Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Η ΕΛΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση του Καμπάτσο

Η ΕΛΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση του Καμπάτσο

facundo

Πήρε θέση η ΕΛΠΑ

Η ΕΛΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση με τους Φακούντο Καμπάτσο και Ερυθρό Αστέρα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε λυθεί διαφορετικά.

Δημόσια ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Παικτών της EuroLeague (ELPA) σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της EuroLeague για παράταση των κυρώσεων για τον Ερυθρό Αστέρα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΠΑ δεν δέχυηκε την έκβαση στην οποία ο Ερυθρός Αστέρας κατέβαλε ληξιπρόθεσμους μισθούς σε όλους τους παίκτες, αλλά σημείωσε ότι η όλη κατάσταση έπρεπε να είχε λυθεί διαφορετικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με βάση τον κανονισμό, (EFA) προβλέπεται  μια αυστηρή διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών για την εξασφάλιση τακτικών πληρωμών των αποδοχών των παικτών, κάτι που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΕΛΠΑ.

Εάν ένας σύλλογος παραβιάσει τους εκπρόθεσμους πληρωτέους κανόνες, τα δικαστικά όργανα της Euroleague μπορεί να επιβάλουν διαφορετικές κυρώσεις σε μια ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εγγραφής νέων παικτών και προπονητών. Αυτό ισχύει για τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων οδήγησε στην πρόσφατη καταβολή των ληξιπρόθεσμων αποδοχών σε όλους τους παίκτες από την ομάδα, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο και μια ακόμη απόδειξη του επιτυχημένου συστήματος.

Λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων που διέπραξε ο σύλλογος, η ανεξάρτητη Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να επιβάλει οικονομικό πρόστιμο και παρέτεινε την απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών και προπονητών εναντίον του συλλόγου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ενώ η ΕΛΠΑ υποστηρίζει πως το υφιστάμενο σύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι κρίσιμο τα δικαστικά όργανα της Ευρωλίγκας θα έπρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις εντός εύλογα σύντομου χρονικού πλαισίου.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, κάτι που έχει δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο επίπεδο αβεβαιότητας, ειδικά για το μέλος της ΕΛΠΑ, Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος υπέγραψε πρόσφατα με τον σύλλογο. Επιπλέον, η διάρκεια της διαδικασίας επηρέασε αρνητικά την αντίληψη του κοινού για ένα κατά τα άλλα σημαντικό σύστημα.

Τέλος, η κύρωση των 25.000 ευρώ και η απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών αναμφισβήτητα δεν επηρεάζει τόσο τον σύλλογο όσο αφορά κυρίως έναν παίκτη, ο οποίος δεν μπορεί προς το παρόν να ασκήσει το επάγγελμά του στη διοργάνωση χωρίς να φταίει. Για την ΕΛΠΑ αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Γι’ αυτό η ΕΛΠΑ θα πιέσει για την εφαρμογή βελτιώσεων στους κανονισμούς, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, προκειμένου να αποφευχθούν  παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η ΕΛΠΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τον παίκτη στην αντιμετώπιση των νομικών συνεπειών της απόφασης.

Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 77-69 (vid)

Η Μπαρτσελόνα το 1-1, ο Ολυμπιακός το πάνω χέρι. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ο Ολ…