Κεντρική Αρθρογράφοι Λαζαρίδης Ο GOAT, αλλά μέχρι σήμερα…

Ο GOAT, αλλά μέχρι σήμερα…

Ποιος είναι ο GOAT

Ποιος είναι ο GOAT; Μάλλον να αναδιατυπώσουμε την ερώτηση.

Ακούω αυτές τις ανόητες συζητήσεις, για το ποιος παίκτης είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, ο GOAT. Μου θυμίζουν χαζοξενύχτια με παρέες, που διαφωνούσαν αν η Ferrari είναι καλύτερη από τη Lamborghini, παρότι η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επέτρεπε να σκεφτούν τίποτα παραπάνω από μεταχειρισμένο. Και φυσικά όχι κάποιο από τα δύο.

Όλοι, για τους οποίους κάνουν συγκρίσεις, μόνο και μόνο επειδή τους βάζουν στη συζήτηση, είναι μια απόδειξη ότι είναι MVP και το ίδιο σημαντικοί για το άθλημα, καθώς όλοι έχουν προσθέσει κάτι στην εποχή τους. Βεβαίως, είναι λάθος να συγκρίνονται διαφορετικές περίοδοι.

Κάποιοι βρίσκουν τρόπους να νιώσουν… GOAT

Η τάση να θαυμάζονται άτομα, με ηγετικά ή πνευματικά προσόντα, και να αναζητούνται μοναδικότητες, είναι κάτι που συναντάμε σε όλες τις ιδεολογίες. Ίσως, αυτή η νοοτροπία να ευθύνεται για τη διεκδίκηση του ρόλου σε επίπεδο, οικογενείας, παρέας, ή ευρύτερης ομάδας, ώστε να δείξουν ηγετικές ικανότητες και να επιδείξουν αυθεντία.

Έτσι κλείνουν το καλύτερο τραπέζι, έχουν τον καλύτερο χασάπη, ξέρουν τον πρώτο ψαρά, έχουν την καλύτερη άκρη για μέλι, παίρνουν λάδι ψυχρής έκθλιψης μόνο από το χωριό και –φυσικά- ξέρουν τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών (τον GOAT).

Αν έχει κάποια αξία αυτός ο προβληματισμός, είναι για να μας δώσει αφορμή, ώστε να αναλύσουμε τα στοιχεία, που πρέπει έχει ένας παίκτης, ώστε να χαρακτηρισθεί σημαντικό ορόσημο, για την ομάδα του και το μπάσκετ συνολικότερα.

Η εμπειρική παρατήρηση -τόσων χρόνων- του ελληνικού μπάσκετ, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι τα κριτήρια κι οι αρετές που πρέπει να έχει κάποιος για να δικαιούται τον τίτλο του GOAT, τα συναντάμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για πρωτοπόρους αθλητές, που ενώ μπορεί να μην συγκεντρώνουν το σύνολο των απαιτήσεων, ωστόσο έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να μας υποδείξουν τον ορθό δρόμο για την επιτυχία, γεγονός που τους κάνει ξεχωριστούς.

GOAT: Ανδρέας Χαϊκάλης

Ο σεβασμός είναι η Λυδία λίθος στον αθλητισμό, που όπως αυτή μας επιτρέπει με ασφαλή τρόπο να εκτιμήσουμε την περιεκτικότητα ενός κράματος σε χρυσό, έτσι μας βοηθά να αποκαλύψουμε όλες τις δυνατότητες ενός αθλητή, ή μίας ομάδας, ώστε να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η έγνοια για τον συμπαίκτη κι η διάθεση βοήθειας, αλλά και η προθυμία κάποιου να δεχτεί βοήθεια και συμβουλές, είναι η απόλυτη έκφραση σεβασμού προς το άτομο και την ομάδα. Ο Ανδρέας, με την αφοσίωση του στην περίπτωση του Κοκολάκη (του αφιέρωσε άπειρες ώρες), μετέτρεψε ένα ακατέργαστο υλικό σε σημαντικό παράγοντα του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής. Νοοτροπίες σαν του Ανδρέα πρέπει να ενθαρρύνονται και να επιβραβεύονται σε μία ομάδα.

GOAT: Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο Παναγιώτης υπήρξε ηγέτης και σκόρερ του Ιωνικού. Με την μεταπήδηση του στον Άρη προσάρμοσε τις ικανότητες του στις ανάγκες της ομάδας, αφήνοντας στην άκρη εγωισμούς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, καθοριστικά στη μεγάλη επιτυχία. Η προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις μάς τονίζει ο Παναγιώτης με τη στάση του, ότι είναι βασικό προσόν.

GOAT: Χάρης Παπαγεωργίου, Κώστας Πετρόπουλος, Φάνης Χριστοδούλου

Οι τρεις αποτέλεσαν «σημαίες» για τις ομάδες τους, συνδέθηκαν άρρηκτα με την ιστορία των συλλόγων τους. Η μακρόχρονη παραμονή τους δεν επηρέασε την καθολική αποδοχή τους από το σύνολο του κόσμου. Ομάδες που αλλάζουν σύνθεση κάθε χρόνο δεν έχουν πολύ μεγάλο μέλλον.

Οι αθλητικές τους επινοήσεις στο γήπεδο, που περιλάμβαναν κινήσεις εκτός διδακτέας ύλης, που ενδεχομένως ξάφνιαζαν και τους ίδιους, φανέρωναν ότι δεν είναι μόνο το ταλέντο η εξήγηση.

Ο Φάνης, σε πρόσφατη συνέντευξη του, είπε πως ό,τι έκανε ήταν από ένστικτο, καθόλου προαποφασισμένο. Η συμβουλή προς νέους αθλητές, που μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή τη δήλωση, είναι πως το μπάσκετ είναι και πνευματικό παιχνίδι, και μια συνεχής προσπάθεια περιορισμού του «εγώ», ώστε να αφήσεις τον δαίμονα σου ανεμπόδιστα να εκφραστεί.

GOAT: Παναγιώτης Φασούλας

Ο Παναγιώτης έδωσε άλλη διάσταση στον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, και την Εθνική ομάδα. Η δημοφιλία, κι η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης που απέκτησε, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του για τα κοινά, θα μπορούσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά δυστυχώς δεν του δόθηκε αυτή η ευκαιρία στις πρόσφατες εκλογές της ΕΟΚ.

Παρόλα αυτά παραμένει σημαντικός παράγοντας, η προσωπική συγκρότηση του αθλητή, ώστε στις δημόσιες παρεμβάσεις του να μην εκπέμπει την αποκρουστική εικόνα Τσιάρτα.

Άσχετο (ίσως κι όχι): Ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο) είναι η αποθέωση αυτής της δυνατότητας.

GOAT: Νίκος Γκάλης

Ό,τι και να πεις για τον Γκάλη είναι λίγο. Για τον επαγγελματισμό του, για την εργασιομανία του, για την προσήλωση του στον στόχο, για το αίσθημα του νικητή. Αυτό, όμως, που πρέπει να υπερτονίσουμε είναι τη δήλωση του: «Η μεγαλύτερη νίκη ως την επόμενη». Δείχνει ότι ο αθλητισμός δεν είναι κάτι το πεπερασμένο, αλλά συνεχής προσπάθεια χωρίς τέλος, ενώ συγχρόνως εκπέμπει και μια αισιοδοξία για το μέλλον.

Με βάση τη δήλωση Γκάλη, η κουβέντα για το ποιος είναι GOAT είναι μίζερη, αν δεν συνοδεύεται με την φράση «μέχρι σήμερα».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μίλτος Λαζαρίδης
Περισσότερα σε Λαζαρίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…