Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 77-70 (vid)

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 77-70 (vid)

ΜακΚίσικ, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ!

Όποιος πίστεψε ότι με δύο κακές εμφανίσεις (σε Ελλάδα κι Ευρώπη) ο Ολυμπιακός έκανε… κοιλιά διαψεύστηκε. Με όπλο την άμυνα, τον ΜακΚίσικ να κάνει το πιο μεστό παιχνίδι του, τον Λαρεντζάκη να δίνει… τρέλα και τον Βεζένκοφ να προσφέρει πολύτιμους πόντους, η παρέα τού Μπαρτζώκα νίκησε 77-70 την Μπαρτσελόνα και πλέον έχει όλο το… γήπεδο δικό της.

Δύο νίκες επί της Ρεάλ, δύο επί την Μπαρτσελόνα, δύο επί της Φενέρμπαχτσε κι οι ισοβαθμίες (αν κι εφόσον προκύψουν) έχουν «κόκκινο» χρώμα. Ο Ολυμπιακός έχει πλέον βάλει τις βάσεις για να κρατήσει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση, αλλά… μακριά πήγαμε.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν ανάλογο με την εικόνα των τελευταίων ημερών. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτα, απ’ όσα έχει δείξει τη φετινή σεζόν. Δίχως καθαρές ιδέες στην επίθεση, με την άμυνα να παρουσιάζει αρρυθμία, βρέθηκε να κυνηγά από νωρίς στο σκορ. Δεν συνδέθηκε γρήγορα με το αντίπαλο καλάθι (πρώτοι πόντοι στο 3.45’’, από τον Βεζένκοφ) κι όταν κάποια στιγμή βρήκε (για πολύ λίγο) ρυθμό και μείωσε σε 7-9, η Μπαρτσελόνα απάντησε με σερί 6-0.

Μοναδικό καλό από την πρώτη περίοδο τα δύο φάουλ του Σανλί, ενώ «ξένο» προς την εν γένει αμυντική φύση των «ερυθρολεύκων» το γεγονός ότι δέχθηκαν καλάθι (από τον Βέσελι) στην εκπνοή, παρότι είχαν δύο φάουλ να δώσουν. Οι ψηλοί της «Μπάρτσα» κέρδισαν τις περισσότερες μονομαχίες, ο Ολυμπιακός έπρεπε να αλλάξει τα πάντα…

Αυτή η στάνη, αυτό το γάλα βγάνει

Το πρώτο καλάθι στο δεύτερο δεκάλεπτο μπήκε από τον Γιαγκουμπάιτις. Νταμπλ σκορ (11-22) και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ολυμπιακός έκανε 3.20’’ (λες κι ήταν φωτοτυπία της πρώτης περιόδου) να συνδεθεί με το καλάθι. Όταν, όμως, παίζει άμυνα, όλα αλλάζουν.

Ο Ολυμπιακός… κατέβασε τον γενικό, έτρεξε σερί 12-0, ο Ντα Σίλβα χρεώθηκε με τρία φάουλ κι η μηχανή των Καταλανών ξεχαρβαλώθηκε. Οι «κόκκινοι» είχαν καλύψει τη… ζημιά, ήταν στο «μία σου και μία μου» κι έκλεισαν το ημίχρονο με δύο πόντους μπροστά (29-27), χάρη σε τρίποντο buzzer του ΜακΚίσικ.

Ο Μίροτιτς με 12 πόντους ήταν πονοκέφαλος, αλλά το σημαντικό είναι πως είχαν κατεβάσει την ομάδα του Γιασικεβίτσιους χαμηλά. Αυτός είναι ο τρόπος του Ολυμπιακού, άμυνα, άμυνα και… λίγη άμυνα.

Άνοιξαν οι ουρανοί

Στο πρώτο μισό του αγώνα οι δύο ομάδες είχαν πάρει διαζύγιο με το τρίποντο. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου… έβρεξε τρίποντα. Δύο συνεχόμενα ο Λαπροβίτολα κι η Μπαρτσελόνα πέρασε μπροστά (31-33), απάντησε ο ΜακΚίσικ, τον μιμήθηκε ο Αμπρίνες, έβαλε άλλο ένα ο Βεζένκοφ, σιγά που θα έλειπε από τον… χορό ο Παπανικολάου (46-41).

Ο Σανλί έγινε σημείο αναφοράς στην επίθεση των φιλοξενούμενων, με 1/2 βολές κι ένα τρίποντο, αλλά ο ΜακΚίσικ με το τελευταίο καλάθι της περιόδου (όπως και στο τέλος του ημιχρόνου) διαμόρφωσε το 50-45. Μικρό προβάδισμα, αλλά προβάδισμα.

Το… ξέσπασμα

Ο Ολυμπιακός είχε επιστρέψει για τα καλά. Ο Λαρεντζάκης έριξε την πρώτη τρίποντη… ζαριά, για να ακολουθήσουν δύο τρίποντα από Λαπροβίτολα και Χίγκινς, πριν απαντήσει με τον ίδιο τρόπο ο ΜακΚίισικ (56-51). Για κάθε πρόβλημα, που έβαζαν οι «μπλαουγκράνα» οι «κόκκινοι» είχαν μια απάντηση.

Οι φιλοξενούμενοι έμειναν κοντά στο σκορ κι όταν ο Κάλινιτς μείωσε με τρίποντο στους τρεις (63-60), κατάλαβαν ότι δεν θα υποταχθεί εύκολα η Μπαρτσελόνα. Λαρεντζάκης και Χίγκινς πέτυχαν από ένα τρίποντο, ο Βεζένκοφ με τον ίδιο τρόπο έδωσε αέρα επτά πόντων (70-63), βάζοντας βάσεις για τη νίκη (είχε μεσολαβήσει μια βολή του εξαιρετικού Μπλακ).

Το επόμενο τρίποντο του Λαρεντζάκη έριξε τίτλους τέλους, ο Ολυμπιακός όχι μόνο έβγαλε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, αλλά έδειξε ότι μια κακή παρένθεση (η ήττα από την Αρμάνι) δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 29-27, 50-45, 77-70.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Η ομιλία του Αταμάν και ο πανζουρλισμός στα αποδυτήρια (vid)

Πανζουρλισμός και μπουγέλα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει μετά…