Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Βίρτους – Ολυμπιακός 83-85 (vid)

Βίρτους – Ολυμπιακός 83-85 (vid)

ΜακΚίσικ, Βίρτους - Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είχε τρεις σωματοφύλακες και πήρε «διπλό – χρυσάφι».

Ένα παιχνίδι «δώσε μου μάτια να το βλέπω», που δεν έλεγε να τελειώσει, είχε ευχάριστο φινάλε, καθώς ο Ολυμπιακός νίκησε στην Μπολόνια τη Βίρτους με 83-85 και παρέμεινε στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα. Για να τα καταφέρει έπρεπε τρεις να γεμίσουν και το κενό του Σλούκα, αλλά η φετινή ομάδα του Μπαρτζώκα έχεις λύσεις από πολλούς και διαφορετικούς.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με συγκέντρωση στην άμυνα και υπομονή στην επίθεση. Ό,τι πρέπει να κάνει μια ομάδα, που παίζει εκτός έδρας και θέλει να παιχτεί το ματς στον ρυθμό της. Στη δεύτερη φάση του αγώνα ο Χάκετ χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ στον Ουόκαπ, έκανε και δεύτερο μέσα στην πρώτη περίοδο κι έμεινε αναφορά στο φύλλο αγώνα, καθώς δεν βρήκε ποτέ ρυθμό.

Αν κι η Βίρτους άνοιξε το σκορ, ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 10-0, με τα στοιχεία που προαναφέραμε. Αν ήταν στοιχειωδώς εύστοχος ο Κάνααν θα είχε ανοίξει η ψαλίδα, όμως ο Αμερικανός ήταν καλός αμυντικά. Οι Ιταλοί δεν έβρισκαν λύσεις, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με νταμπλ σκορ (9-18), όμως κάπου εκεί γκρέμισε ό,τι έχτιζε.

Παράγοντας Τεόντοσιτς

Στο δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου, με ηγέτη τον Τεόντοσιτς, η Βίρτους έχτισε το δικό της σερί (12-2), για να κλείσει η περίοδος με απόλυτη ισορροπία (22-22). Με τον ίδιο τρόπο συνεχίστηκε το ματς, με τους δύο μονομάχους να ανταλλάσσουν χτυπήματα, δίχως να ξεχωρίζει κάποιος.

Από τη μια ο Τεόντοσιτς να δίνει τον ρυθμό, από την άλλη Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ να σηκώνουν το βάρος στο σκοράρισμα. Όποτε ο Ολυμπιακός ανέβαζε παλμούς στην άμυνα έφερνε προβλήματα στην παρέα του Σκαριόλο, ενώ την ίδια στιγμή εξισορροπούσε τα αρκετά άστοχα σουτ με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ. Κάπως έτσι, χωρίς μεγάλα up / down, οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με το σκορ στο 38-42.

Βάσεις νίκης στο τρίτο δεκάλεπτο

Μπορεί οι γηπεδούχοι να ξεκίνησαν με 5-0 σερί, με τον Τεόντοσιτς να φτάνει στους 14 πόντους (43-42), ο Ολυμπιακός έβαλε τις βάσεις για να οικοδομήσει τη νίκη του. Με σερί 11-0 κι ένα εκπληκτικό κάρφωμα του Ουόκαπ προηγήθηκε με 45-53. Άμυνα, μπήκαν δυο τρίποντα και παρότι οι παίκτες του Σκαριόλο προσπάθησαν να αντιδράσουν, Παπανικολάου και Βεζένκοφ οδήγησαν την ομάδα τους στο +10 (53-63).

Ήταν, όμως, κόντρα στη ροή του αγώνα κι οι Ιταλοί άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά. Στο 34’ είχαν καλύψει τη μισή (62-67) και πέρασαν μπροστά στο σκορ (70-69), τρέχοντας επιμέρους ρεκόρ 13-2.

Ο ΜακΚίσικ ήταν συγκλονιστικός, ο Παπανικολάου ήταν παντού, ο Βεζένκοφ παρότι με στομαχικές διαταραχές έκανε «νταμπλ νταμπλ» κι ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 75-80, με σπουδαίο τρίποντο του Παπανικολάου. Κάπου εκεί αποφάσισαν να το γυρίσουν σε… θρίλερ.

Το λάθος των διαιτητών

Ο Μπάκο μείωσε και στα 49.9’’ οι διαιτητές πήραν λάθος απόφαση. Σε μια «σκοτωμένη» επίθεση ο Ουόκαπ προσπάθησε να σώσει μια χαμένη μπάλα, ο Παπανικολάου πήδηξε με τον Οτζελέγιε για να διεκδικήσει την μπάλα. Καθαρή φάση «non call», αλλά έδωσαν φάουλ στον παίκτη της Βίρτους και μαζί τεχνική ποινή (σωστή). Ο Βεζένκοφ ευστόχησε, ο Παπανικολάου με 1/2 διαμόρφωσε το 77-82, αλλά δεν… τέλειωσε το παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός συνήθως έχει σωστές αμυντικές τοποθετήσεις, αλλά σε αυτή τη φάση τα έκανε όλα λάθος. Φάουλ (αυστηρό, αλλά σωστό) του Ουόκαπ στον Τεόντοσιτς και 3/3 βολές (80-82). Στα 27’ ο ΜακΚίσικ διαμόρφωσε το 80-84 κι οι διαιτητές αντιμετώπισαν μια δύσκολη φάση.

Έδειξαν την μπάλα υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξαν ότι θα το δουν στο ριπλέι. Απολύτως λογικό, αλλά χωρίς καμία λογική ο Τεόντοσιτς κλώτσησε την μπάλα κι ορθώς χρεώθηκε με τεχνική ποινή (δεύτερη κι αποβολή). Ο Βεζένκοφ έκανε το 80-85 κι ο Ολυμπιακός ήθελε άμυνα πέντε δευτερολέπτων για να φύγει νικητής.

Αντ’ αυτού ο Φαλ έκανε χαζό φάουλ, ο Οτζελέγιε πέτυχε καλάθι και φάουλ (83-85) στα 17’’. Τάιμ άουτ ο Μπαρτζώκας, εξαιρετικό σπάσιμο του ζον πρες, ο Λαρεντζάκης μόνος καθυστέρησε, έχασε το καλάθι και πήρε φάουλ. Σαν να μην έφτανε αυτό αστόχησε και στις δύο βολές και στα τελευταία 11’’ οι Ιταλοί απέτυχαν δύο φορές (Λούντμπεργκ και Μίκι) να στείλουν τον αγώνα στην παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 38-42, 53-63, 83-85.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Λαρεντζάκης: «Η φιλοσοφία του Μπαρτζώκα στηρίζεται στις σχέσεις μεταξύ συμπαικτών»

Στην φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, αναφέρθηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπί…