Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση με τον Βεζένκοφ (vid)

Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση με τον Βεζένκοφ (vid)

Μπορούσε ακόμα κι αποβολή του Βεζένκοφ, υποστηρίζει ο Σπύρος Γκόντας

Ήταν σωστό το επιθετικό στον Βεζένκοφ; Την απάντηση έχει ο Γκόντας.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο, που η στήλη οφείλει να έχει, είναι ίση απόσταση, αδιαφορώντας για το ποιος παίκτης, ή ποια ομάδα, κάνει την παράβαση. Μόνο έτσι έχει αξία να αναλύει ο Σπύρος Γκόντας το γράμμα (και το πνεύμα) των κανονισμών, προκειμένου να μαθαίνουμε και να έχουμε γνώμη μέσα από γνώση.

Ζητήσαμε, λοιπόν, τη γνώμη του αναφορικά με την επίμαχη φάση με τον Σάσα Βεζένκοφ. Δεν έκρινε κάτι, αλλά δεν παύει να είναι μια φάση που προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια. Εμείς δεν θα πέσουμε στην παγίδα να κρίνουμε, δίχως να γνωρίζουμε. Γι’ αυτό είναι εδώ ο Σπύρος Γκόντας, επιστημονικός μας συνεργάτης, για να μην λέμε ανακρίβειες.

Γκόντας: «Σωστό το επιθετικό, δεν υπάρχει αντιαθλητικό»

«Πρώτα θα ασχοληθούμε με το επιθετικό φάουλ: Πρόκειται για σωστό σφύριγμα, καθώς ο Βεζένκοφ (αντιλαμβανόμενος τον αμυντικό παίκτη αριστερά του), είτε για να κερδίσει αμυντικό φάουλ, είτε για να τον αποτρέψει να αμυνθεί αποτελεσματικότερα, κινεί τον αγκώνα (στα αριστερά του) εκτός κυλίνδρου του, με αποτέλεσμα να είναι αυτός υπεύθυνος για την επαφή που προκαλείται» μας είπε ο κ. Γκόντας και συμπλήρωσε:

«Σε καμία περίπτωση αυτό το φάουλ μπορεί να χρεωθεί ως αντιαθλητικό, καθώς απουσιάζει το κριτήριο της υπερβολικής κίνησης του αγκώνα, όπως αναφέρει ο κανονισμός, και είναι προαπαιτούμενο για να χαρακτηριστεί (αυτή η ενέργεια) αντιαθλητικό.

Δεν αρκεί, δηλαδή, ο αγκώνας να έρθει σε επαφή με το κεφάλι, ή τον λαιμό του αντιπάλου, αλλά πρέπει αυτό να είναι και συνέπεια υπερβολικής κίνησης του/των αγκώνων του παίκτη. Εδώ αυτό δεν συνέβη για αυτό έχουμε και «απλό» επιθετικό φάουλ…»

Γκόντας: «Έφτανε μέχρι και στην αποβολή»

Ο επιστημονικός μας συνεργάτης προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα. Τι παρατήρησε ο κ. Γκόντας; «Όσον αφορά στην τεχνική ποινή, ο Βεζένκοφ παραπονούμενος για το φάουλ, το οποίο του καταλογίστηκε, δικαιολογημένα χρεώνεται με τεχνική ποινή (χωρίς να ξέρουμε καν τι λέει στον διαιτητή). Πλησιάζει υπερβολικά κοντά το σώμα του σε αυτόν, κάνοντας και χειρονομίες, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο κι αντίδραση των θεατών σε βάρος του διαιτητή και της απόφασης του.

Συμπληρωματικά θα λέγαμε ότι αν την ίδια συμπεριφορά είχε σε αγώνα της Euroleague, ίσως να είχε οδηγήσει ακόμα και σε αποβολή του. Κι αυτό γιατί απομακρυνόμενος από τον διαιτητή κάνει μία ακόμα μη επιτρεπτή χειρονομία, που πιθανότατα στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, θα είχε χαρακτηριστεί ως μη αποδεκτή, με αποτέλεσμα και δεύτερη συνεχόμενη, τεχνική ποινή σε βάρος του».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Εκτός και ο Λεσόρ

Εκτός και ο Λεσόρ με Περιστέρι. Ο Ματίας Λεσόρ έμεινε τελευταία στιγμή εκτός από τον αγώνα…