Κεντρική Αρθρογράφοι Λαζαρίδης Ο Ουόκαπ κι η αποτυχία της επιτυχίας

Ο Ουόκαπ κι η αποτυχία της επιτυχίας

Τόμας Ουόκαπ

Η ΕΟΚ, ο Ουόκαπ, η Ευρωλίγκα κι ο… μεγάλος Άρης!

Λένε ότι τα ναρκωτικά δημιουργούν μια υπερβολική αντίληψη της πραγματικότητας. Αν κρίνουμε με αυτά που γίνονται γύρω μας, πρέπει να καταλήξουμε ότι, είτε γίνεται εκτεταμένη χρήση, είτε είμαστε αποτυχημένο πείραμα τεχνητής νοημοσύνης, μια αστοχία υλικού.

‘Έχουμε κάποιους που νομίζουν ότι είναι δημοσιογράφοι, κάποιους που νομίζουν ότι είναι πολιτικοί, κάποιους που νομίζουν ότι είναι αναμορφωτές αθλητικοί παράγοντες και κάποιους που πιστεύουν ότι αν κάνουμε Εθνική ομάδα με δέκα ξένους θα ευνοήσουμε την ανάπτυξη.

Πανηγυρίζει η ΕΟΚ σαν επιτυχία την ελληνοποίηση του Ουόκαπ, όταν υπάρχει ο Βεζένκοφ, που είχε όλες τις νόμιμες και ηθικές προϋποθέσεις, να μας θυμίζει το μέγεθος της αποτυχίας της.

Με αυτή τη λογική ο σούπερ επιτυχημένος θα είναι αυτός που θα εντάξει στην Εθνική τον Γιόγκιτς και τον Ντόνσιτς, οι οποίοι -στο κάτω κάτω της γραφής- είναι και Βαλκάνιοι ό,τι πιο κοντά σε Έλληνα.

Αναρωτιέμαι αν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του λάθους τους. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι η συνεχής μείωση συμμετοχής Ελλήνων παικτών, θα ατονήσει το ενδιαφέρον.

Ο αθλητισμός βασίζεται στην ανταμοιβή, σε όλες του τις εκφάνσεις. Ακόμα και στον κολεγιακό αθλητισμό, κίνητρο είναι η υποτροφία, η ένταξη στο ΝΒΑ, η καριέρα στην Ευρώπη. Όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα από τις 168 ενεργές θέσεις παικτών το 58% είναι ξένοι με αυξητική τάση (αν επικρατήσει η λογική των ελληνοποιήσεων, αλά Ουόκαπ), με ποια λογική σειρά πιστεύεις Βαγγέλη Λιόλιο ότι οι αποφάσεις σου εννοούν την ανάπτυξη;

Στο ερώτημα «γιατί;» συνήθως απαντούν «επειδή το κάνουν κι οι άλλοι», «έτσι ισχύει στην Ευρώπη». Είναι μια απάντηση που αποφεύγουν, όταν η συζήτηση πάει στο κράτος δικαίου, στην κοινωνική πρόνοια, στην πληροφόρηση, στους μισθούς και τις συντάξεις.

Μια άλλη εξίσου παράλογη απάντηση, που θυμίζει Μανωλάδα, είναι ότι οι ξένοι είναι πιο φθηνοί. Αντιμετωπίζονται, δηλαδή, κι αυτοί ως… οικονομικοί μετανάστες. Φυσικά, όσο θα περιορίζονται οι διαθέσιμες θέσεις των Ελλήνων, τόσο πιο ακριβοί θα γίνονται, γιατί ακόμα και για την τήρηση των προσχημάτων, θα απαιτείται η παρουσία τους, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο οι τουρκικές ομάδες να έχουν περισσότερους Έλληνες.

Αν πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο, θα ευνοήσουν τις δύο ομάδες, που μετέχουν στον κατ’ ευφημισμό επαγγελματικό πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας, όπου τα χρηματικά έπαθλα θυμίζουν πρόστιμα σε παίκτες του ΝΒΑ αν βρίσουν τον διαιτητή, είναι παντελώς λανθασμένη υπόθεση, και δεν αφορά το σύνολο.

Όσες επιτυχίες είχαν οι ομάδες, που ήταν πολλές, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν την επιρροή του Άρη στον τομέα της διάδοσης. Αφενός, λόγω της πόλωσης και αφετέρου, γιατί ο Άρης είχε στοιχεία Εθνικής ομάδας, που τον έκανε αποδεκτό από την πλειοψηφία των φιλάθλων.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μίλτος Λαζαρίδης
Περισσότερα σε Λαζαρίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…