Σήμερα, ημέρα των γενεθλίων μου μέσα στις πολλές ευχές κάποια φίλη μου έγραψε… η νίκη των κορασίδων κόντρα στη Λετονία θα ‘ναι το δώρο σου! Δεν ξέρω αν είναι έτσι, όμως η χαρά που πήρα είναι μεγάλη.
Παρακολουθώ και γράφω γι’ αυτές, εδώ και καιρό από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα κορασίδων-νεανίδων, όπου διαπίστωσα κάποια πολύ θετικά στοιχεία. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων της Πορτογαλίας έδειξαν ότι στο ξεκίνημα τους είναι σε σωστό δρόμο, όμως όλα τώρα ξεκινούν.
Κορίτσια αγνωστα στο ευρύ κοινό, με ελάχιστη εμπειρία και παραστάσεις, φτάσανε στην άκρη της Ευρώπης να αγωνιστούν απέναντι στις 15 καλύτερες εθνικές ομάδες U16. Να βρεθούν σε πρώτη φάση στις πρώτες οκτώ… και έπεται συνέχεια, φυσικά χωρίς πλέον κανένα άγχος.
Είναι στο χέρι τους, τη θέληση τους, την ατομική δουλειά με τη βοήθεια των οικογενειών τους, της Ομοσπονδίας και των σωματείων να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται. Αυτά σαν εισαγωγή, πριν μιλήσουμε για την τρίτη συνεχόμενη νίκη που τις οδήγησε στην πρώτη οκτάδα της Ευρώπης.
Το 2019 η εθνική ειχε πάρει τη 12η θέση στην Α’ κατηγορία, τώρα φτάσανε ανάμεσα στις οκτώ πρώτες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια πρώτα στις παίκτριες και φυσικά στον πολύπειρο κόουτς Γιάννη Κτιστάκη, που βρήκε τον σφυγμό αυτής της ομάδας και κατάφερε να πάρει το καλύτερο κομμάτι από την κάθε μία παίκτρια.
Τον θυμάμαι στην αφόρητη ζέστη στην Καλαμάτα, στη διάρκεια του Πανελληνίου κορασίδων σκεπτικός να κρατάει συνέχεια σημειώσεις. Μην λησμονήσω την άψογη συνεργασία που έχει με τούς δύο συνεργάτες του, τον Γιάννη Παπούλη και την Έλενα Παπαδημητρίου. Ο Κτιστάκης λοιπόν βάζει τα θεμέλια της νίκης από το πρώτο ημίχρονο.
Η άμυνα πάλι το όπλο αφού οδήγησε και σήμερα τον αντίπαλο σε 28 λάθη ενώ έκανε και 20 κλεψίματα. Από εκεί και πέρα στην επίθεση κάθε φορά εμφανίζει νέες πρωταγωνίστριες. Σήμερα ήταν η σειρά τής Σιουμουρέκη, της φόργουορντ του Ολυμπιακού Βόλου την οποία δεν γνώριζα και μου μίλησε η προπονήτρια της η Έλενα Παπαθανασίου. Έβαλε λοιπόν σε κρίσιμα σημεία 9π με ένα τρίποντο και έκανε το πρώτο βήμα η ομάδα.
Δίπλα της αυτή η φοβερή μπασκετική φατσούλα, η 15χρονη Βάσω Χωλοπούλου, προσωποποιηση του μήλου που πέφτει κάτω από τη μηλιά. Όπου… μηλιά ο μπαμπάς Άρης, μέλος τής μεγάλης ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης με Ιωαννίδη, Αλεξανδρή, Παρίση κλπ.
Η μικρή με απίστευτο θράσος έβαλε 10π. στο πρώτο μισό. Εξαιρετική η Χατήρα με 7π., κόρη του προπονητή της Αγ. Παρασκευής, που κάθε μέρα μου φαίνεται και καλύτερη. Ένα ψηλό πλέι κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο.
Δύο τρίποντα της ψυχρής εκτελεστριας Στολίγκα, όταν οι Λετονές πήγαν να μειώσουν, τους έκοψαν τον αέρα, 5π της Παρασκευοπούλου και τέλος πρώτου ημιχρόνου, με το ηλεκτρονικό ταμπλό να γράφει 45-27.
Το νερό είχε μπει και πάλι στο αυλάκι. Ήταν θέμα διαχείρισης του κόουτς που έβλεπε τις παίκτριες να παίζουν με εμπιστοσύνη στο πλάνο και τις δυνατότητες τους. Οι Λετονές προσπάθησαν να πάνε τη μπάλα μέσα στο καλάθι όπου είχαν τρεις παίκτριες ένα κεφάλι πιο ψηλές από τις δικές μας, όμως το μόνο που πέτυχαν ήταν να μειώσουν σε κάποια στιγμή στους 11π…τίποτα άλλο.
Έτσι η μεγάλη νίκη ήρθε.
Πρώτα από όλα γλυτώνει την ομάδα από τις περιπέτειες της κάτω οκτάδας και το μεγάλο άγχος της παραμονής.
Αυτό που πέτυχαν τα κορίτσια είναι μεγάλη επιτυχία. Ότι άλλο προκύψει στη συνέχεια ευπρόσδεκτο. Θυμίζω ότι η τελευταία επιτυχία της Εθνικής κορασίδων ήταν εκείνη των Σταμολάμπρου, Παυλοπούλου, Εμμανουηλίδου, Γούναρη, Β. Φουράκη με κόουτς τον Γιώργο Βελισαράκο, το 2011 στο Κάλιαρι, όπου είχε καταλάβει την 5η θέση.
Αύριο αντίπαλος της εθνικής μας θα είναι η Ισπανία, το δεύτερο μετά τη Γαλλία, μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση τού τίτλου τής διοργάνωσης. Η νίκη οδηγεί στα ημιτελικά, η ήττα στο 5-8.
Πολλά συγχαρητήρια και πάλι στην Εθνική ομάδα των κορασίδων, η οποία έδειξε πως το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ έχει να περιμένει πολλά από τις παίκτριες που την απαρτίζουν.