Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Ελλάδα – ΗΠΑ 81-109

Ελλάδα – ΗΠΑ 81-109

giorgos papagiannis ellada usa jpg

Δεν τα κατάφερε η Ελλάδα κόντρα στις πανίσχυρες ΗΠΑ

Η Ελλάδα γνώρισε την πρώτη της ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 109-81. Η Εθνική μας πάλεψε για ένα ημίχρονο, αλλά δεν είχε το βάθος για να ακολουθήσει μέχρι το τέλος τους Αμερικανούς, που είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Για την Ελλάδα ξεχώρισαν οι Γιώργος Παπαγιάννης (17 πόντοι) και Τόμας Ουόκαπ (9 πόντοι – 7 ασίστ). Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος στην τέταρτη περίοδο, που είχε κριθεί το ματς, βρήκε τον δρόμο προς το καλάθι και τελείωσε το ματς με (14 πόντοι). Καλή παρουσία κατά διαστήματα είχαν και οι Παπαπέτρου (9 πόντοι) και Παπανικολάου (8 πόντοι)

Η Εθνική μας μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση και έδειξε καλή εικόνα στο επιθετικό κομμάτι (6-2). Οι δύο ομάδες ήταν εύστοχες στα πρώτα λεπτά, με αποτέλεσμα το σκορ να είναι υψηλό (10-12). Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν εξαιρετικός επιθετικά (11 πόντοι), αλλά η Ελλάδα αμυντικά δεν έβρισκε λύσεις απέναντι στον Μπράνσον (17-18). Οι ΗΠΑ διατήρησαν τα ηνία στο σκορ, αλλά οι παίκτες του κόουτς Ιτούδη έμειναν κοντά. Οι άμυνες και οι ασίστ του Τόπας Ουόκαπ έδιναν λύσεις στην Εθνική μας, αλλά οι κακές επιλογές στην επίθεση δεν της επέτρεψαν να πλησιάσουν περεταίρω ή και να κάνουν την ανατροπή (19-23). Οι Αμερικανοί σε κάθε ευκαιρία έτρεχαν το γήπεδο και με καλά ποσοστά από το τρίποντο (3/5) κράτησαν το προβάδισμα τους.

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο. Οι ΗΠΑ είχαν τα ηνία στο σκορ, αλλά η Εθνική μας έβρισκε λύσεις και συνέχισε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (25-29). Οι Αμερικανοί για πρώτη φορά πήραν διψήφιο προβάδισμα στο ματς (25-35), καθώς η Ελλάδα απόντος του Ουόκαπ δεν είχε καλή λειτουργεία στην επίθεση και σκόραρε με το σταγονόμετρο. Η διαφορά συνέχισε να έχει ανοδικές τάσεις και έφτασε ακόμα και τους 17 (25-42) με τους τυπικά φιλοξενούμενους να τρέχουν σερί 13-0!

Η είσοδος του Ουόκαπ και του Παπαγιάννη βελτίωσε την εικόνα μας και με ένα δικό μας σερί 7-0 η Εθνική κατάφερε να μειώσει (32-42). Οι ΗΠΑ ήταν άχαστοι από τη γραμμή των βολών και τελείωσαν το πρώτο ημίχρονο με 18/18 βολές! Οι βολές έδωσαν μεγάλη ανάσα στους Αμερικανούς ειδικά στο καλό διάστημα της Εθνικής, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που σούταρε μόλις 6! Ο Ουόκαπ μαζί με τον Παπαγιάννη ήταν οι κορυφαίοι της Εθνικής στο πρώτο μέρος, αλλά η μικρή βοήθεια που είχαν από τους υπόλοιπους παίκτες επιθετικά είχαν ως αποτέλεσμα το σκορ του πρώτου 20λεπτου (37-50).

H εικόνα της Ελλάδας επιθετικά δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Η Εθνική συνέχισε να είναι άστοχη τόσο από το τρίποντο, όσο και από τις βολές, με αποτέλεσμα η διαφορά να αυξηθεί περεταίρω. Οι ΗΠΑ εκμεταλλευόντουσαν κάθε αδράνεια της ελληνικής άμυνας και για πρώτη φορά προηγήθηκαν με +20 πόντους (42-63). Ο Δημήτρης Ιτούδης βλέποντας ότι η διαφορά αυξάνεται αποφάσισε να ξεκουράσει τους βασικούς παίκτες του ενόψει του «τελικού» με τη Νέα Ζηλανδία. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και διατήρησαν εύκολα το διψήφιο προβάδισμα τους (56-79).

To τέταρτο δεκάλεπτο είχε περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους δύο προπονητές να βάζουν όλους τους διαθέσιμους παίκτες τους. Στο τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε κάτι με τις ΗΠΑ να παίρνουν εύκολα στο δεύτερο μέρος τη νίκη με 109-81. Η Εθνική άντεξε για ένα ημίχρονο κόντρα στους Αμερικανούς, αλλά στο δεύτερο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των τυπικά φιλοξενούμενων.

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 37-50, 56-79, 81-109

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Σλούκας: «Αφιερώνουμε τη νίκη στον Πάρη»

Εξαιρετικά αφιερωμένη στον Πάρη Δερμάνη η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μακάμπι, από τον Κ…