Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Rising Stars: Πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου

Rising Stars: Πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου του rising stars

Η παρουσίαση της νέας σεζόν 2022 – 23 του Rising Stars πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ηλίας Ζυγούρης» του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου στη Θεσσαλονίκη. Για το φετινό Rising Stars στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Λάμπρος Τάκης, ο υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, Γιάννης Σηφάκης, ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος αγοριών για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Σταυρόπουλος, αλλά και οι υπεύθυνοι των ομάδων.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ

Το Rising Stars επιστρέφει ανανεωμένο, διευρυμένο έτοιμο να δώσει χώρο και χρόνο στην επόμενη γενιά του ελληνικού μπάσκετ με την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία δίπλα του αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής! Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την παρουσίαση της νέας σεζόν 2022-23 του Rising Stars, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ηλίας Ζυγούρης» του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου στη Θεσσαλονίκη.

Για το ανανεωμένο Rising Stars μίλησαν το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Λάμπρος Τάκης, ο υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας της Εθνικής Ασφαλιστικής, Γιάννης Σηφάκης, ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος αγοριών για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Σταυρόπουλος, καθώς και οι εκπρόσωποι του Άρη, της ΔΕΚΑ, του ΠΑΟΚ και της ΧΑΝΘ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ταμίας της ΕΟΚ, Νίκος Ζεϊμπέκης, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, Σάββας Λόρτος, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΚ, Γιάννης Πεταλωτής, καθώς και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Δημήτρης Μπουσβάρος, Πέτρος Γκαϊτατζής και Μιχάλης Τσάικος.

Λάμπρος Τάκης (μέλος Δ.Σ. της ΕΟΚ)

«Το Rising Stars, όπως δείχνει και η ονομασία, αναφέρεται στους νέους αστέρες οι οποίες θα προκύψουν από τα πολλά και δυνατά παιχνίδια, τα οποία θα αναδείξουν τους παίκτες οι οποίοι θα επανδρώσουν τις μελλοντικές εθνικές ομάδες. Εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη, αλλά και την ανάγκη το διευρυμένο Rising Stars να δείξει ότι υπάρχουν οι βασικές ομάδες που πλαισιώνουν το τουρνουά, αλλά πλέον οι μικτές ομάδες βορρά και νότου δίνουν το περιθώριο και σε άλλες ομάδες να αναδείξουν παίκτες.

Να καλύψουμε όλο το φάσμα των ταλέντων τα οποία μπορούν να εξελιχθούν και να μας δώσουν αυτό που θέλουμε. Είναι διευρυμένο το Rising Stars αντί για οκτώ ομάδες θα αγωνιστούν 12 ομάδες, 10 σταθερές και 2 οι οποίες θα είναι guest, μία από το εξωτερικό και μία από την Ελλάδα. Με μία διαδικασία 11 αγωνιστικών με βαθμολόγια, κατάταξη και τελική φάση. Είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο για να αναδείξουμε τα αστέρια του μέλλοντος».

Γιάννης Σηφάκης (υπεύθυνος marketing κι επικοινωνίας Εθνικής Ασφαλιστικής)

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει 130 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική οικονομία ως ηγέτιδα δύναμη στα ασφαλιστικά προϊόντα. Στηρίζοντας την οικονομία μέσα από τα ασφαλιστικά προγράμματα και τις επενδύσεις.

Βασικό κριτήριο της εταιρείας μας είναι ότι μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στα κοινά, δηλαδή να προσφέρει στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στον αθλητισμό. Όταν μας δόθηκε η ευκαιρία και όταν η εθνική μας ομάδα μας πρότεινε να γίνουμε χορηγοί με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε, και έτσι προέκυψε το σλόγκαν «Δύο εθνικές, μία ομάδα!».

