ΕΟΚ: Αλήθεια τώρα;

ΕΟΚ

Μετά τις αδυναμίες που εμφάνισε η Εθνική, και που πρέπει να διορθωθούν, η αντίδραση είναι 7 ξένοι παίκτες; Αλήθεια; Αντί να μπει ο προβληματισμός, δραστικής μείωσης τους; Μία σειρά αποφάσεων της EOK και του ΕΣΑΚΕ προβληματίζουν, στο κατά πόσο έχουν αδυναμία κατανόησης του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται και ποιον σκοπό πρέπει να εξυπηρετούν οι αποφάσεις τους.

Σε αυτό το πρωτάθλημα των χρεωκοπημένων εταιριών, το να επιβάλεις εισιτήριο στις υποδομές, να μειώνεις -ουσιαστικά- των αριθμό Ελλήνων παικτών, να δηλώνεις πρόθυμος να εκχωρήσεις τη διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ, και να εκχωρείς το τηλεοπτικό δικαίωμα της Εθνικής σε συνδρομητικό κανάλι, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος σχεδίου για την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος, που να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

«Είναι φθηνότεροι οι ξένοι» ισχυρίζονται οι εταιρείες, που σκέφτονται με κριτήρια Μανωλάδας, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι… περαστικοί. Το δυστύχημα είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ, παρόλο που δεν χαρακτηρίζεται «περαστικός», αυτής της νοοτροπίας δείχνει να είναι κι ενθαρρύνει τέτοιες λογικές, όπως αυτές εκφράζονται στον ΕΣΑΚΕ.

Θυμόμαστε ότι παλαιότερα, με περιορισμό του αριθμού των ξένων, είχαμε καλύτερης ποιότητας ξένους παίκτες, γεγονός που ωφέλησε και τους γηγενείς. Με τον ισχύοντα κανονισμό φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει ξένος, που είδε όλα τα ματς -με ελάχιστη συμμετοχή- ως επαγγελματίας θεατής. Γεγονός που σου δημιουργεί ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επιλογής.

Αποποίηση ευθυνών από την ΕΟΚ

Η πρόθεση εκχώρησης της διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ, αποτελεί ανεύθυνη αποποίηση οποιαδήποτε ευθύνης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο άθλημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα φάλτσο σφύριγμα μπορεί να διαλύσει τα πάντα, σε μία οργάνωση με δεσπόζουσες δυνάμεις που ανταγωνίζονται και που η Επιτροπή θα είναι σε συνεχή καχυποψία.

Η διαιτησία κι η ποιότητα της είναι αποκλειστική ευθύνη της ομοσπονδίας, που πρέπει να ελέγχεται από Γενική Συνέλευση, ατόμων που συναλλάσσονται κι έχουν έννομο συμφέρον. Είδαμε το αποτέλεσμα της διαμάχης FIBA – ULEB στο επίπεδο της διαιτησίας του πανευρωπαϊκού, που ήταν απελπιστικά χαμηλό.

Η ΕΟΚ πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι δεν εκπροσωπεί το μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά το ελληνικό μπάσκετ. Οι ψευδό-τεχνοκρατικές εξυπνάδες, δήθεν αύξησης των εσόδων εις βάρος κάποιων αθλητικών πλεονεκτημάτων, δεν μας έχει βγει σε καλό.

Γνωρίζω ότι αυτές τις απόψεις, ορισμένοι τις θεωρούν ρομαντικές, για να τις απορρίψουν. Στην αρχή το «ρομαντικός» έμοιαζε με ρετσινιά. Έπαψε να με ενοχλεί όταν συνειδητοποίησα ότι, ας έχουν την εντύπωση αυτή, όσοι δεν μπορούν να κρίνουν με βάση το σωστό – λάθος. Στο κάτω κάτω της γραφής και «ο Μπαχ ρομαντικός ήταν»…

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μίλτος Λαζαρίδης
Περισσότερα σε Λαζαρίδης

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…