Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 74-68 (vid)

Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 74-68 (vid)

Γκουντάιτις Μπαρτσελόνα Παναθηναϊκός

Πάλεψε (στο δεύτερο) ο Παναθηναϊκός, αλλά ένα ημίχρονο δεν φτάνει.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, αλλά για να νικήσεις την Μπαρτσελόνα στο γήπεδό της πρέπει να έχεις το ίδιο πρόσωπο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός το έπαιξε κορώνα – γράμματα, καθώς «εμφανίστηκε» μόνο στο δεύτερο μισό, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να ανατρέψει την κατάσταση και να ηττηθεί με 74-68.

Χειρότερο ξεκίνημα δεν μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός. Κι εντάξει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο… μισό γήπεδο. Όταν, όμως, δεν λειτουργούν ταυτόχρονα επίθεση κι άμυνα, δεν μπορείς παρά να παρακολουθείς τον αντίπαλο να ανεβάζει τον δείκτη της διαφοράς.

Η Μπαρτσελόνα είδε το διχτάκι της να κουνιέται πρώτο στη βραδιά (0-2 ο Γιώργος Καλαϊτζάκης), αλλά στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός έχασε κάθε επαφή με το καλάθι. Το 8-2 προέκυψε από δύο τρίποντα του Λαπροβίτολα. Ήρθαν άλλα τρία από τον Μίροτιτς (19-6), έβαλε κι ένα ο Ντα Σίλβα (22-9), κι ο Κάλινιτς (25-11), για να κλείσει το δεκάλεπτο με τρίποντο ο Λαπροβίτολα (28-12).

Για να μην σας βάλουμε στον κόπο να μετράτε, 8-0 τα τρίποντα στο πρώτο από τα τέσσερα μέρη του αγώνα. Απούσα η «πράσινη» άμυνα, τα περισσότερα σουτ ήταν ελεύθερα, ειδικά η αδύναμη πλευρά ήταν… λεωφόρος. Όποιος «μπλαουγκράνα» βρίσκονταν εκεί, προλάβαινε να κάνει και… τσιγάρο.

Πάλι καλά να λέμε

Εντάξει το 8/10, ακόμα και χωρίς άμυνα είναι ποσοστό, που δεν κρατά πολύ. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν μόλις ένα τρίποντο στη δεύτερη περίοδο (Χίγκινς, 31-14). Ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις -κυρίως από τον Πονίτκα– στην επίθεση, όμως η άμυνα ήταν χαμένη στη μετάφραση. Οι κάθετες πάσες στην καρδιά του «ζωγραφιστού» έβρισκαν παίκτες να ευστοχούν, απόντος αντιπάλου και βοήθειας.

Ακόμα και στο 3 εναντίον 3 στην προπόνηση του Γιασικεβίτσιους, δεν πρέπει να βγαίνουν τόσο εύκολα καλάθια. Βεβαίως, με το ροτέισον κάπου μπλέχτηκε ο μονίμως από κάτι ενοχλημένος κόουτς της Μπαρτσελόνα κι έτσι ο Παναθηναϊκός πήγε με κολακευτική και -κυρίως- διαχειρίσιμη διαφορά στα αποδυτήρια (43-30). Αν σκεφτούμε ότι στο πρώτο μισό Μπέικον κι Ουίλιαμς ήταν «αόρατοι» στην επίθεση, να λέμε «πάλι καλά».

Άλλο πρόσωπο με τον Μπέικον στην εξίσωση

Ήταν πρόδηλο ότι ούτε τα τρίποντα θα συνέχιζαν να πέφτουν βροχή, ούτε ο Μπέικον θα έμενε… θεατής των εξελίξεων. Με τον Πονίτκα να είναι μακράν ο καλύτερος, αλλά τον Γκουντάιτις να ανάβει τη σπίθα για να θεριέψει η φλόγα της αντεπίθεσης, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να πάει στο… πάρτι.

Με έξι συνεχόμενους πόντους του Γκουντάιτις οι «πράσινοι» μείωσαν σε 47-39. Είχαν αυξομειώσεις στο διάγραμμα της προσπάθειας, αρκετές κακές επιλογές, με αποτέλεσμα η διαφορά να ακολουθεί… τρελή διαδρομή, αλλά στο τέλος της ημέρας να παραμένει σε υψηλά στάνταρ. Το 62-51 δεν απέδωσε την εικόνα της τρίτης περιόδου, αλλά αυτό ήταν.

Η μαγκιά και το λάθος του Ράντονιτς

Ο Μαυροβούνιος προπονητής είδε ότι ο Ουίλιαμς δεν ήταν στη μέρα του. Με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου έριξε στη μάχη τον φιλότιμο Μαντζούκα (αλήθεια, γιατί δεν τον εμπιστεύεται;), με αποστολή να περιορίσει τον Μίροτιτς. Ο μικρός όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πρόσφερε κι ως… δώρο ένα πολύτιμο τρίποντο (69-64).

Με ηγέτη τον Μπέικον, ο Παναθηναϊκός είχε τρέξει νωρίτερα σερί 7-0 (64-58) και στην πορεία πλησίασε στον πόντο (69-68). Εκεί ο Σατοράνσκι με τρίποντο κι ο Βέσελι διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Αυτό που κανείς δεν κατάλαβε είναι γιατί μετά το πολύ καλό τρίτο δεκάλεπτο, ο Γκουντάιτις δεν ξαναμπήκε, τη στιγμή που ο Παπαγιάννης δεν ήταν σε τόσο καλή βραδιά, όσο περιγράφουν οι αριθμοί του.

Τα δεκάλεπτα: 28-12, 43-30, 62-51, 74-68.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 68-65

«Ζωντανός» στην παράταση παρέμεινε ο Παναθηναϊκός. Στην παράταση κρίθηκε ο δεύτερος τελικό…