Κεντρική Basket League Άρης Σιγάλας: «Έχουμε μια ταυτότητα σαν ομάδα»

Σιγάλας: «Έχουμε μια ταυτότητα σαν ομάδα»

giorgos sigalas jpg

Ο Γιώργος Σιγάλας έκανε ανασκόπηση την πορείας του Άρη στο πρωτάθλημα.

Για την επιτυχημένη πορεία και για την προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη μίλησε ο Γιωργος Σιγαλας.

Αναλυτικά  όσα ανέφερε:

Για το αν είναι πιο δύσκολο να είσαι προπονητής ή παίκτης:

«Στο παρκέ είναι πιο οργανωμένο. Μπορείς να το ελέγξεις περισσότερο. Πιο εύκολα ελέγχεις τον εαυτό σου και τον προσαρμόζεις στα δεδομένα. Το να είσαι απ’ έξω πρέπει να διαχειριστείς πολύ κόσμο και με γρήγορες αποφάσεις. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όλες οι μεγάλες επιτυχίες έχουν προέλθει από το αποτέλεσμα κάποιας φάσης.

Όσο κι αν έχεις δουλέψει κάποια ομάδα αν η αποτελεσματικότητα των παικτών δεν είναι ανάλογη πιθανόν δεν θα έρθει και το θετικό αποτέλεσμα στο παιχνίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ ή το προπονητικό σταφ δεν έχει δουλέψει σωστά. Άρα αντιλαμβάνεσαι ότι εξαρτάσαι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, πιθανόν το μεγαλύτερο, από την αποτελεσματικότητα των παικτών, το οποίο μπορεί να έχει και την κακή μέρα, μπορεί να είναι και πολλά άλλα…».

Για το “μυστικό” της φετινής επιτυχημένης πορείας του Άρη:

«Δεν νομίζω ότι καθόμασταν και σκεφτόμασταν το πως θα συμβεί να έρθει η επιτυχία. Το θέμα ήταν ότι ακολουθήσαμε μια φιλοσοφία, του προπονητή, όλοι μας, η οποία έχει να κάνει με μια πιεστική άμυνα κυρίως με διάφορους τρόπους βέβαια και από κει και πέρα να μπορέσουν να γίνει η δουλειά μας στην επίθεση πιο εύκολη στηριζόμενοι πάντα στην καλή μας άμυνα. Την αμυντική φιλοσοφία την θέλουν πάρα πολύ οι προπονητές. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να γίνει και σε πιο επίπεδο. Θεωρώ όμως ότι εμάς μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους, έχουμε μια ταυτότητα σαν ομάδα, όλοι το ξέρουν αυτό πια.

Εμείς απλά το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και να δουλεύουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε παραπάνω γιατί σίγουρα και ο αντίπαλος όποιος κι αν είναι αυτός στο μέλλον θα προσπαθήσει κάτι να κάνει αντιμετωπίζοντάς μας, εννοείται δεν το συζητάμε αυτό. Εμείς πρέπει να γίνουμε πιο καλοί, πιο σκληροί, να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, με την ίδια ένταση και βέβαια παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι και όντας συνεπείς σε αυτή την κατάσταση, τη φιλοσοφία που εσύ θέλεις να περάσεις, πιθανόν θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Δεν γνωρίζεις στην αρχή της σεζόν τι θα σου προκύψει ατομικά με τον κάθε παίκτη γιατί έχεις μια εικόνα αλλά μέχρι να την δεις στο γήπεδο και το πως θα προσαρμοστεί ο καθένας δίπλα στον άλλον χρειάζεται χρόνο. Εμείς έτυχε να έχουμε πολύ καλά παιδιά.

Πολύ καλούς χαρακτήρες και παιδιά τα οποία και ταλέντο έχουν αλλά και την όρεξη να κάνουν κάτι στη ζωή τους μέσα από το μπάσκετ. Αρκετοί είναι αυτοί που σαν πρώτο σταθμό επέλεξαν τον Άρη για το ξεκίνημά τους στην Ευρώπη».

Για τον Γιάννη Καστρίτη και τις επιλογές του:

«Εννοείται ότι τις επιλογές παικτών τις πιστώνεται ο κόουτς γιατί οι επιλογές του κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι δικές του και έχει κάνει πάρα πολλή καλή δουλειά πάνω σε αυτό το πράγμα».

Για τη στελέχωση του Άρη:

«Τα ονόματα για μένα δεν παίζουν σημασία. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα και ο ρόλος των ονομάτων στην όποια δουλειά τους δοθεί να κάνουν. Θεωρώ λοιπόν ότι όταν έχεις ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δουλεύουν, ενδιαφέρονται και τέλος πάντων έχουν και γνώση της κατάστασης από κει και πέρα είναι ο τρόπος που θα περάσουν κάποια πράγματα μέσα στο παρκέ ή πως θα συνεργαστούν αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Εμείς ως προπονητικό σταφ ως πρώτο μέλημα έχουμε την πιο σωστή συνεργασία με τον κόουτς. Να μπορούμε να καλύπτουμε κομμάτια, κενά, που μπορούν να δημιουργηθούν ή και να ενισχύσουμε πράγματα τα οποία τα θέλει πολύ περισσότερο από τους παίκτες. Αυτή είναι η δουλειά του βοηθού προπονητή και από κει και πέρα να βοηθήσουμε τον κάθε παίκτη ξεχωριστά να καταλάβει ότι κάνοντας ένα-δυο πράγματα που μπορεί εμείς να τα βλέπουμε απ’ έξω και είναι σαν να μην τα αντιλαμβάνεται θα αποδώσει πολύ καλύτερα. Αν αυτό γίνεται με συνέπεια, γίνεται χωρίς ‘τεμπελίκι’ θεωρώ ότι έχει αποτέλεσμα».

Για την ανακοίνωση της ΚΑΕ Άρης “ο διακόπτης γύρισε, πάμε μαζί να φέρουμε τον Άρη στην Elite του ελληνικού μπάσκετ”:

«Είμαι εντελώς διαφορετικός στην προσέγγιση αυτή. Εγώ ξέρω ότι η ομάδα έχει ανάγκη τον κόσμο, απ’ όλες τις απόψεις στο γήπεδο. Αν και ο κόσμος την ώρα που έρχεται να δει την ομάδα φεύγει ικανοποιημένος από αυτό που έχει δει, αυτό είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός. Θεωρώ ότι ο Άρης έχει πολλά προβλήματα ως ομάδα. Προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται να τα κάνουν όσο μικρότερα γίνεται. Δεν είναι εύκολο. Θεωρώ ότι αν αυτή η ομάδα μπορέσει να είναι ήσυχη καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και να την απασχολεί μόνο το τι συμβαίνει στο παρκέ πιστεύω ότι μπορεί να κάνει κάποια πράγματα.

Το πρόβλημα του οικονομικού το οποίο ξέρετε ότι είναι και παλιό και καινούριο και πιθανόν μελλοντικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η παρουσία του κόσμου του Άρη βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Άρα δεν έχει να κάνει αν θα πάμε τον Άρη ψηλά ή όχι. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή εξαρτάται από πολλές συγκυρίες. Δεν είναι μόνο η δική σου αγωνιστική κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε μια ευκαιρία. Θεωρώ ότι είναι και στο χέρι μας, κυρίως στο χέρι μας, να μπορέσουμε αυτή την ευκαιρία και στο δεύτερο γύρο που έχουμε πολλά δυνατά παιχνίδια στην έδρα μας με αντιπάλους που είναι στην κατηγορία τη δική μας. Εννοώ ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο το μπάτζετ τους αλλά είναι στην ίδια αγωνιστική κατηγορία με εμάς. Αυτά τα μεγάλα παιχνίδια τα έχουμε στην έδρα μας (Προμηθέας, ΑΕΚ, Περιστέρι, ΠΑΟΚ). Είναι λοιπόν και στο χέρι μας να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι δυνατό».

Για το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου:

«Είναι μια καλή μέρα μετά τα Χριστούγεννα για να βγει ο κόσμος έξω να δει κάτι. Τα αθλητικά γεγονότα τραβάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Για εμάς στο παιχνίδι αυτό δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη γιατί στην ουσία θα είναι σαν να έχουμε πετάξει τις δύο εκτός έδρας νίκες που κάναμε.

Εκτός έδρας θεωρώ και τον ‘Παναθηναϊκό’ γιατί ήταν μεγάλη νίκη στον πρώτο γύρο και για εμάς δεν είναι κρυφό ότι πρέπει να κερδίσουμε πάση θυσία. Όλα τα παιδιά και εμείς θα κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μέσα στο παρκέ και πιο απλά να είμαστε αποτελεσματικοί και να φέρουμε τη νίκη ώστε να μας βοηθήσει να κρατηθούμε σε μια υψηλή θέση. Δηλαδή να είναι πραγματικά πετυχημένος ο πρώτος κύκλος».

Για τα νέα παιδιά της ομάδας:

«Όταν μιλάμε για καλά παιδιά, εννοούμε όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά τα έχουν βρει μεταξύ τους. Δεν ξεχωρίζω ξένους κι Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ομάδα και το πως θέλει να χτιστεί. Το βασικότερο για μένα είναι ότι δείχνουν αυταπάρνηση, δεν γκρινιάζουμε, η καθημερινή μας προπόνηση είναι πάρα πολλή σκληρή και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας από το αποτέλεσμα που βγαίνει σαν εικόνα και στον αγώνα. Δεν μπορείς στον αγώνα να παίζεις έτσι και στην προπόνηση να είσαι χαλαρός.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται ένας πόλεμος σε κάθε προπόνηση. Προσπαθούν τα παιδιά να αφομιώσουμε κάποια πράγματα τεχνικά σε σχέση με το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, κάποιες λεπτομέρειες. Βλέπουμε ότι όχι μόνο οι ξένοι αλλά και Έλληνες έχουν βγει μπροστά. Περιμένουμε ακόμα πολύ περισσότερα. Εγώ προσωπικά περιμένω πολύ περισσότερα από τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος είχε τα προβλήματα τραυματισμών του και δεν έχει βρει το ρυθμό του ακόμα.

Ο Τολιόπουλος είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο αλλά και αυτός πρέπει να πιέσει τον εαυτό του παραπάνω ώστε να σταθεροποιηθεί σε ένα τέτοιο επίπεδο. Ο Φίλιος έχει δείξει δείγματα πολύ καλά όταν τον χρειάστηκε η ομάδα. Ο Νετζήπογλου είναι κομμάτι της ομάδας, αλλά από πέρσι έτσι κι αλλιώς βελτιώνεται. Ο Σιδηροηλίας επανέρχεται σιγά σιγά. Είναι ένας παίκτης σημαντικό εργαλείο για την ομάδα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχουν παιδιά και Έλληνες από πίσω που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλο το οικοδόμημα».

 

*Η συνέντευξη είναι από το ραδιοφωνικό σταθμό Flash Radio 99.4

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Καστρίτης: «Ο Άρης έκανε τεράστιες υπερβάσεις φέτος»

Στην αστοχία της ομάδας του στάθηκε ο Γιάννης Καστρίτης. Ο Γιάννης Καστρίτης στις δηλώσεις…