Η «επίσημη αγαπημένη» είναι στην καρδιά μας σε όλους μας στην Εθνική Ασφαλιστική. Πολύ περισσότερο χαρήκαμε από τη δεύτερη πρόταση όταν μας ήρθε για το Rising Stars. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη διοργάνωση θα βγουν τα νέα αστέρια, τα νέα ταλέντα που έχει ανάγκη η Εθνική μας για να συνεχίσει να έχει νίκες και διεθνείς επιτυχίες. Στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια και θα είμαστε στο πλάι όλων των παιδιών».

Νίκος Σταυρόπουλος (υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος αγοριών για τη Βόρεια Ελλάδα):

«Σας απευθύνω τους χαιρετισμούς και του Κώστα Τσαρτσαρή που είμαστε υπεύθυνοι για το αναπτυξιακό σε όλη τη χώρα. Κύριε Σηφάκη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια και τη συνεργασία με τις εθνικές ομάδες και ειδικά για τους μικρούς που μιλάμε σήμερα. Μια σύντομη αναδρομή. Καταρχήν το Rising Stars είναι μία πάγια θέση του προέδρου μας του κ. Λιόλιου που την θεωρεί και την θεωρούμε κορωνίδα του αναπτυξιακού προγράμματος.

Αναβαθμίζουμε όλα τα πρωταθλήματα της ανάπτυξης από την ηλικία των 4 χρονών έως και των 21 ετών, αλλά θεωρούμε το ότι Rising Stars είναι κορωνίδα του αναπτυξιακού προγράμματος. Σας είπε ο κ. Τάκης ότι αναμορφώνεται φέτος με παραπάνω ομάδες.

Το τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα πέρσι, δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο, πήραμε αρκετό feed back από πέρσι και φέτος το αναμορφώνουμε και ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να γίνει πιο δυνατό. Πέρσι γίνανε 28 αγώνες φέτος θα γίνουν 66 αγώνες. Στόχος της ανάπτυξης και στόχος του Κώστα Τσαρτσαρή, του Δήμου Ντικούδη και δικιά μου είναι να παίξουν τα παιδιά παραπάνω παιχνίδια. Όλοι οι προπονητές παίρνουν συνήθως την τακτική, τις βασικές δεξιότητες, αλλά στην ουσία έχουν λίγα παιχνίδια.

Αυτό το έχουμε βάλει στον προγραμματισμό μας και σε όλα τα προγράμματα, τα πάρα πολλά παιχνίδια. Φέτος θα γίνουν 5 φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινάει την Παρασκευή με ένα τριήμερο με εξαιρετικά παιχνίδια και οι άλλες δύο φάσεις θα γίνουν στην Αθήνα. Για κάθε ομάδα υπήρχαν 7 αγώνες, ενώ φέτος θα έχει 11 αγώνες. Κάνουμε προσθήκη ξένων ομάδων.

Πόσοι είδαν το Rising Stars

Πέρυσι το παρακολούθησαν 255.000 θεατές, οι 150.000 από τα κινητά τηλέφωνα. Από τον υπολογιστή το παρακολούθησε το 22%, περίπου 57.000 θεατές, από την τηλεόραση 28.000 θεατές (είναι live streaming τα παιχνίδια) και από τα τάμπλετ 15.000 θεατές. Το παρακολούθησαν σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Σουηδία, Βουλγαρία, Ιταλία.

Οι πιο βασικές πόλεις οι οποίες το παρακολουθήσαν ήταν Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Οι ηλικίες των θεατών ήταν κυρίως 18-24 ετών με ένα ποσοστό περίπου 34%. Άρα φαίνεται μία εικόνα το πως κύλησε το περσινό Rising Stars. Θέλουμε αυτά τα νούμερα να τα διπλασιάσουμε και να τα τριπλασιάσουμε. Για αυτό κάνουμε μια αναβάθμιση βάζοντας ομάδες υψηλού επιπέδου και όχι μόνο.

Οι ομάδες οι οποίες υπάρχουν είναι βάση κατάταξης της τελευταίας πενταετίας στους εφήβους. Είναι οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης, ΔΕΚΑ, Περιστέρι, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Προμηθέας. Φέτος, όμως, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ευκαιρία και σε άλλες ομάδες.

