Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 67-65

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 67-65

Πονίτκα, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 67-65 κι έκανε το 1-1 στους τελικούς.

Σ’ ένα ματς που είχε περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, ο Παναθηναϊκός σταμάτησε το νικηφόρο σερί του Ολυμπιακού, χάρη σ’ ένα τρίποντο του Πονίτκα 17’’ πριν το τέλος. Το 67-65 σηματοδοτεί το 1-1 στη σειρά των τελικών, που πλέον είναι ανοιχτοί, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είναι αποδεκατισμένοι.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε δίχως τον Σλούκα και με δεδομένο ότι ήταν εκτός ο Κάνααν είχε εξ ορισμού λιγότερες περιφερειακές επιλογές. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και με καλύτερη ψυχολογία προηγήθηκε 15-4 («τρέχοντας» σερί 10-0), στο διάστημα που οι φιλοξενούμενοι δεν έκαναν τίποτα σωστά.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε, η μπάλα πέρασε στο «ζωγραφιστό», ο Ουόκαπ άρχισε να οργανώνει σωστά το παιχνίδι κι ο Παναθηναϊκός εμφάνισε προβλήματα στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το 17-13 έδωσε ιχνοστοιχεία ντέρμπι, αλλά οι γηπεδούχοι έκαναν σερί 8-0 κι έκλεισαν το δεκάλεπτο με 25-13.

Κυρίαρχος ο Ουόκαπ

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Ουόκαπ, ο οποίος δεν έδειξε δισταγμό όταν οι αντίπαλοί του τον «χάκαραν» παίζοντάς τον under. Αυτή ήταν η απαρχή για να κάνει το δικό του σερί ο Ολυμπιακός. Με 12-0 ισοφάρισε τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός παραπατούσε. Από εκεί και πέρα το ματς πήγε πόντο πόντο για να λήξει το ημίχρονο με 33-35 και τον Ολυμπιακό να έχει βραχεία κεφαλή.

Το λάθος τού Τηγάνη

Ο Ουόκαπ είχε χρεωθεί (σωστά) με αντιαθλητικό στο πρώτο ημίχρονο (φάουλ στον Λι). Στα 40’’ ο τρίτος διαιτητής της αναμέτρησης (Τηγάνης) τον χρέωσε (κακώς) με τεχνική ποινή για φλόπινγκ. Το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί κι ο Ολυμπιακός να χάσει τον δεύτερο πυλώνα της περιφέρειας, δεδομένου ότι ήταν εκτός ο Σλούκας, και συνάμα τον καλύτερο παίκτη του στο ματς.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έβγαλαν… θυμό, πήγαν στο 33-40, αλλά ήταν προφανές ότι είχαν χάσει τον οργανωτή τους. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και με το δίδυμο Γκριγκόνις – Πονίτκα ισοφάρισε (42-42). Κάπου εκεί έγινε ακόμα χειρότερη η κατάσταση για τον Ολυμπιακό.

Με τους «πράσινους» να είναι μπροστά (46-44) ο Μποχωρίδης έκανε φάουλ στον Βεζένκοφ (έπρεπε να χρεωθεί αντιαθλητικό), ο οποίος έπεσε άτσαλα, αποχώρησε υποβασταζόμενος με πόνους στο γόνατο και φόβους για ζημιά (απευχόμαστε). Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με έναν πόντο (51-50) κι όλα θα λύνονταν στην τελευταία περίοδο.

Κι άλλο λάθος ο Τηγάνης

Δίχως πρόθεση αν αδικηθεί ο Ολυμπιακός, αλλά με τους τρεις διαιτητές σε πολύ κακή βραδιά, ο Τηγάνης έκανε κι άλλο λάθος. Σ’ ένα ματς, που κρίθηκε στο σουτ, έδωσε δύο βολές σε προσπάθεια του Πονίτκα (το σκορ ήταν 58-60), ο οποίος πέταξε την μπάλα πίσω από το ταμπλό. Μάλιστα μέτρησε αρχικά το καλάθι κι όταν είδαν στο IRS ότι η μπάλα είχε χτυπήσει σε δύο διαφορετικά σημεία το ακύρωσαν.

Γιατί, όμως, δύο βολές; Για να υπάρξει αυτή η «ποινή», από τη στιγμή που δεν έχουν συμπληρωθεί τα φάουλ, πρέπει να είναι σε προσπάθεια για σουτ. Δεν νοείται προσπάθεια πίσω από το ταμπλό, παρότι αν μπει η μπάλα μετράει. Στο ΝΒΑ είναι ακόμα πιο ξεκάθαρος ο κανονισμός, που ορίζει ότι πρέπει να είναι η προσπάθεια «προς το καλάθι», κάτι που εδώ δεν υπήρχε. Κανονικά έπρεπε να έχει κατοχή 14’’ ο Παναθηναϊκός.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά κανείς δεν ξεχώριζε. Ο Παναθηναϊκός πήρε αέρα με φόλοου του Μαντζούκα (64-60), αλλά ο Παπανικολάου -κορυφαίος του γηπέδου- απάντησε με ντράιβ και τρίποντο κι έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά (64-65).

Στα 17’’ ο Πονίτκα πέτυχε τρίποντο μπροστά στον Φαλ, ο ΜακΚίσικ αστόχησε στη δική του ευκαιρία κι ο Παναθηναϊκός έσπασε την κατάρα 14 αγώνων. Το σημαντικότερο έκανε το 1-1 και πλέον διεκδικεί το πρωτάθλημα, καθώς ακόμα δεν είναι σίγουρο αν ο Ολυμπιακός μπορεί να υπολογίζει στον Βεζένκοφ… Είναι εκτός (για την ώρα) ο Σλούκας κι ο Μπλακ ακόμα δεν έχει αγωνιστεί στους τελικούς.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 33-35, 51-50, 67-65.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…