Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση στην ΑΕΚ (vid)

Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση στην ΑΕΚ (vid)

Φρέιζερ Vs Γκούντγουιν, στο ΑΕΚ – Άρης, προγνωστικά

Υπήρξε φάουλ στο… ημικύκλιο, στο ΑΕΚ – Άρης;

Μια φάση που συζητήθηκε έγινε 5.06’’ πριν τη λήξη της 3ης περιόδου, στον αγώνα της ΑΕΚ εναντίον του Άρη. Ο Κένι Ουίλιαμς έκανε διείσδυση από την αριστερή πλευρά του καλαθιού του Άρη κι ο Γκούντγουιν του έκλεισε τον δρόμο. Προκλήθηκε επαφή μεταξύ τους κι έπεσαν και οι δύο στο έδαφος.

Έπρεπε να δώσει ο διαιτητής φάουλ υπέρ του παίκτη της ΑΕΚ; Έπρεπε να δώσει επιθετικό; Έπρεπε να εφαρμόσει τον κανόνα του ημικυκλίου; Ο Σπύρος Γκόντας μάς απαντά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως στις φάσεις, τις οποίες αναλύουμε, δεν υπάρχει προσωπική άποψη, αλλά ερμηνεία των κανονισμών. Εν προκειμένω αναφερόμαστε στον κανονισμό, που αφορά τις «ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος».

Όπως λέει ο κανονισμός «οι ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος σχεδιάζονται στον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό να υποδείξουν μια συγκεκριμένη περιοχή για τον καταλογισμό καταστάσεων επιθετικού/αμυντικού σφάλματος (charge/block) κάτω από́ το καλάθι.

Σε οποιαδήποτε διείσδυση του παιχνιδιού́ μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, οποιαδήποτε επαφή προκληθεί μεταξύ ενός επιτιθεμένου, που βρίσκεται στον αέρα, μ’ έναν αμυνόμενο που είναι μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος, δεν θα καταλογίζεται επιθετικό́ σφάλμα, εκτός κι εάν ο επιτιθέμενος παίκτης χρησιμοποιεί́ παρανόμως τα χεριά του, τους ωμούς του, τα ποδιά ή το σώμα του».

Ήταν φάουλ υπέρ της ΑΕΚ, επιθετικό, ή non call;

Αυτό αναφέρει ο κανονισμός. Ζητήσαμε από τον κ. Γκόντα να τον ερμηνεύσει, για να τον καταλάβουμε: «Στην περίπτωση του παίκτη της ΑΕΚ και του αμυντικού του Άρη, ΔΕΝ έχουμε εφαρμογή του κανόνα της ημικυκλικής περιοχής μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος γιατί:

  • Ο Ουίλιαμς ΔΕΝ βρισκόταν στον αέρα αλλά στο έδαφος.
  • Ο Γκούντγουιν βρισκόταν ΕΚΤΟΣ της ημικυκλικής περιοχής μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος (και τα δύο του πόδια ήταν εκτός της περιοχής την στιγμή της επαφής).

Επιπλέον κάτω από το ταμπλό (στις δύο πλάγιες πλευρές) δεν υπάρχει σχεδίαση περιοχής μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο κανόνας αυτός».

Τι έπρεπε να γίνει; «Έπρεπε, λοιπόν, να σφυριχτεί επιθετικό, ή αμυντικό φάουλ, ανάλογα με την κρίση του διαιτητή που ήταν μπροστά».

  • ΛΑΥΡΙΟ - ΜΑΡΟΥΣΙ

    Λαύριο – Μαρούσι 76-90

    Με ηγέτη τον Χιλ το Μαρούσι επικράτησε του Λαυρίου και έκανε το «βήμα» για τα play off της…
  • vlado jankovic karditsa apollon patras

    Καρδίτσα – Απόλλων Πάτρας 95-67

    «Διέλυσε» τον Απόλλωνα Πάτρας η Καρδίτσα «Πάρτι» έκανε η Καρδίτσα απέναντι στον υποβιβασμέ…
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…