Κεντρική Basket League Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70

Βεζένκοφ, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τελικό, χωρίς να ικανοποιήσει.

Όταν μιλάμε για τελικούς πλέι οφ, που κρίνουν τον πρωταθλητή Ελλάδας, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ο Ολυμπιακός έχει λόγους να πανηγυρίζει για το 73-70, που σηματοδοτεί το 1-0, τον φέρνει στις δύο νίκες απόσταση από τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του έχει λόγους να χαίρεται, για την αντίδραση και το ότι άγγιξε τη νίκη.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε συγκεντρωμένα στην άμυνα κι έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τον Βεζένκοφ, με τον Λούντζη να δικαιώνει τον προπονητή του και να δείχνει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο λιμάνι, προηγήθηκε με 10-0, υποχρεώνοντας τον Σερέλη να καλέσει τάιμ άουτ.

Οι «πράσινοι» κρατούσαν πολύ την μπάλα, ο Γκριγκόνις είχε έντονο το στοιχείο της υπερβολής, ο Παπαγιάννης φορτώθηκε με δύο φάουλ κι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Το μαρκάρισμα του Μαντζούκα στον Βεζένκοφ δεν έβγαινε, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την πρώτη περίοδο με 26-14 κι έδειχνε ότι έβαλε από νωρίς το νερό στ’ αυλάκι.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πίτερς ήταν μια μικρή καταστροφή. Ο Αγραβάνης έδωσε ενέργεια στον Παναθηναϊκό, ο Γκριγκόνις άρχισε να πατά καλύτερα, βοήθησε αμυντικά ο Καλαϊτζάκης κι η διαφορά μειώθηκε. Ο Ολυμπιακός έμεινε ψηλά με το τρίποντο του Σλούκα (36-24), με τον διεθνή πόιντ γκαρντ να πετυχαίνει και το τελευταίο καλάθι του ημιχρόνου (41-33).

Αντεπίθεση, Γκουντάιτις και… Ολυμπιακός

Παράγοντας του αγώνα έγινε ο Γκουντάιτις, που πέτυχε τα πρώτα δύο καλάθια του τρίτου μέρους, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του Φαλ από τη γραμμή των βολών και με καλάθι τού Λι μείωσε στον πόντο (41-40). Θεωρήσαμε ότι άλλαξε η εικόνα, αλλά Ο Ολυμπιακός είχε τρόπους να σταματήσει την «πράσινη» αντεπίθεση.

Αρχικά με τον Βεζένκοφ, στη συνέχεια με τον Ουόκαπ (τον χάκαραν, αλλά δεν… μάσησε και με δύο τρίποντα μπήκε στην εξίσωση), αλλά και τους Φαλ – Παπανικολάου να βάζουν τα πράγματα σε σειρά. Το +1 έγινε +13 και το 61-48 έμοιαζε να δείχνει και τον νικητή. Φευ…

Ο Ολυμπιακός χάθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Τραγικές επιλογές, σουτ εκτός λογικής, απανωτά λάθη, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός με 8-1 σερί και τον Πονίτκα στο κόλπο ροκάνισε τη δαιφορά (62-56). Η άμυνα των γηπεδούχων είχε κενά, η επίθεση χωρίς λύσεις κι οι Πονίτκα (τρίποντο) – Παπαγιάννης μείωσαν σε 65-63.

Η ανατροπή τής ανατροπής

Το τρίποντο του Γκριγκόνις (1.58’’ πριν τη λήξη) δεν σηματοδότησε απλά ένα σερί 8-0, αλλά και το πρώτο -και μοναδικό- προβάδισμα του Παναθηναϊκού. Η ανατροπή έγινε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Ο Ολυμπιακός, παρότι τραγικός στην τελευταία περίοδο, βρήκε τρόπους αντίδραση.

Αρχικά με τον Ουόκαπ να εκμεταλλεύεται το φάουλ του Αγραβάνη (τρία δέκατα πριν το τέλος της επίθεσης) και με 2/2 βολές να ξαναδίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Ακολούθησε καλάθι τού Φαλ, για να απαντήσει ο Παπαγιάννης (69-68, 39’’ πριν το φινάλε).

Ο Ολυμπιακός είχε τον Σλούκα κι η επιλογή των φιλοξενούμενων να τον στείλουν δύο φορές στη γραμμή των βολών, οδήγησε σε 4/4. Μεσολάβησαν δύο πόντοι -με τον ίδιο τρόπο- του Γκριγκόνις, καθώς ο Μπαρτζώκας δεν σκόπευε να δώσει το δικαίωμα στους «πράσινους» να ισοφαρίσουν με τρίποντο.

Τα δεκάλεπτα: 26-14, 41-33, 61-48, 73-70.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Χουγκάζ: «Όλοι μαζί για ένα ιστορικό αποτέλεσμα»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Νίκος Χουγκάζ. Ο διεθνής φόργουορντ του Περιστερίου, Νίκος…