Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Βιλερμπάν 81-55 (vid)

Ολυμπιακός – Βιλερμπάν 81-55 (vid)

Μπλακ, Ολυμπιακός - Βιλερμπάν

Αντέχει και στη… μαύρη τρύπα ο Ολυμπιακός.

Μπορεί η Βιλερμπάν να μην ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος, που συνάντησε ως τώρα στο διάβα του, όμως ο Ολυμπιακός έκανε να φαίνεται εύκολη η επικράτηση (81-55), σ’ ένα ματς… ειδικών συνθηκών. Εκτός ο Φαλ (ίωση), εκτός και ο Κάνααν (στην Αμερική), χρεώθηκε πολύ γρήγορα με τρία φάουλ ο Σλούκας, αλλά το χειρότερο ήταν η αστοχία στα τρίποντα. Τίποτα απ’ αυτά δεν άγχωσε τους «κόκκινους». Γιατί;

Όποιος κι αν είναι αντίπαλος ο Ολυμπιακός ξεκινά με το αμυντικό του δόγμα κι όταν το μετατρέπει σε τρόπο έκφρασης, έχει το απόλυτο πλεονέκτημα. Έχει δουλέψει το σύστημα με πολύ καλύτερες ομάδες από τη Βιλερμπαν.

Οι «ερυθρόλευκοι»… έπνιξαν τους Γάλλους, που για εννέα λεπτά είχαν πετύχει μόλις επτά πόντους. Στις δύο τελευταίες άμυνες, ένα καλάθι και φάουλ και μια απρόσεκτη (υπερβολική) προσπάθεια του Παπανικολάου, πάνω στο τρίποντο της απελπισίας (στο τέλος του χρόνου) του Ντιό, που οδήγησε σε τρεις βολές τον παίκτη της Βιλερμπάν, θάμπωσε λίγο η εικόνα.

Το 22-7 έγινε 22-13. Ο Ολυμπιακός είχε βάλει βάσεις, με μοιρασμένο σκορ, επιθετική άμυνα, που του έδωσε εύκολους πόντους. Κι αυτό χωρίς τον Φαλ (ίωση), απουσία που δεν φάνηκε στο πρώτο δεκάλεπτο. Στα… περίεργα (το λες και «στραβά») της βραδιάς τα τρία φάουλ του Σλούκα, τη στιγμή που όλος ο Ολυμπιακός είχε τέσσερα!

Μπήκε σε πρόβλημα

Έξω ο Σλούκας, έξω ο Φαλ, έπρεπε να πάρουν ανάσες οι «βασικοί», αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν τα τρίποντα. Η πρωτοφανής αστοχία κόντρα στην Παρτιζάν την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκε κι ο Ολυμπιακός βρέθηκε στα μισά της δεύτερης περιόδου να σουτάρει με 2/12 (ένα εύστοχο σε κάθε περίοδο, από Βεζένκοφ και Λαρεντζάκη, αντίστοιχα) από την περίμετρο.

Μοιραία οι Γάλλοι βρήκαν διαδρόμους και με περιφερειακά σουτ τού Πονς και του Ομπασοχάν μείωσαν σε 29-24. Ήταν η στιγμή τού ΜακΚίσικ, που με δύο συνεχόμενα καλάθια, από προσωπικές φάσεις, χαμήλωσε τους παλμούς στο ΣΕΦ (33-24). Ακολούθησαν 2/2 βολές του Παπανικολάου, άλλο ένα τρίποντο των φιλοξενούμενων (Ντιό) κι οι δύο άστοχες βολές του ΜακΚίσικ «κρύφτηκαν» από το καλάθι του Λούντζη στον αιφνιδιασμό (37-27).

Ο Ολυμπιακός άντεξε, το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 37-29 (καλάθι τού Μάθιους), ενώ με άλλα δύο άστοχα τρίποντα του Παπανικολάου το ποσοστό έπεσε στο 14,3% (2/14). Με αυτά τα δεδομένα και πάλι καλά…

Παράγοντας Ουόκαπ

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Ουόκαπ να πετυχαίνει το μοναδικό τρίποντο της περιόδου (ο Ολυμπιακός πήγε στα 3/18), να βάζει πέντε σερί πόντους, αλλά να χρεώνεται και με τρία φαουλ, αυξάνοντας τα προβλήματα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Με την άμυνα οδηγό (ο Ολυμπιακός δέχθηκε 10 πόντους), οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας (50-32), για να ολοκληρωθεί η περίοδος με το σκορ στο 56-39. Μπήκε ο Σλούκας στην εξίσωση, ήταν καλός ο Μπλακ, παραπάνω από συμπαθητικός ο Λούντζης και κυρίως το σκορ μοιράστηκε σε πολλούς.

Η τέταρτη περίοδος ήταν… διαδικαστικού χαρακτήρα, γιατί ο Ολυμπιακός την έκανε να φαίνεται έτσι, παίζοντας άμυνα ως το τέλος. Οι μόλις 55 πόντοι της Βιλερμπάν το αποδεικνύουν. Αυτό που… γλύκανε κάπως ήταν η εικόνα από την περίμετρο, με τα 2/2 τρίποντα στο τέλος από Πίτερς και Πάππα. Δίχως αυτά θα ήταν 4/23 και ποσοστό κάτω του 20%. Βεβαίως, ακόμα κι έτσι, το 24% είναι ανησυχητικό, καθώς είναι το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό ματς, που οι «ερυθρόλευκοι» είναι χαμηλά στο τρίποντο.

Μπλακ και Μπολομπόι κράτησαν τη θέση «5», δείχνοντας διαφορετικά καλά στοιχεία, ο Ουόκαπ ήταν και πάλι θετικός, ο ΜακΚίσικ βρίσκει τρόπους να είναι επιδραστικός. Ο Ολυμπιακός δεν θα μείνει περισσότερο σε αυτή τη νίκη, έκανε άλλο ένα βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και πάμε παρακάτω.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 37-29, 56-39, 81-55,

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωση κάνει λόγο για «καταδρομική επιχείρηση» Την ελπίδα πως όσ…