Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει την επίμαχη φάση στο Λαύριο (vid)

Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει την επίμαχη φάση στο Λαύριο (vid)

Σερέλης, Λαύριο – Περιστέρι

Η επίμαχη φάση στο Λαύριο – Περιστέρι. Τη σχολιάζει ο Σπύρος Γκόντας.

Ο Χρήστος Σερέλης ήταν… καθολικά διαμαρτυρόμενος προς τους διαιτητές. Το Λαύριο έκανε επίθεση, το Περιστέρι πίεσε σ’ όλο το γήπεδο κι οι γκρίζοι σφύριξαν παράβαση οκτώ δευτερολέπτων. Ζητήσαμε από τον Σπύρο Γκόντα να μας πει την άποψή του.

«Σημασία δεν έχει η δική μου άποψη, αλλά τι αναφέρει ο κανονισμός» μας είπε κι εμείς πήγαμε απευθείας στο άρθρο 28o, που αναφέρεται στην παράβαση των 8 δευτερολέπτων. Η παράβαση στο Λαύριο εμπίπτει (ή όχι) στο «28.1 Κανόνας 28.1.1» που λέει πως οποτεδήποτε

• Ένας παίκτης στο πίσω γήπεδο του, κερδίζει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας ή
• Σε επαναφορά, η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη στο πίσω γήπεδο και η ομάδα του παίκτη που την επαναφέρει διατηρεί τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο, αυτή η ομάδα πρέπει να προκαλέσει το πέρασμα της μπάλας στο εμπρός γήπεδο σε 8 δευτερόλεπτα.

Τι λένε οι κανονισμοί

Πηγαίνουμε και στο 28.1.2, που αναφέρει πως:
«Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε:
• H μπάλα, που δεν βρίσκεται στον έλεγχο οποιοδήποτε παίκτη, αγγίζει το εμπρός γήπεδο.
• Η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα επιτιθέμενο παίκτη που έχει και τα δύο πόδια του σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδό του.
• Η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα αμυνόμενο παίκτη που έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το δικό του πίσω γήπεδο.
• Η μπάλα αγγίζει ένα διαιτητή που έχει μέρος του σώματός του στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας.
• Στη διάρκεια μιας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός, η μπάλα και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ είναι σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδο».

Τι έγινε στο Λαύριο

Ο Σπύρος Γκόντας μάς εξηγεί: «Η παράβαση σφυρίζεται στα 7”8/10, πριν δηλαδή πραγματικά γίνει… Το πιθανότερο ήταν ότι θα είχαμε παράβαση 8″, καθώς -όπως αναφέρει ο κανονισμός η μπάλα περνάει στο μπροστά γήπεδο μόλις την αγγίξει παίκτης στο μπροστά γήπεδο». Άρα ακόμα κι αν το σφύριγμα ήταν πρωθύστερο, η παράβαση ενδεχομένως να συνέβαινε.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής σημειώνει κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον: «Έχει δοθεί οδηγία από τη FIBA οι διαιτητές να σφυρίζουν παράβαση όταν το χρονόμετρο των 24” δείχνει 15″ (με την προϋπόθεση ότι έχει λειτουργήσει σωστά) κι όχι στα 16″, όπως έγινε εδώ και λανθασμένα ο σπίκερ λέει».

Τι σημαίνει αυτό, για τη φάση στο Λαύριο; «Αν ο διαιτητής είχε υπομονή να περιμένει να κατέβει το χρονόμετρο των 24″ στα 15″, θα είχε αποφύγει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του κόουτς Σερέλη».

Επί της ουσίας ακόμα κι αν στην εξέλιξη θα γίνονταν το ίδιο πράγμα, η διαδικασία ήταν λανθασμένη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Σλούκας: «Παίξαμε έξυπνα, δεν ήταν αδιάφορο παιχνίδι»

Στη σημασία της αναμέτρησης στάθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσ…