Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Σύνδεσμοι Κριτών: «Δεν φέρουν ευθύνη οι κριτές για την απόφαση αυτή»

Σύνδεσμοι Κριτών: «Δεν φέρουν ευθύνη οι κριτές για την απόφαση αυτή»

Γ' Εθνική 6ος όμιλος 9η αγωνιστική

Ο ΕΣΑΚΕ με ανακοίνωση του, πριν από λίγο επισήμανε πως δεν θα διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος. Οι Σύνδεσμοι Κριτών καλαθοσφαίρισης, απάντησαν άμεσα, λέγοντας πως δεν έχουν καμία ευθύνη για το θέμα αυτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Σύνδεσμοι Κριτών καλαθοσφαίρισης, προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αυτή προκύπτει από πραγματικά γεγονότα και προς πληροφόρηση της αθλητικής κοινότητας για την πραγματικότητά μας, ενημερώνουμε για τα ακόλουθα.

Στις 11 Νοεμβρίου 2022 κατατέθηκε στο ΑΣΕΑΔ προσφυγή του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας κατά της Ένωσης ΕΣΚΑΒΔΕ, διότι στους αγώνες των πρωταθλημάτων της χρησιμοποιούντο παράγοντες στη θέση των επισήμων κριτών.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022 η ΓΓΑ με το υπ’ αριθμ . πρωτ. ΥΠΠΟΑ/568884/18/11/2022 έγγραφό της προς την ΕΟΚ, διευκρινίζει ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών ομαδικών αθλημάτων δεν είναι αθλητικοί φορείς και δεν αναγνωρίζονται από αυτή σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999. ( Αλήθεια, επειδή και το χάντμπολ είναι ομαδικό άθλημα και έχει και αυτό Συνδέσμους κριτών, γιατί δεν έλαβε το ίδιο έγγραφο;)

Στις 23 Νοεμβρίου 2022 ο Υφυπουργός Αθλητισμού με το υπ’ αριθμ. 577670/2022 έγγραφο, αποφασίζει την ανάκληση της υπ’. αρθιμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/365923/28.07.2022 απόφασής του «περί εγκρίσεως του κανονισμού διαιτησίας της ΕΟΚ καθ’ όσον στο κεφάλαιο Δ’ αναφέρονται ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΙΤΩΝ, οι οποίοι δεν υφίστανται σύμφωνα με το Ν. 2725/1999 για ομαδικά αθλήματα»

Στις 6 Δεκεμβρίου 2022 στις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΣΚΑΒΔΕ στο ΑΣΕΑΔ ως στοιχεία υπεράσπισης των αποφάσεων και των πράξεών της, κατέθεσε τα δυο παραπάνω έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα οποία, όπως είναι φανερό εκδόθηκαν μεταγενέστερα της προσφυγής του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύνδεσμοι Κριτών πανελλαδικά, δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα μέχρι σήμερα για την ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων, σε αντίθεση με την ΕΟΚ η οποία τα γνωρίζει!

Τα έγγραφα αυτά έγιναν γνωστά σε εμάς από τον δικηγόρο του Συνδέσμου Κριτών που έκανε την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ.

Με τις ανωτέρω διαδικασίες, απαξιώνουν ένα χώρο που προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες του στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, από τους πρώτους αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και τορπιλίζουν τα πρωταθλήματα.

Πριν από 23 χρόνια χορηγήθηκε αθλητική αναγνώριση με βάση τις διατάξεις του ίδιου Νόμου 2725/99 όπως π.χ αυτή του Συνδέσμου Κριτών Αττικής, του Συνδέσμου Κριτών Μαγνησίας κ.α

Η όψιμη αναληθής αναφορά σε τάχα οικονομικές διεκδικήσεις των κριτών, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή και να επηρεάσει τη μπασκετική κοινότητα που γνωρίζει καλά το χώρο των κριτών χρόνια πριν από εκείνους που τολμούν σήμερα να μας λοιδορήσουν.

Οι κριτές όλης της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη συμμόρφωσή μας στην απόφαση του Υφυπουργού, έχουμε αποστείλει επιστολή στην οποία αναφερόμαστε στο έργο και την διαμορφωθείσα σε σχέση με εμάς αθλητική πραγματικότητα τα τελευταία 45 χρόνια καθώς και αίτημα για την αποκατάσταση της υπόστασή μας.

Αναμένοντας την απάντηση, ζητάμε ειλικρινή συγνώμη από τις ομάδες για την πιθανή αναστάτωση στη διεξαγωγή των αγώνων, διευκρινίζοντας ότι όπως προκύπτει από τα ανωτέρω εκτεθέντα γεγονότα, οι κριτές δεν φέρουν ευθύνη για την απόφαση της «ξαφνικής» νομικής και πραγματικής «κατάργησής» τους.

Τάνια Μερίκα

(Πρόεδρος του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής) και κατ’ εντολήν και εξουσιοδοτήσεως των ακόλουθων Συνδέσμων Κριτών:

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κρήτης

Σύνδεσμος Κριτών καλαθοσφαίρισης Θεσσαλίας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Δωδεκανήσου

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας-Ηλείας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Τρικάλων

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ν. Λάρισας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Βορειοδυτικής Ελλάδας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας

Σύνδεσμος Κριτών Καλαθοσφαίρισης Ν. Καρδίτσας

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Κωνσταντίνος Καραφώτης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ξέφραγο αμπέλι η διαιτησία

Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από καταβολής της. Το να υπάρχουν κακ…