Γι’ αυτό φέτος το αλλάξαμε και προσθέσαμε άλλες τρεις ομάδες. Αυτές οι ομάδες είναι η ΧΑΝΘ, ο Πανερυθραϊκός και ο Κρόνος. Είναι επίσης βάση κατάταξης και είναι ομάδες οι οποίες, η μεν ΧΑΝΘ θα συμμετέχει σε δύο τουρνουά, ο Πανερυθραϊκός σε άλλα δύο και ο Κρόνος σε ένα. Στην ουσία είναι μία από κάθε ένωση της ΕΚΑΣΘ, ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ. Οι επόμενες ομάδες.

Οι σκέψεις ήταν να δώσουμε σε κάποια παιδιά της περιφέρειας να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Είδαμε μέσα από το αναπτυξιακό παιδιά που έρχονται από την επαρχία ότι υστερούν σε πολλά πράγματα με τα παιδιά των πόλεων. Θα κάνουμε δύο μικτές ομάδες η μία Βόρειας Ελλάδας και η άλλη ομάδα της Αττικής και Νότιας Ελλάδας.

Οι… φιλοξενούμενοι από το εξωτερικό

Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν 8 παιδιά από την περιφέρεια και θα πάρουν τις εμπειρίες που εμείς ψάχνουμε να τους δώσουμε. Είναι παιδιά που έχουν περάσει από διαδικασίες Κλιμακίων και σε τοπικό και σε πανελλήνιο επίπεδο. Μαζί με αυτές τις ομάδες θα έχουμε και ομάδες του εξωτερικού, μια φετινή καινοτομία. Είναι η Ράκεμπεργκ από την Ουγγαρία.

Ο κ. Τσαρτσαρής βρέθηκε εκεί, είναι μια εξαιρετική ομάδα ακαδημιών και ο στόχος είναι ότι θέλουμε να δούμε πως παίζεται το μπάσκετ και στις άλλες χώρες. Θα δούμε με πιο τρόπο σκέφτονται και παίζουν. Η Μασάμο από την Ιταλία, εξαιρετική ομάδα. Γρανάδα από την Ισπανία, άλλη χώρα άλλη κουλτούρα.

Στέλα Αζούρα, από τις κορυφαίες ιταλικές ακαδημίες στην Ευρώπη. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, εξαιρετικό υλικό, εξαιρετικό τρόπο σκέψης και προπόνησης. Και τέλος η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να φέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Στο Final 8 που θα γίνει Φεβρουάριο θα είναι καλεσμένη ακόμα μία κορυφαία ομάδα της Ευρώπης που θα συμπληρώσει τους επτά που θα περάσουν στο Final 8. Στόχος είναι να μεγαλώσουμε αυτό το πρωτάθλημα. Να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που ναι μεν μας χωρίzουν πράγματα στο γήπεδο, αλλά να κάνουμε μία κοινότητα μπασκετική να ανταλλάξουμε απόψεις.

Στα επόμενα Rising Stars θα κάνουμε σεμινάρια “στρογγυλής τράπεζας” όπου θα ανταλλάξουμε πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν οι προπονητές, να ακούσουν και οι πιο μικροί προπονητές το πως πρέπει να δουλέψουν και όλη αυτή η πληροφορία να φύγει στους πιο μικρούς προπονητές προπαιδικών και μίνι. Να δημιουργήσουμε μια σχολή και να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος και τι μπορούμε να διορθώσουμε παραπάνω».

Χρήστος Γιαρένης (έφορος ΧΑΝΘ)

«Ευχαριστούμε για αυτή την πρώτη κλήση της ΧΑΝΘ. Η ΧΑΝΘ είναι ο σύλλογος που έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα το 1919. Θεωρώ ότι αναγνωρίζεται όχι μόνο η ιστορική διαδρομή αλλά και η προσφορά στο επίπεδο αναπτυξιακών ομάδων και προγραμμάτων. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το επίπεδο αξιοποιώντας τις πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις μας, να βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών.

