης, που έρχεται με τον τίτλο τού πρωταθλητή Ευρώπης.

Ολυμπιακός και Χίγκινς

Αν (δώστε βάση στο «αν») αποκτηθεί άλλος ξένος, πρέπει να είναι παίκτης, που θα μπορεί να μένει εκτός από τις εσωτερικές διοργανώσεις, δίχως γκρίνια. Κάποιος σαν τον Σβεντ, που οδεύει προς Κίνα αν δεν έκλεισε ήδη, ή τον Κόρεϊ Χίγκινς, ο οποίος αρκείται να παίζει μόνο στην Ευρωλίγκα. Ναι, έρχεται από τραυματισμό, αλλά παράλληλα είναι έμπειρος κι έχει ικανότητα να ξεκλειδώνει άμυνες, κάτι που (ενδεχομένως) θέλει ο Ολυμπιακός.

Οι Έλληνες παίκτες

Οι ομάδες χτίζονται κι είναι σαν παζλ. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έχει δύο «Έλληνες» πρώτης γραμμής (Ουόκαπ, Παπανικολάου), δύο παιδιά που είναι σε διαδικασία ένταξης (Τανούλης και Πάππας) και τους Λαρεντζάκη και Λούντζη. Κανείς δεν περισσεύει, οπότε εδώ υπάρχει κι ένα… πρόβλημα.

Αν αποκτηθεί άλλος ξένος -και δη πρώτης γραμμής- ο Λαρεντζάκης ή ο Λούντζης θα έχουν πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Ου μην θα είναι εκτός 12άδας, διαφορετικά ο Ολυμπιακός πρέπει να πηγαίνει με λιγότερους «ψηλούς» και περισσότερους «κοντούς», ώστε να μένει εκτός ο Τανούλης.

Ο πρώτος δεν είναι… παιδάκι κι ο Ολυμπιακός δεν ανανέωσε στην τύχη το συμβόλαιό του. Ο δεύτερος δείχνει έτοιμος να κάνει το παραπάνω βήμα, έχοντας ανταποκριθεί όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έβαλε στα βαθιά (με Μονακό πέρυσι, στον τρίτο τελικό με Παναθηναϊκό φέτος). Θέλει και δικαιούται την ευκαιρία του.

Άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός

«Μα πώς θα καλυφθεί το κενό των Βεζένκοφ και Σλούκα;» με ρωτούν πολλοί. Ας αποδεχθούμε ότι Βεζένκοφ δεν υπάρχει στην Ευρωλίγκα, άρα εξ ορισμού δεν μπορούσε ένας παίκτης να μπει στα παπούτσια του. Ο Σίκμα, που πολλοί από άγνοια υποτιμούν, δεν θα γίνει Σάσα, αλλά είναι πολυτιμότατος. Έξυπνη μεταγραφή, παίκτης ομάδας, αυτό που θέλει ο Μπαρτζώκας κι έχει δείξει -επί εποχής του- ο Ολυμπιακός.

Ο Γκος ήταν η «καψούρα» τού κόουτς. Θεωρητικά είναι πρόβλημα ότι δεν ακουμπάει σχεδόν καθόλου στο «2», ότι δεν είναι το τρίποντο η πρώτη επιλογή του. Αυτά τα ήξερε ο Μπαρτζώκας και τον επέλεξε. Άρα, κάτι έχει στον νου του. Πέρυσι τέτοιο καιρό λέγαμε ότι όλοι θα ποστάρουν τον Κάνααν και στο τέλος δεν τον πέρασε κανείς. Άρα… υπομονή να δούμε το πλάνο του.

Ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος αμυντικά (ο Σλούκας ήταν πάντα «σημάδι» για κάθε επίθεση. Θεωρητικά θα είναι πολύ καλύτερος στο «ζωγραφιστό» με τον Μιλουτίνοφ και τον ΦαλΚάνααν και Πίτερς είναι εξαιρετικοί σουτέρ κι αυτό δεν περιμέναμε να ντυθούν στα «κόκκινα» για να το μάθουμε. Φτάνουν; Θα φανεί. Τη σεζόν που πέρασε έβαλαν το κορμί τους στην άμυνα, κάτι που δεν ήταν στα στοιχεία, με τα οποία έκαναν καριέρα.

Το σουτ το έχουν, αλίμονο. Αν θα πάρουν το χρίσμα τού σκόρερ, του ηγέτη, θα το αποφασίσει ο Μπαρτζώκας, ο οποίος δύο χρόνια τώρα περνά κάτω από τα ραντάρ και ψηφίζεται κορυφαίος προπονητής όχι γιατί πηγαίνει στο φάιναλ φορ, αλλά επειδή το κάνει με… υποτιμημένους παίκτες.

Πριν σηκωθεί η τρίχα σας, θυμηθείτε τι λέγονταν όταν ο Ολυμπιακός πήρε τον Φαλ, όταν ο Βεζένκοφ αντικατέστησε τον Παπαπέτρου, αλλά και πόσοι ζητούσαν την αποπομπή τού Ουόκαπ, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Θυμηθείτε τι έλεγαν (τι λέγατε) για τον Κάνααν στην αρχή της χρονιάς και τι στο τέλος.

Ο Ολυμπιακός, αν κάτι έχει πετύχει αυτά τα χρόνια, είναι πως έδειξε ότι… δεν παίζουν τα μπάτζετ, δεν παίζουν τα ονόματα, αλλά οι παίκτες, που ακολουθούν το πλάνο. Το έχουν καταλάβει όλοι, εκτός από κάποιους οπαδούς της ομάδας…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: «Ένα ακόμα παιχνίδι» (vid)

Δείτε όλα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός, κ…