Κεντρική Basket League Super Cup: Και στο τέλος MVP βγαίνουν οι… σέντερ

Super Cup: Και στο τέλος MVP βγαίνουν οι… σέντερ

Fall Papagiannis Agbelese 1

Ο ΕΣΑΚΕ τα τελευταία τρία χρόνια αναβίωσε τον θεσμό του Super Cup και έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες, να διεκδικήσουν ακόμη έναν τίτλο μέσα στη σεζόν. Σ΄αυτές τις τρεις διοργανώσεις είχαμε τρεις διαφορετικούς τροπαιούχους. Τον πρώτο τίτλο πήρε ο Προμηθέας Πάτρας, τον δεύτερο ο Παναθηναϊκός και τον τρίτο ο Ολυμπιακός. Και τις τρεις φορές, όμως, υπάρχει ένα κοινό. MVP στον τελικό ήταν σέντερ, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά και χάρισαν το τρόπαιο στις ομάδες τους. Κατά σειρά κορυφαίοι παίκτες αναδείχθηκαν οι Ντάνι Αγκμπελίς (2020), Γιώργος Παπαγιάννης (2021) και Μουσταφά Φαλ (2022).

Ο Αγκμπελίς «σκέπασε» τα καλάθια και με double double έδωσε τον τίτλο στον Προμηθέα

Το 2020 ο Προμηθέας Πάτρας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατέκτησε το πρώτο Super Cup της νέας εποχής. Οι Πατρινοί στον ημιτελικό ξεπέρασαν το εμπόδιο της ΑΕΚ, ενώ στον άλλο ημιτελικό το Περιστέρι πέταξε έξω το μεγάλο φαβορί, τον Παναθηναϊκό. Στον τελικό οι δύο ομάδες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα, με τη… μπίλια να κάθεται τελικά στους Πατρινούς (82-74). Μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Ντάνι Αγκμπελίς, ο οποίος έκανε ότι ήθελε στο ματς και χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του Μάκη Γιατρά.

O Ντάνι Αγκμπελίς, ο οποίος έχει ριζώσει στη χώρα μας (έχει παίξει σε Ρέθυμνο, Χολαργό, Κολοσσό Ρόδου, Προμηθέας Πάτρας, Περιστέρι), είχε καταλυτική παρουσία στον τελικό του Super Cup. Ο 32χρονος σέντερ ήταν πρωταγωνιστής και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο τότε παίκτης των Πατρινών μέτρησε 16 πόντους (6/12 δίποντα, 4/5 βολές), 12 ριμπάουντ και 3 τάπες και αναδείχθηκε MVP του τελικού.

Από τον Αγκμπελίς στο… θωρηκτό Παπαγιάννη

Το 2021 ο Παναθηναϊκός πήρε το «αίμα» του πίσω και στην Πάτρα κατάφερε να πάρει τα σκήπτρα από την ομάδα του Προμηθέα. Οι «πράσινοι» επικράτησαν στον ημιτελικό του Λαυρίου, ενώ οι Πατρινοί κέρδισαν ξανά την ΑΕΚ και προκρίθηκαν στον τελικό. Το «τριφύλλι» ήταν κυρίαρχο στον τελικό του Super Cup, είχε τα ηνία του σκορ σε όλο το παιχνίδι και πήρε τελικά το τρόπαιο (93-82).

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο Έλληνας σέντερ έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι και χαρακτηριστικό είναι ότι έχασε μόλις ένα σουτ (7/8 δίποντα). Ο ψηλός των «πρασίνων» ολοκλήρωσε τελικά τον αγώνα με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ και έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ώστε η πλάστιγγα να γύρει στην πράσινη πλευρά. Όπως ήταν φυσικό, ο Παπαγιάννης αναδείχθηκε MVP του τελικού.

Ο Μουσταφά Φαλ… τρίτωσε το καλό (για τους σέντερ)

O Ολυμπιακός στην πρώτη του συμμετοχή σε Super Cup κατάφερε να βρεθεί και στην κορυφή. Οι «ερυθρόλευκοι» στον ημιτελικό σάρωσαν τον Προμηθέα Πάτρας, ενώ στον τελικό επικράτησαν του Παναθηναϊκού (είχε κερδίσει στον ημιτελικό τον Κολοσσό Ρόδου) με 67-52 και κατέκτησαν το πρώτο τους Super Cup. Η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν και ξεκίνησε ιδανικά τη φετινή χρονιά.

Για να συμβεί, όμως, αυτό έπρεπε ο Μουσταφά Φαλ να κάνει ένα «γεμάτο» παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Γάλλος σέντερ δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του και έβαλε στα… καλάθια τόσο τον Γιώργο Παπαγιάννη, όσο και τον Γκουντάιτις που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον μαρκάρουν. Ο έμπειρος ψηλός των «ερυθρολεύκων» τέλειωσε τον τελικό με 12 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά το στατιστικό που ξεχώρισε ήταν οι 5 ασίστ του. Ο Ράντοντσιτς προσπάθησε να κόψει τη φόρα του σέντερ του Ολυμπιακού στέλνοντας πάνω του και δεύτερο παίκτη, αλλά ο Φαλ διάβαζε καταπληκτικά τις φάσεις και έκανε… χαρούμενους τους συμπαίκτες του.

Στα τρία Super Cup της νέας εποχής οι σέντερ δείχνουν να το έχουν πάρει προσωπικά και έχουν σαρώσει τα βραβεία των MVPs.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Νίκη για να παραμείνει στην τετράδα

Νίκη στην Μπολόνια θέλει ο Παναθηναϊκός. Την 21η νίκη του θέλει απόψε (29/03, 21:30) ο Παν…