Η ΧΑΝΘ φιλοξενεί μια σειρά από ταλαντούχους αθλητές από την επαρχία στους ξενώνες της, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη φοίτησή τους σε κορυφαία ιδρύματα της χώρας. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Ευχαριστούμε την ΕΟΚ και ευελπιστώ ότι του χρόνου η κλήση αυτή θα είναι για μια πλήρη συμμετοχή.

Οι εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ είναι στη διάθεση της Ομοσπονδίας και μπορούμε τα σεμινάρια που είπε ο κ. Σταυρόπουλος να τα διοργανώσουμε. Πρόκειται για μια εξαιρετική καινοτομία της ΕΟΚ που μας βρίσκει υπέρμαχους και θεωρούμε ότι θα προωθήσει τον αθλητισμό».

Ανδρέας Κεσαπίδης (προπονητής Άρη)

«Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε για ακόμα μία χρονιά στο Rising Stars και ειδικά με την αναβαθμισμένη δομή. Η ΕΟΚ προσπαθεί να εξελίξει ένα τουρνουά το οποίο έλειπε από το αναπτυξιακό κομμάτι. Αυτό που επιζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν δυνατά παιχνίδια. Με αυτό το τουρνουά καλύπτουμε ένα αρκετά μεγάλο κενό που υπήρχε.

Ο Άρης έχει ροπή στα αναπτυξιακά αθλήματα, επιδιώκουμε αυτή την διαδικασία, οπότε θα σταθούμε αρωγοί σε όποια δράση της ΕΟΚ γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Να βοηθήσουμε όλοι μαζί τα παιδιά να φτάσουν στο όνειρό τους. Εύχομαι καλή σεζόν».

Γιώργος Βαλαβανίδης (υπεύθυνος οργάνωσης του ΠΑΟΚ Junior Basketball Program)

«Ευχαριστούμε την ΕΟΚ που μας δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο αναβαθμισμένο Rising Stars. Από τη στιγμή που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ υπάρχει μια πάρα πολύ στενή επαφή με όλες τις ομάδες. Υπάρχει συνεννόηση, καταγραφές, όραμα.

Σχετικά με το Rising Stars εμείς το θεωρούμε μια οικογένεια. Ο ΠΑΟΚ θέλει να συμμετάσχει, πιστεύουμε ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και ευχόμαστε κάθε χρόνο το τουρνουά να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα καλύτερο. Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια που ήταν επικεφαλής ο κ. Σταυρόπουλος, συμμετείχε πάρα πολύ στην παραγωγική διαδικασία, υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που αγωνίζονται σε ομάδες Β΄ Εθνικής και Α2 που έχουν περάσει από το «ΠΑΟΚ Junior Program» και εύχομαι τα επόμενα χρόνια να έχουμε αθλητές στο κορυφαίο επίπεδο».

Βασίλης Καλφαλίδης (αντιπρόεδρος ΔΕΚΑ)

«Το μότο της ομάδας μας ήταν από το 2015, αυτό που ο κ. Χατζηβρέττας ανέφερε πάντα, «Τα παιδιά, τα παιδιά, τα παιδιά». Εύχομαι όλα να πηγαίνουν πάντα καλά και να προχωρήσει η αναβάθμιση του τουρνουά. Εγώ το βλέπω έξω από τις γραμμές και πιστεύω ότι είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Ευχαριστούμε γι αυτό που κάνετε για όλους τους συλλόγους».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

ΟΠΑΠ Final 4 U21: Μίλων/Ίκαρος Καλλιθέας – Ιόνιος 59-46

Κατέκτησε το OΠΑΠ Final 4 U21 ο Μίλωνα/ Ίκαρος Καλλιθέας. Ο Μίλων/Ίκαρος Καλλιθέας κατέκτη…