Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Ρεάλ 73-60 (vid)

Ολυμπιακός – Ρεάλ 73-60 (vid)

Ουόκαπ, Ολυμπιακός – Ρεάλ

Της αμύνης τα παιδιά, διώξαν τη βασίλισσα!..

Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο παιχνίδι. Κι ας είχε 0/6 τρίποντα ο Βεζένκοφ, κι ας μην είχαμε σκορ ΝΒΑ στο ΣΕΦ. Υποχρέωσε τη Ρεάλ σε ήττα, την κατέβασε απίστευτα από τους μέσους όρους της, έβαλε τις βάσεις για να μπει στα πλέι οφ και… βλέπουμε. Μα θα πει κανείς, ομάδα κορυφής να συζητάμε για πλέι οφ κι όχι για τετράδα; Έχει πολύ δρόμο ακόμα η Ευρωλίγκα.

Τί έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός απέναντι σε μια ομάδα, του επιπέδου της Ρεάλ; Να παίξει άμυνα. «Per mare, per terram», που έλεγαν και οι Λατίνοι. Αυτό έκανε. Αρκεί να δει κανείς το παθητικό στα δύο δεκάλεπτα, ή το 1/9 τρίποντα, για να διαπιστώσει πως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν (και με το παραπάνω) αυτό που όφειλαν, κρατώντας τους Ισπανούς κάτω από τους 30 πόντους στο πρώτο ημίχρονο.

Στο ξεκίνημα μόνο ο Ταβάρες έβρισκε τρόπο να σκοράρει, ο Ολυμπιακός είχε τρομερή αλληλοκάλυψη, παρότι πολύ νωρίς (3.40’’) χρεώθηκε με δύο φάουλ ο Κάνααν. Όσο καλή άμυνα έπαιζαν οι «ερυθρόλευκοι», τόσο σκληροί ήταν οι φιλοξενούμενοι. Διαφορά σωματότυπου, πολλά μακρινά σουτ, με τον Βεζένκοφ να μην είναι σε καλή κατάσταση.

Το μοναδικό τρίποντο της Ρεάλ (Χεζόνια) έκλεισε τον κύκλο της πρώτης περιόδου (19-15) κι άνοιξε το μοναδικό διάστημα, που ο Ολυμπιακός δεν είχε απαντήσεις. Το σερί των Ισπανών έφτασε στο 8-0 (19-20), πριν απαντήσει με κάρφωμα ο Μπολομπόι, ο οποίος στη συνέχεια χρεώθηκε με δύο φάουλ.

Ο Σλούκας με τρίποντο έλυσε ένα σχοινί άστοχων σουτ, που έμοιαζε να πνίγει τους «κόκκινους» (24-22), η άμυνα έσφιξε κι άλλο, ενώ ο ΜακΚίσικ μπήκε στην εξίσωση. Ο Ολυμπιακός τέλειωσε ιδανικά το πρώτο μισό (36-28), με πέντε πόντους του Ουόκαπ, ο οποίος -πέρα της εξαιρετικής του άμυνας- ήταν μακράν πρώτος σκόρερ του αγώνα, με 13 πόντους.

Στο ίδιο (ωραίο) έργο θεατές

Περίμενε κανείς ότι η Ρεάλ θα βγάλει αντίδραση. Ποτέ και για κανέναν λόγο. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε πιστός στις αμυντικές του αρχές. Με τον Βεζένκοφ, άστοχο από την περίμετρο, αλλά καθοριστικό στην τρίτη περίοδο, όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά οικοδόμησε διψήφια διαφορά, την οποία διατήρησε με σχετική ευκολία. Το 54-44 του δεκαλέπτου ήταν… παράσταση νίκης, βάσει της εικόνας των δύο αντιπάλων και κυρίως της πιστής τήρησης του πλάνου Μπαρτζώκα.

Αν και με αντίπαλο τη Ρεάλ ποτέ δεν νιώθεις ότι «καθάρισες», ο Ολυμπιακός πέρασε εξαιρετικά ήρεμη τέταρτη περίοδο. Χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο στην επίθεση, είχε μετατρέψει σε… άβατο το καλάθι του. Όσο περνούσε η ώρα, τόσο έπεφτε και η πίστη των φιλοξενούμενων για ανατροπή. Δεν τους το επέτρεψε ο Ολυμπιακός, που πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη. Μέχρι την επόμενη…

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 36-28, 54-44,

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 79-80 (vid)

Στο Final Four η Φενέρμπαχτσε Η Φενέρμπαχτσε έγραψε ιστορία, καθώς πήρε τη νίκη πρόκριση σ…